jeko_k9 написа:
Искам да попитам, има ли някаква диета за Псориазис и въобще може ли да се помогне с някаква диета или комбинация на храни.
Ако е възможно и нещо знаете колега Манук, какво може да направи народната медицина или тази Синергетична медицина по въпроса с Псориазиса.
Колега jeko_k9, ще Ви предложа едно много добро обяснение на причината, човек да се разболее от Псориазис и как да се лекува от Псориазис. Обяснението е на д-р Пегано.
Причината за появата на Псориазиса д-р Пегано вижда в това, че червата до такава степен са запълнени с шлаки, че в кръвоносната и лимфната система проникват токсини. Вследствие на това черният дроб и бъбреците също не могат да се изчистят напълно и тази фунция започва да изпълнява кожата.
Множеството изследвания показват, че проницаемостта на червата у болните от Псориазис е от един и половина да два пъти над нормата. Междуклетъчното разстояние се увеличава и дава възможност на непреработените мазнини и белтъци, както и на елементи от чревната микрофлора, а и други продукти на жизнената дейност, да попадат в лимфо- и кръвообръщението.
Това е така нареченият “
Синдром на нехерметичните черва”.
Причините за това червата да не се справят с една от основните си функции – отделителната, са много: лошо изпразване на дебелото черво, неподходяща диета, недостатъчна консумация на вода, нарушения в гръбначния стълб, стрес, наследственост, отрицателни емоции и др.
Някои от тези фактори даже се натупват един върху друг и спомагат за усилване на токсикозата и увеличаването на киселинността на кръвта, която трябва да има алкална реакция.
Д-р Пегано изрежда възможните причини за повреждане на чревните стени, водещи до синдрома на нехерметичните черва (СХЧ):
а) Антибиотиците (водят до увеличаване на патологичната флора в ЖКТ – жлъчно-каменен тракт ).
б) Алкохол и Кофеин (силно дразнят червата).
в) Продукти и напитки, замърсени от паразити.
г) Химикалите във ферментиралите и обработените продукти.
д) Дефицитът на ферменти.
е) Приемът на кортикостероиди (преднизон).
ж) Диета с високо съдържание на въглехидрати.
з) Прием на хормони.
и) Плесенни и гъбични микотоксини.
Към това може да се добавят и хроничният запек, лошо отделяне на урина, продукти, наситени с мазнини, сем. Картофови (особено Доматите), пушенето, отрицателните емоции: гняв, страх, вълнение,
депресия и др.
За изцеление от псориазис д-р Пегано съветва:
1. Да се изчистите от натрупалите се в организма токсини.
2. Да спрете въвеждането на токсини в отганизма.
За да достигнете тези две цели, необходимо е да се извърши следното:
1. Вътрешно пречистване.
2. Точно определени фиточайове.
3. Терапия на гръбначния стълб със сауна или парна баня.
4. Налични средства.
Ефективността на диетата, чайовете, процедурите и мазите се увеличава стократно, ако организмът се пречисти отвътре. Първоначалното почистване е повратен момент в лечението на псориазиса, след което болестта започва да отминава. Токсините и “шлаките” се отделят с помощта на слабителни храни и напитки, както и чрез почистване на дебелото черво ( виж книгата на Г.П.Малахов „ Пречистване на организма и здраве”). Необходими са и парни вани и дихателни упражнения за отделяне на токсините от кожата и белите дробове.
Мнението на д-р Пагано е:
Чрез диетата трябва да се поддържа правилният киселинно-алкален баланс в организма. В организма трябва да има в по-голяма степен Алкална реакция, отколкото Киселинна.
Това зависи от консумираната храна и от емоционалното състояние. Болните от псориазис трябва да помнят, че ежедневната диета трябва да бъде съставена от 70-80% продукти, които образуват алкална реакция и 20-30% продукти,които дават киселинна реакция.
Кои са двата вида продукти? -
Продукти с алкална реакция:
1. Плодове (изключения: червена боровинка, касис,сини сливи, сливи, черници) - ябълки, дини и банани не трябва да се ядат с други продукти, а да се хапват само по отделно; - цитрусовите и техните сокове не трябва да се консумират заедно с пълнозърнести и млечни продукти.
