Страница 3 от 3
Re: Рецепта за качамак
Публикувано на: Чет Юни 03, 2010 11:15 am
от boby61
snegk написа:boby61 написа:Именно- на куката !
По Дунава не използват пружини, а плоски, подвижни тежести /150-180г./ ,а качамака го режат на кубчета, които бодат на куките и наистина държат доста и на силно течение.
Да не излъжеш, че не ползват

Имам в предвид, че не е масова практика.
А качамака, който правят местните, като удариш кубчето в земята то отскача.
Re: Рецепта за качамак
Публикувано на: Чет Юни 03, 2010 5:50 pm
от Vlado_852
GODzillata написа:Ивчо, откъде т'ва анасоново семе, бре?
...и колко минути викаш стои на огИня?
В магазина за хранителни стоки. Продава се в малки пакетчета с по няколко цвята вътре. Който реши да ги ползва да внимава с предозирането, защото във вода отделят много силен аромат.
Re: Рецепта за качамак
Публикувано на: Нед Юни 06, 2010 6:08 pm
от Иво Вълов
GODzillata написа:Ивчо, откъде т'ва анасоново семе, бре?
...и колко минути викаш стои на огИня?
В магазин за хранителни стоки .Може и без анасон , а на огъня седи 2 3 мин и бъркаш само един път ама само един .
Re: Рецепта за качамак
Публикувано на: Пон Юни 07, 2010 11:53 am
от boby61
Някой пробвал ли е да сложи нишесте с някакъв аромат вместо бяло брашно?
Re: Рецепта за качамак
Публикувано на: Пон Юни 07, 2010 12:16 pm
от kasabinho
boby61 написа:Някой пробвал ли е да сложи нишесте с някакъв аромат вместо бяло брашно?
Пробвал съм го. Но си държа на класиката

Re: Рецепта за качамак
Публикувано на: Пон Юни 07, 2010 12:51 pm
от boby61
Колега kasabinho, би ли споделил какъв монтаж използваш за качамака?
Re: Рецепта за качамак
Публикувано на: Пон Юни 07, 2010 2:40 pm
от kasabinho
boby61 написа:Колега kasabinho, би ли споделил какъв монтаж използваш за качамака?
Ами стандартно и със спирала, и на тежест. Ако го слагам на куки използвам двойка.
Re: Рецепта за качамак
Публикувано на: Чет Юни 10, 2010 10:09 pm
от Vlado_852
А някой ще сподели ли за тия кубчета? Имам предвид печен качамак, който да се задържи на куката? Виждам, че и кюспе се слага, но как ще стане толкова жилаво не знам...

Моля пуснете някоя рецепта

Re: Рецепта за качамак
Публикувано на: Съб Юни 12, 2010 8:38 pm
от Иво Вълов
Vlado_852 написа:А някой ще сподели ли за тия кубчета? Имам предвид печен качамак, който да се задържи на куката? Виждам, че и кюспе се слага, но как ще стане толкова жилаво не знам...

Моля пуснете някоя рецепта

Пробай така вземи един буркан примерно от компот и го пълниш с вода исипваш в тенджерата и чакаш водата да кипне ама коотлона да нее е на макс а на 2 3 най мнооого когато водата кипне пълниш същият този буркан със царевично брашно и го исипваш във водата и чукваш едно яице вътре малко сол и бъркаш мооооже по желание да сложиш една ванилииика ако искаш нали оставяш го малко да се запече от 2 до 3 мин и го сваляш от огина . Слагаш го в тензухена кърпа ,праиш го на топка и го оставяш да истине после у камерата и кога ти треба си зимай . Съотнопение брашно вода 1:1 ЗАДАЛЖИТЕЛНО! Така ,ако си чел книгата на доцента ФИНТОВЕТЕ В РИБОЛОВА има едно място дето пишеше така, че ако искаш да сложиш качамак примерно на куката жзимаш една мнооого тънка телчица и я намотаваш около стаблото на кукичката ама не много колкото възела на самата кука 4 5 намотки за да игре ролята на пружинка та като сложиш качамака да го държи добре и така опитай може пък да стане
Re: Рецепта за качамак
Публикувано на: Нед Юни 13, 2010 5:47 pm
от Vlado_852
Ок мерси VidinskoRibarche ще го прбвам да видим... А за куките, имам едни малки с пружинка на тях, които така съм купил и май ще свършат работа. Живот и здраве другата седмица ще докладвам

Re: Рецепта за качамак
Публикувано на: Вто Юни 15, 2010 5:57 pm
от boby61
Миналото лято ходих с един приятел от Козлодуй на Дунава с преспиване и гледах как прави качамака.
Не си бях поставил за цел да запомня рецептата, но си спомням много важни моменти за получаването на жилав качамак.
Та като завря водата, изсипа равномерно брашното и без изобщо да го бърка го захлупи и го остави да къкри 4-5мин.
След това го отхлупи, добави жълта сладкарска боя и започна да бърка, докато не започна да се отделя от стените на съда. Изсипа го върху вестник, оформи го като диск, дебел около 2-2,5см. и го остави да изстине.
Вече изстинал, този качамак се реже на кубчета, за които ви казвам, че отскачат от земята.
Куката се забива през кората, която се е образувала при изстиването и по този начин, дори при мощното течение на Дунав качамака си е там достатъчно дълго.