Страница 2 от 3
Re: Съхранение на готова захранка
Публикувано на: Вто Окт 23, 2012 9:09 pm
от RAAZIEL
Добре де ,Бутник за остатъка и боклуците съм съгласен,но извинявай два -три килограма захранка,както бе поставил въпроса човека-това как се хвърля а

-а и от тук тръгна темата все пак............
Ай със здраве,аз се изчерпах

Re: Съхранение на готова захранка
Публикувано на: Сря Окт 24, 2012 2:25 pm
от lishev_64
Наслушах се, по-точно: начетох се, на глупости. Вкиснала била останалата захранка Ами ще вкисне, като се сещате за нея след няколко дена, как няма да вкисне? Що не я "ръгнете" веднага след риболова "у фризеро", пък да видим дали ще вкисне? И това, че не работи след размразяването си, съм убеден, че не е вярно. Колеги, изказали се преди мен (няма да цитирам), го знаят много добре

. Вярно, че не като прясна, но работи доста задоволително.
Те хората сперма замразяват и после работи, вие за една захранка се съмнявате.(ама верно прясната работи по-добре)
Колкото до сушенето - мисля, че по-добре е да се замрази. Сушенето е деликатен процес и в по-вечето случаи е свързан с плесенясване (освен при сушене във фурна). Според мен изсушената захранка има много ниско качество - всичките и подобрители като вкусове, аромати и други, вече са били разтворени и след това изпарени. А при замразяването всичко (почти) се запазва.
Е, ако някой се има за "чичко-паричко", да хвърля останалата захранка смело!

Re: Съхранение на готова захранка
Публикувано на: Сря Окт 24, 2012 4:32 pm
от butnik
Изпуснах момента,че става на въпрос за 2кг. захранка.Няма смисъл да повтарям думите на колегите със замразяването.Само ще допълня,че замразената храна е инертна и няма да прави облак,ако ще ви е необходим е редно да добавите малко количество суха при разбъркването и.Извинявам се.

Re: Съхранение на готова захранка
Публикувано на: Сря Окт 24, 2012 5:08 pm
от Венелин Радушев
lishev_64 написа:Наслушах се, по-точно: начетох се, на глупости. Вкиснала била останалата захранка Ами ще вкисне, като се сещате за нея след няколко дена, как няма да вкисне? Що не я "ръгнете" веднага след риболова "у фризеро", пък да видим дали ще вкисне? И това, че не работи след размразяването си, съм убеден, че не е вярно. Колеги, изказали се преди мен (няма да цитирам), го знаят много добре

. Вярно, че не като прясна, но работи доста задоволително.
Те хората сперма замразяват и после работи, вие за една захранка се съмнявате.(ама верно прясната работи по-добре)
Колкото до сушенето - мисля, че по-добре е да се замрази. Сушенето е деликатен процес и в по-вечето случаи е свързан с плесенясване (освен при сушене във фурна). Според мен изсушената захранка има много ниско качество - всичките и подобрители като вкусове, аромати и други, вече са били разтворени и след това изпарени. А при замразяването всичко (почти) се запазва.
Е, ако някой се има за "чичко-паричко", да хвърля останалата захранка смело!

Дай да изясним първо, какво разбираш под работи? Върши работа? Има голяма вероятност замразяваната храна да е по- подходяща и от прясната, в някои ситуации. Това не значи че работи, под работи в риболовните среди се има в предвид, че е активна. Топките се отварят бързо, вдигат се частици, облак. Всичко това го губиш с замразяването на храната и дори с всяко едно следващо доувлажняване. Това имаха в предвид по-горе, че замразената храна не работи, което не е непременно лошо, в много ситуации се търси точно инертност. Вкиснала, това вече е прекалено....
Re: Съхранение на готова захранка
Публикувано на: Сря Окт 24, 2012 9:01 pm
от lishev_64
Венелин Радушев написа:
Дай да изясним първо, какво разбираш под работи? Върши работа? Има голяма вероятност замразяваната храна да е по- подходяща и от прясната, в някои ситуации. Това не значи че работи, под работи в риболовните среди се има в предвид, че е активна. Топките се отварят бързо, вдигат се частици, облак. Всичко това го губиш с замразяването на храната и дори с всяко едно следващо доувлажняване. Това имаха в предвид по-горе, че замразената храна не работи, което не е непременно лошо, в много ситуации се търси точно инертност. Вкиснала, това вече е прекалено....
Оппааа, заби ме.
Извинявам се. Наистина бях малко неточен в коментара си. Наистина, ако трябва да обсъждаме точното значение на израза " работеща захранка", то наистина не съм прав - замразената захранка няма активността и атрактивността на прясната, запазва най-вече вкусовите си качества. Но този проблем мисля, че с добавяне на определено количество прясна храна, ще бъде доведен до минимум. Все пак проблема е да запазим (и оползотворим в последствие) хартисалата ни захранка.