2. Зеленчуци ( изключение: бобови, ревен, едроплодна тиква, брюкселско зеле (може само в много малко количество). Напълно да се изключат от порциона всички зеленчуци от сем. Картофови: домати, картофи, патладжани, пипер, тютюн!/ Увеличават алкалната реакция и следните продукти:
1. Добавяне на лецитин в храната и напитките.
2. Прясно изстискан лимонов сок в чаша със студена или топла вода.
3. Сокове от грозде, круши, кайсия, папая, манго, ананас, грейпфрут и портокал.
4. Свежи и задушени зеленчуци.
5. Свежи зеленчукови сокове (моркови, целина, цвекло, магданоз, спанак, лук).
6.От 3 до5 капки гликотимолин в чаша с чиста вода преди сън, 5 дни в седмицата.
7. Изпразване на червата 2-1 пъти дневно.
8. Физически упражнения и подвижност.
9. Положителни емоции.
Продукти с кисела реакция:
Това са продукти, които съдържат белтъци, нишесте, захар, мазнини и масла, т.е. – месо, зърнени, сирене, захар, картофи, сушен грах, бобови, масла, каймак, месни продукти. Комбинациите на големи количества от тези продукти създават кисела реакция в кръвта, точно тази, която влошава състоянието на болните от псориазис. Да се изключат от храната, по възможност:
1. Комбинация от няколко киселинообразуващи продукти по време на едно хранене: нишесте и сладко, белтъци и месни продукти, месни или мазни продукти със захар или много скорбяла.
2. Захар и захарни изделия.
3. По-голямата част от оцетите,
4. Продукти с консерванти, изкуствени добавки, оцветители и т.н.
5. Алкохол.
6.Предозиране на лекарства.
7. Нерегулярно освобождаване на червата, запек.
8. Бездействие (умствено и физическо). 9. Отрицателни емоции.
Ето и поподробно описание на продуктите и напитките, които трябва да се употребяват от болните от псориазис или псориатичен артрит:
!. 70-80% от ежедневния порцион трябва да съдържа: - Вода /6-8 чаши чиста вода, в добавка към останалите течности/.
2. Лецитин (гранулиран) /1 чаена лъжичка 3 пъти дневно, 5 дни в седмицата/.
3. Плодове /за предпочитане пресни, прясно замразени или приготвени на пара, много рядко – консервирани/. От плодовете се препоръчват: Ябълки (печени), Кайсии, Вишни, смокини, фурми, грозде, грейпфрути, лимони, лайм,манго, нектарини, папайа, портокал, праскови, Ананас, дребни Сини Сливи, Стафиди, Киви.
Авокадао, червени Боровинки, Касис,Сливи (едри Сини) може да се хапват в много малки количества.
Пресните Ябълки, Банани и Дини могат да се хапват само отделно от друга храна и то по малко.
4.Зеленчуци /за предпочитане пресни, пряснозамразени или приготвени на пара, много рядко – консервирани/. Препоръчват се: Аспержи, Цвекло, Броколи, Брюкселско Зеле, Бяло Зеле, Моркови, Краставици, Чесън, Маруля, Салата, Лук, Маслини, Пащърнак, Тиквички, Спанак, Зимен Лук, Батат, Ямс, Кълнове.
В много малко количество може и: Царевица, Сушен Боб, Грах, Леща. Ревен, Гъби.
5.От ядките –бадеми, рядко – лешници.
20-30% от дневното меню може да бъдат:
1.Зърнени - Овес, Ечемик, Пшеница, Елда, Просо, Ръж (каши от тях), Овес, и още млени/грухани:Пълнозърнеста Пшеница, Грис, Овесени ядки, Мюсли, Кълнове, Царевица и Царевично брашно. Ориз (кафяв и див).
Цели семена – Тиква, Сусам, Слънчоглед, лен. Макаронени изделия (без бяло брашно).
2. Риба - Да се хапва не по-малко от 4х пъти седмично! НИКОГА не пържете!
3. Птиче месо - Пилешко,пуешко, Кокоше, немазен дивеч (всичките без кожа, за предпочитане само бяло месо), 2-3 пъти седмично.
4. Месо - Само овнешко, с отделена мазнина, добре приготвено, НЕПЪРЖЕНО, 1-2 седмично, но не повече от 110-170 гр. на едно ядене.
