Страница 6 от 12
Re: Захранка и приготвяне
Публикувано на: Вто Авг 14, 2012 9:18 am
от ivelin_1976
Имал съм случаи с един хляб и 1кг. кюспе да правя перфектен риболов, случаи в, които съм ползвал скъпи захранки и без резултат, случаи в, които само една добавка в захранката ме е спасявала от капото, както и съм имал резултати при риболов без захранка. Така, че всичко е много относително и развихрилия се спор е безмислен
п.п. Апелирам мненията ни да бъдат креативни, а не негативни

Re: Захранка и приготвяне
Публикувано на: Вто Авг 14, 2012 10:55 am
от butnik
Ивелине,напълно съм съгласен с теб,като цитирам ЗАХРАНКА в това число не влизат само скъпи захранки,а изобщо някаква захранка.Аз също особено през зимния период ловя на реката само с глина и троха.На много от водоемите ловя с най-простичките подхранки,даже на последния ми излет ловях с половин пакет Уклей на Шампион разбъркан с един пакет царевично брашно и си хванахме с малкия доволно количество уклеи.Тук нещата не опират само до захранката,а и до това как да я разбъркваме и как да я подаваме.Тайната на успеха е именно и в това.А когато съчетаем и двете-подбрана захранка според вида риба и правилното и използване,резултатите са налице.
Re: Захранка и приготвяне
Публикувано на: Вто Авг 14, 2012 11:24 am
от С.Върбанов
Ицо е пуснал темата за захранките и начина им на приготвяне , а не за това дали трябва или не

Ползвам всякакви храни , но напоследък само моя домашно приготвена в няколко разновидности и резултатите са прекрасни ! Винаги ползвам захранка за да ми стои рибата на петното , а не да я търся по целия гьол и да се моля да клъвне нещо някога ! На реката и Аз не ползвам захранка защото там ходя със спининга обикновено

Re: Захранка и приготвяне
Публикувано на: Вто Авг 14, 2012 1:13 pm
от butnik
Зарко,никъде не съм писал,че задължителното е да е непременно купешка.Преди години бях много ентусиазиран от това как работят Сенса и ВДЕ и защо с тях се лови повече и с мой приятел сме отсявали един по един компонентите от тях за да видим аджеба кво слагат тия "мръсни" французи и белгийци.Много съм навътре с нещата,но напоследък разчитам на готови купешки такива ,като добавям по мое усмотрение допълнителни компоненти.В жилището в което живея нямам необходимата възможност да съхранявам неща за да си я приготвям сам.Ако имах на 100% щях да си я приготвям в нас.Още повече,че се броят на пръсти водоемите на които ловя и това не ми представлява трудност да си наглася захранката към техните условия.Има няколко неща ,с които риболовеца трябва да се съобразява-когато се лови дребна риба-перки,бабушки и други с подобни размери,храната трябва да е с фина структура.Ако се използва универсална храна,то задължителното е да се пресее през сито и по-едрите частици да се отделят от захранката.Обратно-ако ще търсим едри риби,то към храната задължително се добавят царевица и гранула и храната трябва да е с по-едра структура,като е необходимо поне два часа преди риболов да се овлажни,ако това се направи от вечерта е още по-добре.Така храната става инертна и не прави голям облак с който да се привличат дребните риби.Едрите частици имат достатъчно време да попият водата и да не изплуват нагоре,разсейвайки ви риболовното петно.Приготвянето на подхранката за риболов е неразделима и основна част от вашия излет и 50на100 е тайната на успеха ви.Другите 50% зависят от вас.
Re: Захранка и приготвяне
Публикувано на: Вто Авг 14, 2012 1:39 pm
от С.Върбанов
Така е разбира се , за това и моите захранки са с по едри частици защото просто дребни рибки не желая да ловя

Иначе от купешките предпочитам тези на Сенсас и винаги дори в момента имам поне 3-4 пакета по 2кг и още толкова сухи активатори/атрактори и други неща в течно и сухо състояние , които спомагат за добър риболов . Петната на които работя са винаги поне 2 ( третото е резерва ) и са с различна храна , но , като структура винаги е с по едри парчета и на двете петна , което реално пъди само уклея защото баби , каракуди , морунажи и други подобни не пропускат една закуска от петното

Та не мисля докато се занимавам с риболов в който е нужна захранка без значение каква е да спирам да я ползвам и да се надявам на благоволението на някой умрял от глад рибок да дойде и да пробва каквото има на куката

Не на всеки му се дават пари за храни това е ясно , но който иска и може да си ги позволи не трябва да се лишава от тях защото просто са необходими за да си направите един приятен и интензивен риболов

Другия вариант , ако не искате да давате пари за захранки и изобщо да ползвате такива е да станете шаранджии и да пиете ракия( или каквото пиете ) в очакване на заветния рън , като сте изсипали половин чувал царевица и освен чашата и вилицата друго не влиза в употреба поне 1-2 дена
п.п. Темата е прекрасна и е добре всеки който има въпрос за това как да му заработи дадена храна да пита и да не се срамува ! Никой не се е родил научен ! Когато не знам питам , нормално е

Re: Захранка и приготвяне
Публикувано на: Вто Авг 14, 2012 9:42 pm
от INCUBUS
Бутников,бъдещето ще покаже кой е лекето

