Страница 4 от 12

Re: Захранка и приготвяне

Публикувано на: Съб Юни 14, 2008 9:12 pm
от Бачо Илия
Лапи , като нямате черви , пробвай платиките на тесто , на жито и на млечен грах. Трябва да добавиш по стотина грама от стръвта , в захранката и после с малка прашка да дохранваш по малко. За стръв тесто , дохранвай с кус-кус или със сварени и на кълцани макарони(юфка)Може и на макарони да пробваш( има едни такива на малки скобички , тънки ,с дупка) Това всичкото дето ти го изброявам (без граха) , работи перфектно на Душанци (0.700-1.500 платики , по-малките ги пускам). Как се приготвя стръвта (жито , тесто , кус) има подробно в подфорума "Стръв). То на това си кълвът и бабушките , но по някое време спират да кълвът и......познай кой е дошъл :D :D :D

п.п. и пускай по някоя снимка , че да гледаме кво става у лапландско :roll:

Re: Захранка и приготвяне

Публикувано на: Пон Окт 05, 2009 8:48 am
от stich
Тази година само 2-3 пъти бях на затворен водоем,за това ще споделя каква захранка ползвам на Дунав.
Приготвям я преди излет вкъщи.
1 хляб (не пресен)-взимам средата и я минавам през ситото.Кората накисвам във вода.
След като се разкисне добре кората без да я цедя от водата я намачквам докато не стане на каша.
Започвам да прибавям от домашното ми брашно (смляни - царевица,кюспе,жито,овес,ечемик,трици и сухар) и сгъстявам,но не много,
защото след това прибавям:1/3 пакет Джаксън фидер (много добър аромат според мен за река )и 1/4 River Ace.
Когато имам добавям и суха глина.Или пръст от самия бряг.Разбърквам добре след което прибавям трохите от средата и отново разбърквам.
Накрая 200 гр бял и ако има и кастер 100-150 гр.Понякога слагам по 4-5 пакетчета ванилия или 2 супени лъжици Инка.Получава се около 3-4 кг храна.
Като начало захранвам с 3-4 топки (колкото портокал) след което на 10-15 минути хвърлям по една топка голяма,колкото успея да смачкам с една ръка.
Ловя с директен на 7 метра - Мъздруга,морунаж,скобар,уклей,платика,мряна.За фидера ползвам домашното брашно и джаксън фидер 1 към 1,като добавям също
бял,кастер,малко сладка царевица и малки кубчета кашкавал,като навлажнявам не с вода а с мляко (за фидера количеството е поне 5-6 пъти по-малко).
Стръвта винаги ми е тази от захранката с изключение,когато слагам троха.

Re: Захранка и приготвяне

Публикувано на: Пон Окт 05, 2009 4:54 pm
от КАЯ
В руските риболовни форуми и филми често използуват за захранка и стръв перловка - сварена става с едрината на жито.За тези които не знаят е позната още под името гречка или елда. Питането ми е дали накой е ползвал и с какви резултати.

Re: Захранка и приготвяне

Публикувано на: Пон Окт 05, 2009 5:59 pm
от Paublo_Eskobar
Понеже в една тема се попита как се правят трошки(трохи хляб) и как изглеждат,колкото и елемнтарно да звучи се получава една много полезна съставка към захранката.
Понеже днес реших да си направя малко щракнах някоя снимка.Използва се хляб примерно на ден два(толкова са ни трайни наще) режете си го на дебели филии и оделяте срединките.

Изображение
Аз го роня на ръка,иначе със сито става за нула време.На ръка го правя за 5 минутки.
Получават се хубави пухкави трошици.
Изображение

Трошките се добавят към вече овлажнената храна,която трябва да бъде лепкава,за ефекта може да се използва захранка за фидер или да добавите галета.Във водата токата с вече добавените трохи с помоща на течението отделя постоянно частици хляб,които образуват нещо,като пътечка за рибата към основното хранително петно.Можете и да си ги ароматизирате,като им прибавите малко от захранката,която ще ползвате на следващият ден.
Изображение
Изображение

Re: Захранка и приготвяне

Публикувано на: Вто Окт 06, 2009 9:46 pm
от patrona86
Аз съм от рибарите-мнекени и до скоро освен ВДЕ и Сенсас друго на свободен риболов не ползвах.Захранка не си бях правил от детските години когато с татко печехме слъчоглед,мелехме го,добавяхме бисквити,пак смлени,брашна разни там,всичко това слагаме в торба с 2 "аеробиона"(по старите знаят кво е тва) и след 3 дена дааййй !
Обаче оня ден,запален от ентусиаст дето иска да прочете всичко във форума и да го изпробва(Георги Кръстев),решихме че ше ходим за риби и ше си направим храната.За целта взех 2 пакета Джонсън шаран + 1 пакет галета + 2 кила кюспе = много добре ухаеща и лепнеща смес,която се оказа и мега уловиста.
Извода е че и домашно приготвена храна пак върши работа,за в бъдеще ще си правя по малко преди риболов,защото ми носи едно чувство на задоволство че съм допринесъл сам за успеха си!!!
Но за състезание ше си ползвам ВДЕ !

