Страница 3 от 7

Re: препариране

Публикувано на: Пет Юли 20, 2012 8:01 am
от С.Върбанов
От солта не се ли свива и набръчква ?

Re: препариране

Публикувано на: Пет Юли 20, 2012 6:18 pm
от Вуйчо-Ваньо
С.Върбанов написа:От солта не се ли свива и набръчква ?
Мисля,че за глава на щука няма проблеми.На нея и без това кожата и е опъната като тъпан :lol: ,но за други риби не знам.

Re: препариране

Публикувано на: Пет Юли 20, 2012 8:55 pm
от С.Върбанов
Гледах как го правят с една акула и резултата беше меко казано плачевен и от тогава си мисля ,че явно трябва да си има някаква дозировка за солта примерно или да се прави някакъв разтвор и да се намаже или полее . А не става ли с тези формалини и подобни дето ги ползват в моргите ?

Re: препариране

Публикувано на: Нед Юли 22, 2012 4:05 pm
от kostadin11
Преди няколко дни хванах първата си щукичка. Главата се мъча да я препарирам и съм я сложил в кофичка зарита плътно с морска сол. Грешка ли е, че не съм чистил месото? Главата я изрязах плътно.
Благодаря.

Re: препариране

Публикувано на: Нед Юли 22, 2012 5:23 pm
от JettroniX
kostadin11 написа:Грешка ли е, че не съм чистил месото?
Ми не е проблем то ще се съсухри. Можеш да го махнеш ако е много и ще пречи на окачването на главата на стена или плоскост.

Re: препариране

Публикувано на: Сря Юли 25, 2012 12:13 pm
от oldman
Имам 2 препарирани глави - едната със сол, а другата без. Втората е много по-естествена.
Отрязвате главата, обирате месото, доколкото е възможно и слагате във фризера.
Вадите я през зимата и сушите на проветриво място докато изсъхне, след което лакирате.
Запазва се естественият цвят и по-малко се сбръчква.

Re: препариране

Публикувано на: Сря Юли 25, 2012 3:32 pm
от Stanimir17
oldman написа:Имам 2 препарирани глави - едната със сол, а другата без. Втората е много по-естествена.
Отрязвате главата, обирате месото, доколкото е възможно и слагате във фризера.
Вадите я през зимата и сушите на проветриво място докато изсъхне, след което лакирате.
Запазва се естественият цвят и по-малко се сбръчква.
:smt038

Re: препариране

Публикувано на: Сря Юли 25, 2012 5:09 pm
от Вуйчо-Ваньо
oldman написа:Имам 2 препарирани глави - едната със сол, а другата без. Втората е много по-естествена.
Отрязвате главата, обирате месото, доколкото е възможно и слагате във фризера.
Вадите я през зимата и сушите на проветриво място докато изсъхне, след което лакирате.
Запазва се естественият цвят и по-малко се сбръчква.
Ако не ти представлява проблем,качи някоя снимка на двете глави,за да направим сравнение между тях. :drinkers:

Re: препариране

Публикувано на: Чет Юли 26, 2012 12:51 pm
от oldman
Моля колегите със слаби сърца да не гледат по-надолу.

Изображение

Изображение

Re: препариране

Публикувано на: Чет Юли 26, 2012 1:23 pm
от Stanimir17
Супер са станали, Браво колега!

Re: препариране

Публикувано на: Чет Юли 26, 2012 1:26 pm
от С.Върбанов
Долната е в пъти по добра !

Re: препариране

Публикувано на: Съб Юли 28, 2012 3:12 pm
от Troli Rapala
Изображение

Изображение

Изображение

Re: препариране

Публикувано на: Вто Сеп 25, 2012 6:12 pm
от vasety
Суших 1 глава от сом малко повече от 2 месеца, преди това беше 3-4 дена със сол и сега е малко побеляла. Чудя се с някаква четка за зъби и малко водичка да изчиста побелялото и после пак малко да изсъхне. И като я лакирам ще се махне ли миризмата на риба, че мирише не на лошо на риба но е неприятно тежка миризма е.

Re: препариране

Публикувано на: Вто Сеп 25, 2012 7:05 pm
от Вуйчо-Ваньо
vasety написа:Суших 1 глава от сом малко повече от 2 месеца, преди това беше 3-4 дена със сол и сега е малко побеляла. Чудя се с някаква четка за зъби и малко водичка да изчиста побелялото и после пак малко да изсъхне. И като я лакирам ще се махне ли миризмата на риба, че мирише не на лошо на риба но е неприятно тежка миризма е.
Без да съм специалист - мисля,че можеш да опиташ да почистиш побеляването.Що се отнася до миризмата - мисля,че все още не е изсъхнала достатъчно.Все пак нека се изкажат по - опитните колеги.

Re: препариране

Публикувано на: Вто Сеп 25, 2012 8:07 pm
от vasety
Вуйчо-Ваньо написа:
vasety написа:Суших 1 глава от сом малко повече от 2 месеца, преди това беше 3-4 дена със сол и сега е малко побеляла. Чудя се с някаква четка за зъби и малко водичка да изчиста побелялото и после пак малко да изсъхне. И като я лакирам ще се махне ли миризмата на риба, че мирише не на лошо на риба но е неприятно тежка миризма е.
Без да съм специалист - мисля,че можеш да опиташ да почистиш побеляването.Що се отнася до миризмата - мисля,че все още не е изсъхнала достатъчно.Все пак нека се изкажат по - опитните колеги.
За миризмата бях чел специално за главата на сома да се мини 3-4 пъти с лака да се запечата. А какъв трябва да бъде лака, че и това не знам :? :mrgreen: