Страница 4 от 5
Re: захранка собствено производство
Публикувано на: Пет Сеп 04, 2009 11:20 am
от КАЯ
Общо взето и аз използвам същите съставки за домашни захранки /варено жито , кюспе, домашна галета от изсушен или препечен жляб- меля го с машинката за месо царевичен грис понякога добавям стартерни смески със съдържание на рибно брашно,което определено има ефект./Според случая слагам консерва сладка царевица или домашно консервирана млечна.Много съм доволен от галета от бишкоти когато намеря на пазара такива.Често захранвам и подхранвам с гранули за зайци или пилета.Заешките са по-едри и ги предпочитам за за захранване с прашка-достига се по-голяма дистанция.Предполагам, че заешките съдържат люцерна, щото са зеленикави на цвят.Кокато съм разпарял умрелите бабушки и каракудите които съм отделял за взимане установявам ,че гранулите чуствително присъстват в стомашното им съдържание.Платиката също не ги отказва.Когато искам да облепя оловото със захранка и тя да достигне дъното с него , вареното жито или царевица смилам с машинката за месо /горещи/ се получава много лепкава смес .Към това може да се добави царевичен грис, готова захранка и т.н. и да се получи по-малко или повече плътна и лепкава смес да се ползва с пружина или кошничка,макар че за фидър има добри готови захранки.Итересно, е че смлени студени го няма този ефект.От ароматите ползвам основно ванилия.Пробвал съм кориандър,копър,червен пипер сладък и лют,но без много проби с успоредно захранване с тях и без тях по различно време и на различни водоеми не може да се направи окончателен извод, макар че ми се срува като да има някакъв ефект.
Re: захранка собствено производство
Публикувано на: Вто Сеп 29, 2009 9:58 am
от satir
интересува ме спешно следното. мисля да направя някаква обикновенна захранка за шаран, понеже след някой ден ще отида до язовира. въпроса ми е следния. мисля да сложа жито, кюспе, царевица и общо взето такива по-евтини и леснно намиращи се неща. бихте ли ми казали приблизителни пропорции от кое по колко е добре да се комбинират.
Re: захранка собствено производство
Публикувано на: Вто Сеп 29, 2009 10:44 am
от stich
Бих ти препоръчал да преобладава царевицата.На житото и кюспето ще събереш дребосък.
Re: захранка собствено производство
Публикувано на: Нед Окт 11, 2009 2:51 pm
от Николай Неделков
Ей сега забърках една порция от 6 пакета по 1.2 - 1.4 кг домашно приготвена захранка.
Използвах следните продукти:
- 2кг царевишно брашно
- 1.5кг мляно кюспе
- 1.5кг мляно жито
- 1кг галета
- 1кг едро смляна бисквита
- 1кг бисквитена галета
- 6 степчета ягода
Надявам се времето да се смили и да мога по-скоро да изпробвам какво съм направил , че както го дават постоянни дъждове от вторник , май ще трябва да изчакам 5-6 дни да превали

Re: захранка собствено производство
Публикувано на: Нед Окт 11, 2009 10:09 pm
от Венелин Радушев
Слагай и малко коноп и/или фъстъчки, малко соя и или нахут. Имат модерни преси в маслобойните и кюспето вече не е кюспе. Потърси също сухо мляко за захранване на телета. Тук върви 5 кг. за 16 лева. Не се ограничавай само с зърно. Ивак-а беше споменал за гранулите за зайци, подходящо обработени работят перфектно.
Re: захранка собствено производство
Публикувано на: Пон Окт 12, 2009 5:25 am
от butnik
Гледам рецепти и всеки пише едно и също-царевично брашно,но за шарана не е само брашно ,а едро смляно такова ,в противен случай се получава друг ефект.
Re: захранка собствено производство
Публикувано на: Нед Мар 07, 2010 9:29 am
от ribo-ribo
Привет колеги, какво ще кажете за соята? Соев изолат, соев концентрат,соево брашно? Става ли и какъв ефект има ако имате представа? Аз знам само че емулгира колбаси и преполагам че ще направи захранката лепкава и малко лигава. Мога да осигуря такава само че е в големи разфасовки по 20кг. и струват от 5-6лв. до 8-9 лв.кг.
Re: захранка собствено производство
Публикувано на: Нед Мар 07, 2010 12:14 pm
от КАЯ
Соевите продукти се слагат в топчетата за повишаване на белтъчното съдържание. Според едно от схващанията това привлича шарана, та да не стане така, че да не ти погледнат стръвта.
Re: захранка собствено производство
Публикувано на: Нед Мар 07, 2010 1:04 pm
от stich
КАЯ написа:Соевите продукти се слагат в топчетата за повишаване на белтъчното съдържание. Според едно от схващанията това привлича шарана, та да не стане така, че да не ти погледнат стръвта.
В смисъл ?

Re: захранка собствено производство
Публикувано на: Пон Мар 08, 2010 9:35 am
от ribo-ribo
В смисъл има ли някой опит със соята като добавка във захранката? Че е богата на белтъчини е ясно , ако я добавя във захранката около 10% дали ще привлече риба или напротив? Обикновено ходя по долното течение на Искър и за там трябва доста тежка и плътна захранка.
Re: захранка собствено производство
Публикувано на: Пон Мар 08, 2010 11:39 am
от КАЯ
В смисъл ако захранката е много по- привлекателна от стръвта, по- малко внимание ще обръщат на стръвта. 10 процента не би трябвало да окажат негативно влияние. Мое мнение.
Re: захранка собствено производство
Публикувано на: Пон Мар 08, 2010 1:32 pm
от stich
КАЯ написа:В смисъл ако захранката е много по- привлекателна от стръвта, по- малко внимание ще обръщат на стръвта. 10 процента не би трябвало да окажат негативно влияние. Мое мнение.
Така е.Да.Просто не разбрах какво искаше да кажеш в предния си пост.В захранката ми (ако не е за фидер) винаги преобладават триците.Рядко ползвам пръст или глина,но тази година ще експериментирам с по-голямо количество в захранката.Миналото лято гледах един познат как разби морунажа със захранка само пръст и глина,но солидно количество бял червей-изпънат и жив.
Re: захранка собствено производство
Публикувано на: Съб Мар 27, 2010 10:03 pm
от Lusi_vg
Колеги когато ходя да ловя на плувка си зимам само купешки захранки ,но за пружина най-добри си остават домашно приготвените манджи
Аз използвам :
- 500 гр царевично брашно , 100 гр пшенично брашно , 5 ванилии и половин пакетче какао
захранката я правя точно както се готви и качамак

и мерише толкова хубаво ,че ми иде да я изям

Re: захранка собствено производство
Публикувано на: Съб Мар 27, 2010 10:05 pm
от Lusi_vg
Колеги когато ходя да ловя на плувка си зимам само купешки захранки ,но за пружина най-добри си остават домашно приготвените манджи
Аз използвам 500 гр царевично брашно
100 гр пшенично брашно
5 ванилии
1/2 пакетче какао
захранката я правя точно както се готви и качамак

и мерише толкова хубаво ,че ми иде да я изям
п.с ванилиите ги слагам накрая ! така имат по-наситен аромат

Re: захранка собствено производство
Публикувано на: Чет Апр 01, 2010 10:44 am
от ninka
Тепърва навлизам в дебрите на домашните захранки и искам да попитам нещо за конопа, като добавка.
Специално при риболов на платика как е по- добре да се приготви конопа- варен и счукан; печен и смлян; суров и млян; киснат във вода- 12 часа напр. и леко сварен и т.н. Доста мнения има по този въпрос гледам....