Re: Захранка и приготвяне

Публикувано на: Сря Окт 07, 2009 5:39 am
от butnik
patrona86 написа:Аз съм от рибарите-мнекени и до скоро освен ВДЕ и Сенсас друго на свободен риболов не ползвах.Захранка не си бях правил от детските години когато с татко печехме слъчоглед,мелехме го,добавяхме бисквити,пак смлени,брашна разни там,всичко това слагаме в торба с 2 "аеробиона"(по старите знаят кво е тва) и след 3 дена дааййй !
Обаче оня ден,запален от ентусиаст дето иска да прочете всичко във форума и да го изпробва(Георги Кръстев),решихме че ше ходим за риби и ше си направим храната.За целта взех 2 пакета Джонсън шаран + 1 пакет галета + 2 кила кюспе = много добре ухаеща и лепнеща смес,която се оказа и мега уловиста.
Извода е че и домашно приготвена храна пак върши работа,за в бъдеще ще си правя по малко преди риболов,защото ми носи едно чувство на задоволство че съм допринесъл сам за успеха си!!!
Но за състезание ше си ползвам ВДЕ !
Но за състезания използвай СЕНСАС!

Re: Захранка и приготвяне

Публикувано на: Сря Окт 07, 2009 5:38 pm
от patrona86
Нямам нищо против,просто всички около мен ползват ВДЕ и имам кого да питам и освен тва Сенсас май е малко по скъпичка,пък и разправят че работела по бавно!
Незнам!
Като придобия достатъчно личен опит ще реша !

Re: Захранка и приготвяне

Публикувано на: Сря Окт 07, 2009 8:11 pm
от butnik
в цената е причината не в по-бавно действие,а ако прочетеш внимателно последния брой на списанието на Папарака за световното ще ти станат ясни някои неща.ВДЕ не е за подценяване,но пред Сенсас .... :D

Re: Захранка и приготвяне

Публикувано на: Пет Окт 09, 2009 11:08 pm
от Георги Кръстев
Аз лично цяло лято си правя смески ,но задължително добавям поне по 1 пакет мвде, като добавки слагам захар или настърган шоколад, а ако не ме мързи си разтварям в половин литър топла вода 200 гр мед и го добавямв храната, гълабова тор (собствено производство от моите гълъби), като ароматизатори най-често ползвам карамел или ванилия защото тези ароматизатори стават за различна риба. Риболувал съм само с 2 хляба 1 кг кюспе , накълцан торен , и две степчета ягода. резултат беше доволно количество платика , таранка и един бонус шаранче .

Re: Захранка и приготвяне

Публикувано на: Съб Май 26, 2012 4:22 pm
от jim_jim_jim
Наскоро даваха по Хоби един филм на Белополски с Калин/бившия състезател от Видракс/.Калинчо ги скъса само с глина и ароматизатори и някаква проста захранка...по скоро за пълнеж,докато Калоян забърка от най-скъпите захранки и хвана само 2-3 риби а ловяха един до друг.Та се замислям не е ли по-добре да търсим правилните аромати от добавките?Добре ще е да развием темата и да си споделяме кой ароматизатор ни е донесъл досега успехи ,но доказани ,че е от него.Ще почвам и аз експерименти този сезон.

Re: Захранка и приготвяне

Публикувано на: Съб Май 26, 2012 4:32 pm
от stich
То всяка локва с нейните си капризи.Някъде купешка,другаде лебец и кюспе или само жито...
Както казваш експеримента му е майката.

Re: Захранка и приготвяне

Публикувано на: Чет Авг 09, 2012 2:32 pm
от georg77
Айде и аз да споделя една рецепта за шарановите риби.Взимам един пакет неароматизирана захранка(най-обикновенна и ефтина) и към нея добавям 200гр. смлени овесени ядки,четири пакета натрошено зрънчо и две пакетчета карамфил(също смлян). Отделно настъргвам една буца тахан халва и слагам в хладилника за да си остане трошлива и рехава. Захранката я овлажнявам на водоема като смесвам всичко и накрая сипвам 100-200гр. боза.

Рецептата ми я каза един сърбин и била работеща за амур.Аз обаче не съм хващал никога с нея амур за сметка на шараните.Така, че смело мога да твърдя че е типична шаранджийска.Правя я почти винаги като ходя за Шаро и имам отлични резултати.

Re: Захранка и приготвяне

Публикувано на: Чет Авг 09, 2012 2:56 pm
от Георги Кръстев
Георги Кръстев написа:Аз лично .......
Брейй преди 3 години какво съм правил. Сега опитите продължават. Приготвям си основно добавки към храните- карамел, печен коноп, варен коноп, карамелизиран кокос, карамелизиран коноп, жита, царевици (варени мляни), цветни трохи (тежки и леки), 8)

Re: Захранка и приготвяне

Публикувано на: Чет Авг 09, 2012 3:21 pm
от chirusa_bg
Много е яко, като си видиш някое мнение от преди 3-4-5 години.
:D

Re: Захранка и приготвяне

Публикувано на: Чет Авг 09, 2012 5:22 pm
от stich
:D Да, при мен няма почти никакъв прогрес :lol: