Страница 3 от 3

Re: Съхранение на готова захранка

Публикувано на: Пон Окт 29, 2012 10:26 am
от butnik
Състезанието протече не по начина, който всички искахме.
Риби имаше основно около сектора близо до моста. На отделни петна и в другите сектори.
Рибите трудно се контролираха и се ловяхо случайно преминаващи пасажчета. С храненето въпроса беше много деликатен заради толупите, които се събираха на мига. Хранехме основно с глина, кълцан торен фуил и лепен бял. На места колеги са хранели с инертни храни и са имали резултат, но при други......! ............................................................................................................................
Това е от мен поздрави на всички!

_________________


Doktor-5
II-ро място "Джеди" лига 2012 г.

Откъс от анализа на Доктора за провелият се турнир от финала за Републиканското завършил вчера.Постнах го заради една думичка-ИНЕРТНА и приложението и.

Re: Съхранение на готова захранка

Публикувано на: Пон Окт 29, 2012 10:55 am
от georg77
Горе долу и аз така процедирам като пропускам фризера :D . Овлажнявам захранките на водоема (с изключение на някой по-сложни) и докато поема водата се занимавам с други "важни" работи (такъми, измервания, барбекюта и т.н :D ). Не напразно споменах етерите (визирам мазнините и техните производни) и глутена, защото те са основни за една добре работеща захранка. Много лесно се постига желаната "инертност" като хвърлиш едно топче захранка пред теб във водата и видиш резултата и даже може да засечеш и време. Остават ли по-едрите частици, променя ли си цвета и т.н.. Мазнините в захранката запазват цвета и аромата, а глутена се грижи за консистенцията и дългосрочността на тази така наречена "инертност". Аз като "полупрофесионалист" в приготвянето на сухи захранки (преди време с това се занимавах за една италианска фирма), се научих винаги да си нося подобни масла и брашна :D на риболовния излет. Сухо мляко, олио, фастъчено масло, яйце, шоколад, боза, както и царевично брашно, пшеничено брашно, грис, мляно кюспе, хлебна галета, ситно смляна ярма и зрънчо (напоследък съм много доволен от него :D ).Ядки и семена също, но тях няма да ги изброявам щото залагам на различни според рибата която гоня. Тези благини винаги ги нося в малки количества (събират се в една кофичка от латекс) и комбинирам с готови купешки захранки на водоема.
Въпреки, че съм негативно настроен към фризера, ще експериментирам па ще видя с какво ще я "стегна" размразената захранка :D . Май галетата ще я "съживи". Ще пробвам.

