Момци, дайте да поразсъждаваме с формулите от механиката, за да не стават недоразумения.
Ето извадка от уикипедията:
В случая на сцепление Силата на триене е пропорционална на силата, притискаща повърхностите една към друга, и на коефициента на триене:
Ff = Fp Х μf
където Ff е силата на триене, Fp е силата, перпендикулярна на контактната повърхнина, а μf е коефициентът на триене.
Колко е силата на триене и колко загуби от нея има според вас, в една стрела, тежаща 300-500гр и колко от силите на ластиците ще отнеме тая сила, ако знаем че единичен ластик 14.5мм има тяга 45кг, а 20мм - 70кг.
Явор го каза в своя пост, ще го повторя и аз с други думи:
От моя опит в харпунодялането, установих че най-големи загуби има когато:
1. Се опитвате да вкарате ластиците в труднопостигнати (чисто технолиогически) канали. Тогава те трият в тялото на харпуна и загубите са зверски.
2.Ако ластиците не са максимално прибрани и успоредни на стрелата, а са под голям ъгъл. Иначе казано, гледайки харпуна от горе, те образуват нещо като "V". .... аko може двата върха на "V"-то да са максимално прибрани.
3.Ако отвора за ластиците не е максимално блиизко до канала (погледнато странично)
В това отношение, конвенционалните харпуни, с глава при която ластиците са на втулки са супер.Затова там няма нужда от канал. Затова и старите майстори си стрелят с тяхните оръжия и то с големи успехи.
Ако чакаме от канала да ни направи харпуна точен ...

мисля си, че не сме на най-правия път.
За мен лично, канала има ролята не толкова да направлява стрелата, колкото да потдържа нейния заден край, когато ползваме цял ластик и по обясними прични част от силата на ластиците "се мъчи" да натисне опашката на стрелата надолу.
Моя личен опит в това отношение е, че най-правилното е при главата ластиците да тръгват рязко нагоре, като след това с остър завой стават успоредни на стрелата. При зареден харпун, се получава едно сгъване на ластика и напрежение, което по естествен път се мъчи да отдели ластика от тялото и при натискане на спусъка, съкращавайки се ластиците не трият по цялата дължина на барела, а само в първите 2-3 сантиметра от него.
Толкова от мен за канала...
Има много по-важни неща в един харпун, върху които да се мисли, като например неговия правилен баланс (то няма какво да се мисли де, всичко е въпрос на пресмятане), защото имено добре балансирания харпун се отблагодарява най-добре на оня, който го ползва.
Както и по въпроса за неговата дълговечност,иначе казано веднъж направен харпуна, да ни служи колкото се може по-дълго време и по възможност да не влиза за сериозни ремонти "в бокса".