Re: Съхранение на готова захранка
Публикувано на: Сря Окт 24, 2012 9:42 pm
от Христо Рангелов
Най-доброто решение е да бъркаме храна, колкото горе-долу смятаме, че ще използваме, ако остане малко да я дадем на колега, а ако не стигне да забъркаме още малко

Re: Съхранение на готова захранка
Публикувано на: Чет Окт 25, 2012 8:23 pm
от lishev_64
Re: Съхранение на готова захранка
Публикувано на: Съб Окт 27, 2012 8:10 pm
от gogo_t
Мисля че темата се разви хубаво и ще бъде полезна за доста хора варианта и според мен си остава фризера съгласен съм с всички колеги който споменаха този вариант,преди няколко дни го пробвах е така просто да видя какво ще стане с малко останала захранка,моя съвет е да се знае че след ваденето от фризера захранката е преовлажнена

) поздрави
Re: Съхранение на готова захранка
Публикувано на: Нед Окт 28, 2012 6:38 am
от butnik
gogo_t написа:моя съвет е да се знае че след ваденето от фризера захранката е преовлажнена

) поздрави
Не давай съвети е моят съвет

.Ако захранката си е била нормално овлажнена не може след размразяване да е преувлажнена.
Re: Съхранение на готова захранка
Публикувано на: Нед Окт 28, 2012 7:47 am
от georg77
След размразяване захранката поема влага от въздуха (кондензира) и се доовлажнява. Става една каша, която за нищо не става освен за пълнеж на друга захранка

.
Re: Съхранение на готова захранка
Публикувано на: Нед Окт 28, 2012 9:04 am
от RAAZIEL
butnik написа:.Ако захранката си е била нормално овлажнена не може след размразяване да е преувлажнена.
Ето който не е замразявал захранка как се обажда неподготвен
Колегата по-горе е прав за това ,че извадена от фризера при размразяването си поема влага от въздуха и леко се доувлажнява,това го писах още в първия си пост в темата,но чак пък каша
Каша ще стане ако е нистина много мокра преди замразяването си.
Re: Съхранение на готова захранка
Публикувано на: Нед Окт 28, 2012 9:30 am
от butnik
Мълчанието е злато

Умишлено замразявам захранка,ама не само защото ми е артисала,а защото ми трябва да е инертна.Та неподготвеният не съм аз.Много добре знам какво става след размразяването,а каша става не за това,че се е размръзила,а че неправилно е разбъркана първоначално.
Идилия-квадратна кофичка от маслинки/или от бяло саламурено сирене/,рибаря нервно разбърква захранка с неясен произход ,няма търпение,едва поела водата и вече се оформят топките,уффф май прекалих с водата,ето първото подобие на топка е вътре, о миг поспри и т.н.Следва половин кофа сварено жито и чакане рибата да огладнее наново

После хепи енд-захранката във фризера-до следващото тримесечие

Re: Съхранение на готова захранка
Публикувано на: Нед Окт 28, 2012 2:08 pm
от RAAZIEL
Re: Съхранение на готова захранка
Публикувано на: Нед Окт 28, 2012 9:05 pm
от georg77
Умишлено замразявам захранка,ама не само защото ми е артисала,а защото ми трябва да е инертна.
Разкажи по-просто защо и какво целиш със замразяването на захранката. Това с инертността не го вдянах

. Тоя термин е доста широко употребяван при производителите и търговците, че чак и те не са наясно кво "налагат". Когато естествения разтворител смени агрегатното си състояние, знаеш ли какво се случва с етерите и глутена (основа на всички познати захранки)

Re: Съхранение на готова захранка
Публикувано на: Пон Окт 29, 2012 9:00 am
от butnik
Венко го е обяснил много добре,но явно ..........Инертната храна работи по-бавно в смисъл,че не прави облак.Ако искам леко да прави облак добавям суха захранка към нея

Разбърквам я 2-3 дена предварително/ако може човек да си нагласи нещата с риболова/ и след 4-5 часа престой я слагам във фризера.Това време е достатъчно всички компоненти да са поели достатъчно от водата и да са слабо активни.Когато искам да ловя целенасочено само шарани я разбърквам по този начин,същата процедура правя и когато ловя на реката,независимо дали с фидер или на плувка.По същият начин може да се приготви храната ,ако ще ловите на голяма дълбочина,като тук вече преди да я "изхвърлите" се добавя малко суха за облак,като падне топката на дъното.Обикновено на тая дълбочина се търсят бабушки и платики ,които искат облаче

Много допускат грешка като разбъркат храната и веднага я хвърлят.Изисква се поне 15-20 минути/да не казвам,че и повече/ храната да "дръпне",пресява се за да се овлажни равномерно и да се претрият бучките,пробва се как е овлажнена и ако трябва се доовлажнява.След повторното доовлажняване се минава още един път през сито.Ако се работи с дрелка процедурата се скъсява и отпада пресяването и със сито.
И ай сега да видим колко от вас го правят горе описаното и защо после има плюене по захранки .
А какво става с етерите и глутена ми дреме на дядовия ,за мен е важното,че имам резултат.Винаги мога да добавя ароматизатор преди да я "изхвърля".
И една подсказка-кога разбъркват храната състезателите-преди самият старт или преди тегленето на жребия
