Булти написа:...приятелю Манук , колко сол според теб има в едно растение и колко тона трева , трябва да погълне една сърна за да си набави дозата

и колко тона трябва да изям аз , за да си компенсирам например , само днешното ми изпотяване
п.с. очаквайте продължението
Приятелю Булти, специално за теб съм намерил, какво пишат хората за солта и каква е дневната нужда от сол за нашия организъм, както и за всички живи същества на тази планета.
Прочети и ще се увериш, че преувеличаваш, колко сол си загубил при изпотяване и така нататък................
Солта – начин на (зло)употреба
Прекаляването с подправката води до хипертония и оказва негативно
въздействие върху различни органи и системи
Каква е истината?
Елиминирането на солта от организма става преди всичко чрез бъбреците,
по-малко през кожата, белите дробове и червата. Една част от солта, която се отделя през бъбреците,
се всмуква обратно. Солта се разпределя неравномерно в отделните тъкани. Най-големи количества се натрупват в мускулите, на второ място - в червата, и най-малко - в белите дробове. Отлагането на солта в тъканите е под формата на физиологичен разтвор, който облива клетките и създава колоидо-осмотично налягане, а то е от първостепенно значение за живота им. Доказано е, че ако се отнеме солта от храната на здрав човек, той губи от теглото си и става отпуснат, адинамичен и лесно се уморява.
И все пак, колкото и да наблягаме на положителните страни и абсолютната нужда от сол за организма, не можем да пренебрегнем вредните последици от прекомерната й употреба.
Дневната потребност от сол за организма е около 5-8 грама, но на практика ние поемаме много повече от действителните ни нужди - дори понякога солим ястието още преди да сме го опитали.Обикновено консумираме повече сол с храни, богати на калий - например картофи.
Солим повече месната храна, отколкото растителната. Но докато на едни индивиди прекомерната употреба на тази подправка не вреди, у други тя може да причини болестни състояния.
За да се убедим в това, се налага да проследим въздействието на солта върху организма. Всички знаем, че тя оказва дразнещо действие на кожата, като причинява сърбеж, обриви и кафяви петна.
Върху нервната система солта действа по следния начин: води до разсеяност, отслабва паметта, забавя процеса на мислене, уврежда зрението, причинява главоболие.
Колкото до сърдечно-съдовата система, солта може да стане причина за тежест в сърдечната област, понякога сърцебиене, аритмии, повишаване на кръвното налягане.
Системната употреба на повече сол е една от основните причини за възникването на хипертоничната болест и последващите атероматозни изменения в съдовете.
При наднормени количества сол не са редки и катарите на горните дихателни пътища.
От практична гледна точка е важно да се знае, че еднократната консумация на по-големи количества сол почти не причинява токсични явления. Това може да бъде обяснено с някои механизми в обмяната й в организма. Солта се намира в йонно равновесие с калия, калция, магнезия и други елементи, които са антагонисти на натриевите йони.
Но в случай че балансиращите регулаторни механизми се нарушат, налице са симптоми на вредното й действие. Специалистите категорично препоръчват да не се злоупотребява със солта, както са и против абсолютната й забрана.
Добре е да се знае, че количеството сол, съдържащо се в хляба, е достатъчно за покриване на дневните нужди на организма. В последно време безсолната диета придоби особено значение при лечението на сърдечните, бъбречните и чернодробните заболявания, както и при болестите, свързани с обмяната на веществата. Установено е, че при такава диета пациентите се чувстват много по-добре, а организмът им намира начин да балансира солевото си съдържание.
--------------------------------------------------------------------------------
Всяко нещо си има цена, за да го постигнем, трябва да я платим!