Re: Захранка и приготвяне
Публикувано на: Пон Мар 11, 2013 8:21 pm
За лимона незнам... ама платиките си го обожават кокоса! 

Малко след този пост темата се понакриви ... А и отговор май не виждам ...Иво Вълов написа:Така, айде и аз да споделя скромният ми опит.
Аз ползвам някаква, явно местна захранка тук във Видинският край, ванилия с коноп, кюспе, някаква смеска за шаран и каракуда, която мирише на ванилия, жито, царевица, хляб и червеи бели. Омесвам тази така богата храна , нема сито нема миксери , но задължително я претривам с длани поне 20/тина пъти. Споменах жито, слагам по много малко в захранката , колкото да я залъжа рибата и царевица. Тук е момента да споделя, че хляба го прибавям под формата на трохи. След като съм овлажнил храната тогава.Царевицата и житото също после както и елите червеи а по някога дори и не си копувам а разчитам само на насъщния, който не ме е подвел до сега един единствен път. Та омесвам храната и почвам да си оправям такъмите. и като се знам какъв съм поврътлив, значиии има немааа 1 час седи храната после пак я претривам ако ми се стори суха и слагам вода и 2/3 от нея се озовава на дъното на водоема .Послеее у напреднала фаза на занятието наречено риболов си подхвъргам едни орехи ама през определено време а не хаотично и така.
Сега, аз да питам и да помисля малко на глас. Ицо каза, че ако замесиш храната още от вечерта и я оставиш да преседи логично е тя да е попила достатъчно от водата и всички вещества съдържайки храната да са попили достатъчно вода, което прави храната тежка и плътна, и по трудно се разтваря според мен във водата. Сега Ице, директно към теб въпроса, щото можеби си забелязъл , незнам, но ако направим така да оставим храната , тоест да я направим от вечерта и я ползваме едва на другата сутрин, когато метнем топките във водата от това, че те са се напоили достатъчно с вода няма ли да проработят в по късен етап или иначе зададен въпроса , няма ли да заработят по бавно, от колкото една храна приготвена примерно 40 мин преди да почнеш същинският риболов. А и моето мнениее е , че храната требва да е като пепел направо като брашно, защо, защото ако е с едри частици рибата се храни с нея, а не това ни е целта а да я задържим на петното като постоянно в еднакво темпо подаваме я пелети я царевица я други лакомствя но не прекалявайки. По тоя начин храната събужда апетита , но рибата не може да се насити с нея и прибягва до царевицата или това което ти поднасяш с прашката и съответно на куката. Ти как мислисш ?
Разсъждаваш тотално погрешно! Една храна да работи бързо, това означава да събира риби бързо. За да стане това, тя трябва да е активна, топката да се отваря бързо, по леки частици се издигат и пръскат, разнасяйки аромата на захранката в по-голям периметър. Би могла също да прави "облак", който дъпълнително да настървява рибите. Тази активност се постига с богати на етерични масла частици (смлени семена или ядки), заради които са по-леки, също с леки целулозни частици (в по-евтини храни). Тези частици поемат вода по-бавно, но при продъбжително "накисване" те също поемат вода, също част от етеричните масла в тях изтичат те и спират да работят. Именно затова "отлежалата" храна е инертна и слабо активна, което както вече ти обясниха не винаги е лошо...bayatov написа:Въпросът на Иво , доколкото го разбрах е , коя захранка ще заработи по - бързо , прясно забърканата , или тази която е поела вече водата...
Лично мое мнение е , че тази която вече е поела вода е най - малкото с един етап по - напред от другата , логично е да заработи по - бързо за дънните риби , за дребосъците пък прясно забърканата при потъването ще отдели частици и ще ги събере , но ще стои във формата на топка по - дълго време ...
Хитро. Не се сетих за такъв вариант. То не трябва много акъл, ма да ти дойде на времеbutnik написа:.....и за да направиш размразената храна или обърканата от предния ден активна, се добавя суха захранка към нея преди риболова
Георги Кръстев написа:То си има и такъв метод на приготвяне. Бъркаш 3 кг храна, правиш я преовлажнена. Приготвяш си нещата, настаняваш се, и след това към нея слагаш 1 кг суха. Стискаш и мяташ. Получава се така че по-голямата част от тази храна лежи и си събира йдерите рибки, докато сухата прави стълб и през първия час от риболова си ловиш перки, уклеи и други такива някъде там високо където си ги набара, а после си слизаш долу у мяташ йедрите баби, каракуди или там каквото има! Придимството е че и до 1 час дори сухата вече храна в тази преовлажнената е поела достатъчно и можеш да си продължиш целенасочено риболов на и около самото дъно! Също така с една храна, ловиш и в двата етапа на риболова, както е по учебник, храниш идат дребните и после едрите.......
И аз така го правя ....., но неволноГеорги Кръстев написа:То си има и такъв метод на приготвяне. Бъркаш 3 кг храна, правиш я преовлажнена. Приготвяш си нещата, настаняваш се, и след това към нея слагаш 1 кг суха. Стискаш и мяташ. Получава се така че по-голямата част от тази храна лежи и си събира йдерите рибки, докато сухата прави стълб и през първия час от риболова си ловиш перки, уклеи и други такива някъде там високо където си ги набара, а после си слизаш долу у мяташ йедрите баби, каракуди или там каквото има! Придимството е че и до 1 час дори сухата вече храна в тази преовлажнената е поела достатъчно и можеш да си продължиш целенасочено риболов на и около самото дъно! Също така с една храна, ловиш и в двата етапа на риболова, както е по учебник, храниш идат дребните и после едрите.......
miro253 написа:И аз така го правя ....., но неволно.
Георги Кръстев написа:То си има и такъв метод на приготвяне. Бъркаш 3 кг храна, правиш я преовлажнена. Приготвяш си нещата, настаняваш се, и след това към нея слагаш 1 кг суха. Стискаш и мяташ. Получава се така че по-голямата част от тази храна лежи и си събира йдерите рибки, докато сухата прави стълб и през първия час от риболова си ловиш перки, уклеи и други такива някъде там високо където си ги набара, а после си слизаш долу у мяташ йедрите баби, каракуди или там каквото има! Придимството е че и до 1 час дори сухата вече храна в тази преовлажнената е поела достатъчно и можеш да си продължиш целенасочено риболов на и около самото дъно! Също така с една храна, ловиш и в двата етапа на риболова, както е по учебник, храниш идат дребните и после едрите.......