Re: Съхранение на готова захранка

Публикувано на: Пон Окт 29, 2012 7:51 pm
от Венелин Радушев
georg77 написа:Горе долу и аз така процедирам като пропускам фризера :D . Овлажнявам захранките на водоема (с изключение на някой по-сложни) и докато поема водата се занимавам с други "важни" работи (такъми, измервания, барбекюта и т.н :D ). Не напразно споменах етерите (визирам мазнините и техните производни) и глутена, защото те са основни за една добре работеща захранка. Много лесно се постига желаната "инертност" като хвърлиш едно топче захранка пред теб във водата и видиш резултата и даже може да засечеш и време. Остават ли по-едрите частици, променя ли си цвета и т.н.. Мазнините в захранката запазват цвета и аромата, а глутена се грижи за консистенцията и дългосрочността на тази така наречена "инертност". Аз като "полупрофесионалист" в приготвянето на сухи захранки (преди време с това се занимавах за една италианска фирма), се научих винаги да си нося подобни масла и брашна :D на риболовния излет. Сухо мляко, олио, фастъчено масло, яйце, шоколад, боза, както и царевично брашно, пшеничено брашно, грис, мляно кюспе, хлебна галета, ситно смляна ярма и зрънчо (напоследък съм много доволен от него :D ).Ядки и семена също, но тях няма да ги изброявам щото залагам на различни според рибата която гоня. Тези благини винаги ги нося в малки количества (събират се в една кофичка от латекс) и комбинирам с готови купешки захранки на водоема.
Въпреки, че съм негативно настроен към фризера, ще експериментирам па ще видя с какво ще я "стегна" размразената захранка :D . Май галетата ще я "съживи". Ще пробвам.
Дай да поясним първо, че етеричните масла и глутена не са основни съставки на захранката, а основни съставки на някои от съставките, че ако продължаваме да обобщаваме така грубо, ще стигнем дотам, че основна съставка на захранките е въглерода, както на всяка органична материя. Освен това тези етерични масла не са свободни в захранката, в нея има частици наситени с тях, което ги прави по леки, което помага за по-бързото отваряне на топките и разпространяването на аромата на захранката в по-голям периметър. Друго което ще те поправя е, че етеричните масла са никак или слабо разтворими в вода (в предвид температурата на водата с която имат контакт...по-скоро никак). С други думи....добавяйки олио в храната, няма да я направиш по активна, просто ще гледаш красиви мазни петна изплуващи на повърхността.
Водата, неминуемо проникнала в частиците се разширява при замразяване, разпуквайки (грубо казано) ги и изпомпвайки навън голяма част от маслата в тях. След размразяване новообразуваните пукнатини задържат повече вода, храната е по тежка и лепкава.
Галетата са пълнеж, могат да направят храната ти по рехава или по лепкава (според хляба от който са направени, дали и доколко са печени), но няма да я "съживят", както се изрази ти.

Re: Съхранение на готова захранка

Публикувано на: Пон Окт 29, 2012 9:08 pm
от georg77
Освен това тези етерични масла не са свободни в захранката, в нея има частици наситени с тях, което ги прави по леки, което помага за по-бързото отваряне на топките и разпространяването на аромата на захранката в по-голям периметър.
Точно така, мазнината като добавка в захранката не е свободна. Олиото например емулгира с етеричните масла в сухата консистенция на захранката. Емулсията се постига с продължително бъркане с бъркалката и то поне на два пъти. Тогава няма да има мазни петна върху водата :D . Фъстъченото масло от своя страна е готова емулсия и на практика е неразтворим във вода. Неговото полезно действие се изразява в това, че прави "временна спойка" на захранката и я прави по-бързо разпадаща се във водата, както си забелязъл и ти :D . За галетата не съм сигурен дали ще "съживи" размразената захранка, просто предполагам. Като пробвам ще пиша какво съм сътворил :D .
Дай да поясним първо, че етеричните масла и глутена не са основни съставки на захранката
Възосновата на вида, съотношението и концентрацията на етеричните масла и глутена се изгражда и самата захранка. Сухата част в съвременните захранки е 10 до 20% ярма и другото е "талаш" :D , най-често някакви екструдирани ГМО-та. :D

Re: Съхранение на готова захранка

Публикувано на: Пон Окт 29, 2012 10:27 pm
от Венелин Радушев
georg77 написа:
Дай да поясним първо, че етеричните масла и глутена не са основни съставки на захранката
Възосновата на вида, съотношението и концентрацията на етеричните масла и глутена се изгражда и самата захранка. Сухата част в съвременните захранки е 10 до 20% ярма и другото е "талаш" :D , най-често някакви екструдирани ГМО-та. :D
В захранките се влагат брашна, галета, които верно съдържат глутен, но глутен (чист) в захранките трудно ще се добави. А и се влагат много други добавки, които придават подобни механични качества на захранката (меласа, захар, нишесте, гума арабика).
Фъстъченото масло как го добавяш равномерно към "съвременна захранка", ти си знаеш.

Re: Съхранение на готова захранка

Публикувано на: Вто Окт 30, 2012 7:15 pm
от georg77
Фъстъченото масло как го добавяш равномерно към "съвременна захранка", ти си знаеш.
Разтопявам го.