5. Млечни продукти - Мляко (с пониженено съдържание на мазнини, обезмаслено), бита Сметана, Сухо Мляко на прах, Козе, Соево, Бадемово мляко, Краве масло с понижено съдържание на мазнини, Извара и изкиснато Сирене ( с понижено съдържание на мазнини и сол), Кефир, Кисело Мляко (обезмаслено).
6. Яйца - Само на очи или твърдо сварени 2-4 пъти седмично.
7. Масло - Зехтин, слънчогледово, царевично, соево, бадемово, сусамово, шафраново. От сусамовото е допустима 1 ч.л. 3 пъти дневно.
8. Чайове - Кора от Бряст (сутрин), от шафран (денем и вечер). Чай от Лайка, Лопен, Динени Семки като замяна на шафрана.
Продукти, които трябва да избягвате въобще!!!:
Ягоди и др.: Малини, Къпини (цитрусови - при псор. артрит).
Зеленчуци : всички Картофови – Домати, Патладжани, Пипер, Картофи, Тютюн
Зърнени: Бял хляб и всички продукти от бяло брашно
Риба: Ракообразни (Раци, скариди), други морски дарове – Миди, Калмари и т.н. пържена риба или риба, печена в тесто, маринована риба, пушена риба..
Птици: мазни (патица, Гъска), кожи, пържени, пушени, печени с много подправки, печени в тесто, недобре сварени.
Месо: Говеждо, Свинско, Телешко и всичко, приготвено от тях: хамбургери, колбаси и прочие...вътрешности (сърце, бъбреци, мозък, черен дроб и т.н.) С овнешкото да не се ядат нишестени продукти.
Млечни продукти: всички, с повишено съдържание на мазнини
Дрожди и продукти от дрожди
Кафе: не повече от 3х чашки дневно ( в случай на силна зависимост), само черно без кофеин.
Други: Всички пържени продукти, пица, алкохол, сладки каши, оцет, маринати, пушено, остри подправки, кокос, палмово масло. Не забравяйте, че някои продукти не бива да се комбинират с други в едно и също хранене, желателно е да ги ядете поотделно.
1.Не комбинирайте зърнени, т.е. каши, хляб и т.н. със сок от цитрусови, задушени или сушени плодове.
2.Не комбинирайте цитрусови плодове и сокове от тях с млечни продукти (Сирене, Мляко, Кис.Мляко).
3.Не комбинирайте никакви плодове с изделия от бяло брашно (хляб, каши, макарони).
4.Не комбинирайте Ябълки, Банани и Динени с други продукти.
5.Не добавяйте мляко, захар или сметана в кафето или чая.
6.Некиселинообразуващи продукти (белтъци, мазнини, нишестета, захар и масло) в едно и също хранене.
7.Понякога можете да си позволите бяло или червено вино (55-110 гр).
8.В никакъв случай не преяждайте, даже и с разрешени продукти!
Освен диетата, трябва да спазвате следния режим:
1.Както вече казахме, пийте ежедневно поне 6-8 чаши чиста вода, в добавка към другите течности, но винаги преди ядене. Колкото е по-чиста водата толкова – по-добре.
2.Използвайте естествени слабителни – плодове и зеленчуци. Яжте храни, богати на витамин В, който помага за почистване на червата. Това са Пшенични кълнове, Бирена мая, пълнозърнест Ечемик, Соево мляко, Елда, пресен Грах, Яйчени жълтъци, ръжен хляб, Бадеми, Риба, домашни Птици, Ряпа, Цвекло, зеленолистни зеленчуци, Мед и др.
3.Ако се взема отделно, Зехтинът ( препоръчва се студено пресован – Extra Virgin) е добро слабително средство. Пийте по 1 чаена лъжичка 3-4 пъти дневно .
4.Включвайте максимално количество продукти, богати на фибри – пълнозърнести хляб и каши, Бадеми, пресни плодове и зеленчуци.
5.Редовно си правете парни вани за почистване на кожата.
6.Намерете време за физически упражнения! За предпочитане на открит въздух. 7.Старайте се никога да не преяждате.
8.Много е важна правилната и позитивна настройка защото отрицателните, разрушителни мисли спомагат за производството на окисляващи токсини.
Колега Jeko_k9, всичко казано от д-р Пегано, отново потвърждава че: "Храната трябва да е Вашето лекарство" - това са думи на Хипократ.
...........................................................................
Всяко нещо си има цена, за да го постигнем, трябва да я платим!