Страница 5 от 5
Re: Време е да смажем макарите
Публикувано на: Нед Дек 05, 2010 4:11 am
от simbat
Досега не съм смазвал макарите си.Но и ползвах среден клас макари,които са си консуматив.
Наскоро обаче взех да се интересувам и стигнах до някои изводи та си набавих OKS 250
http://www.oks-india.com/user/pdf/OKS%20250.pdf
Re: Време е да смажем макарите
Публикувано на: Нед Дек 05, 2010 10:59 am
от KarlovofisherBoy
Колеги имам един въпрос относно смазването на аванса или по-скоро твърдението че не трябва да се змазва. На скоро си закупих една макара Ryobi Insider 2000 и като развих предния аванс се виждаше доста смазка. Вижте тази снимка :
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2175 ... mB8gNm.JPG
И аванса си отпуска много плавно, дори при силно затягане ?

Re: Време е да смажем макарите
Публикувано на: Нед Дек 05, 2010 12:15 pm
от xoxo
аууу -- китайчето което е сглобяволо макарата се е увлякло - няма нужда от толкова смаска. смазват се тези новите шаиби направени от карботекс /черни,твърди и тънки шаиби/ или по спесификацията на пенн -НТ100. намазват се леко с грес и после се попива греста с салфетка /остава само това което е попило в шаибата от карботекс. има специална грес за аванс /ама колко е специална???/ - само дето е скъпа
Re: Време е да смажем макарите
Публикувано на: Вто Дек 07, 2010 5:24 pm
от Павел Иванов
Тва якото омазване на първата шайба се използва за изолиране на аванса от водонапъпляне а не толкоз са смазване на самият аванс което си е глюпост само по себе си . Друг е въпроса че на тва Рьоби са се престарали с "изолацията"

По принцип си е съвсем технологично да се цвъкне гресчица на първата шайба без значение от какъв материал е при положение че и врътката на аванса си има уплътнение което кат се зацепи с "изолазията" да не я допуска да се оттече по другите шайби .
пп - да не остана неразбран

под "глюпост отсекъде" имам предвид смазването на самият аванс а не "изолацията" на първата шайба

Re: Време е да смажем макарите
Публикувано на: Вто Дек 07, 2010 5:33 pm
от KarlovofisherBoy
Благодаря на колегата модератор за изчерпателния отговор

Re: Време е да смажем макарите
Публикувано на: Пет Фев 25, 2011 9:00 am
от pns
Колеги, поддръжката на макарата е част от голямото удоволствие на риболова.
Според мен макарата следва да се смазва непосредствено преди излет или серия от излети защото: смазките и греста имат летливо качество, а именно или се спичат, или ставта гъсти, и в двата случая губят свойствата си, освен ако не са много качествени, за което също изпитвам съмнения. Все пак камерата следва да е хемретически затворена, за да няма изпаряване на летливите вещества, което не е възможно.
Затова съм за смазване на макарата, но с технически синтетични масла, а не с грес! Няма смисъл, ако поддръжката е редовна, а и затормозява хода.
Фирмите, които знаят какво означава риболова публикуват заедно с макарата си на пазара и схема за разглабянето и поддръжката й. Част от Другите фирми също правят добри макари, но по-скоро се стремят да си купиш нова, след като потрошиш купената миналата година. За последното не съм докрай сигурен.
Не на последно място - след като намаляха рибата и местата, където може с удоволствие да се лови, какво остана на рибаря - да си прегледа такъмите...

Re: Време е да смажем макарите
Публикувано на: Пет Фев 25, 2011 9:14 am
от Павел Иванов
pns написа:... Според мен макарата следва да се смазва непосредствено преди излет или серия от излети защото...
Слава богу че се произвеждат макарета къде производителят им изрично упоменава че не се нуждаят от смазване и поддръжка поне четири години дори и при интензивен спинингов риболов . След това , както самият той казва , всеки сам решава как да се отнася към макарата си . Това е идеално за таквизи като мен които само като чуят че евентуално трябва да се смаже , а не дай си боже да се отвори макарата просто я продават и тъй . Лично според мен всяко разглабяне и изтормозяване на нещо , освен ако не е крайно наложително , изключая АК-47 , е напълно излишно .