,не ми подавай реплики повече,наистина не си ми приятен,не ме предизвиквай,нищо прилично и добро няма да последва,ако обърна "тъмната страна".Вихри се със диалект,лошо произношение и захранки където си искаш-няма лошо,държавата и без това е просташко-мутренска,така,че за всички имоа място под полудялото слънце...
Re: Захранка и приготвяне
Публикувано на: Вто Авг 14, 2012 10:33 pm
от georg77
Естествено, Марица около Пловдив е доста по-голяма от Струма,
Ти виждал ли си Струма. Марица е като бара. И риба държи повече. И е по-красиво от към природа.
Re: Захранка и приготвяне
Публикувано на: Сря Авг 15, 2012 6:15 pm
от tsvetkoff
georg77 написа:Естествено, Марица около Пловдив е доста по-голяма от Струма,
Ти виждал ли си Струма. Марица е като бара. И риба държи повече. И е по-красиво от към природа.
.............. и това какво общо има със захранката и приготвянето?

Re: Захранка и приготвяне
Публикувано на: Сря Авг 15, 2012 6:27 pm
от tsvetkoff
Полека темата май започна да си влиза в руслото.Та ............. и аз да кажа нещо по въпроса.Моите риболовни излети са винаги от порядъка на 6-8 часови.Не съм привърженик на неколкодневните излети/напивания/.И от гледна точка на краткото ми пребиваване на водоема единственият начин да събера риби пред мен,да ги задържа и евентуално да ги уловя става с някакъв вид храна.Водоемите,на които ходя се броят на пръстите на ръка и половина,затова предпочитам да ходя всеки път с различна храна и стръв,за да имам разнообразие откъм улов.Разбира се,имам си фаворити/JAXON,TRAPER и MONDIAL/,които ме удовлетворяват спрямо цена и риболов,който практикувам.Не съм състезател и нямам намерение да участвам в състезания.Просто мнението ми е,че храненето увеличава улова,а това означава,че увеличава и удоволствието от риболова .......
Поздрави на всички от мен!!!!!!Не се карайте,хора ...... яжте,пийте и ходете за риба!!!!
п.п.А защо никой не сети да пусне тема "Риболов без захранка" ........там привържениците на този тип риболов да си обсъждат начините и способите му .....
Re: Захранка и приготвяне
Публикувано на: Сря Авг 15, 2012 9:49 pm
от INCUBUS
tsvetkoff,само изключително балансираното ти и дипломатично мнение,ме накара да вляза отново в тази тема,в която Бутников ме обиди многократно и то за неща,в които той поради стечение на обстоятелствата /липсата на образование;озлобен характер;силно развито "его";извънредно ниска обща и специална култури/,не може да се държи пълноценно и на ниво в скапания ни живот.Нито чете,нито помни предишни мнения,щото гледа само себе си -ползвам захранки,там където си трябват и действително оказват влияние на честотата на кълване.Няма малоумници,които да се занимават с хвърлянето на много кила захранки,в среда,в която в реката,точно в този период,има много естествена храна,щото тогава рибата вика : "Бутников,вземи си сери върху състезателния опит в подбрани язовири и вие,копелета,които слушате такива спецове като него,я се таковайте:от нас-среден пръст!".Ама на такива грандомани ,нищо не може да се обясни,така,че аз нямам нужда от повече обяснения.На всички други ще подкрепя мненията- конкретна преценка-къде има нужда от колко и каква захранка,ама винаги е имало части от сезони;конкретни места за риболов;отделни водоеми;отделни гео-физични условия и пр.,които правят използването на захранка безсмислено и направо вредно за удоволствието от риболова.
Re: Захранка и приготвяне
Публикувано на: Сря Авг 15, 2012 11:14 pm
от Венелин Радушев
"Естествена храна" винаги има, и не само в реките. Никой не те кара в тези условия да храниш с питателна. Няколко литра земя с няколко шепи кастери или изпънат бял, кълцан торен в нея, подавани по малко в ритъм, ще ти помогнат да се възползваш от любопитството на рибите, инстинкта им за съревнование.
Всъщност медала има и обратна страна, неправилното хранене далеч по голям проблем от никаквото... Кой не се е сблъсквал с емблематичният чичка с голяма торба варено жито в ранна пролет или дори през зимата...
Re: Захранка и приготвяне
Публикувано на: Чет Авг 16, 2012 5:53 am
от butnik
Винаги нося много храна със себе си,но това не означава ,че я хвърлям всичката

и озлобения и невъзпитан и т.н думи с които ме обиждаш лови и с много голямо количество
ГЛИНА-ПРЪСТама това на теб нищо не ти говори.И сега в диалекта си ще вкарвам и думи като бубайко,собаНЪ,дървенаНЪ и пр.
Да,нямам образование,завърших го само семестриално,защото шприцовете печатаха пари в избата

е и.......на теб какво ти пречи моето образование и възпитание и какво общо имат с подхранването ,а другарю възпитан и културен.
Re: Захранка и приготвяне
Публикувано на: Чет Авг 16, 2012 7:47 am
от TerzievG
Темата започва да получава завършен вид.

Макар и започната преди години сега се положиха основите:
butnik написа:Има няколко неща ,с които риболовеца трябва да се съобразява-когато се лови дребна риба-перки,бабушки и други с подобни размери,храната трябва да е с фина структура.Ако се използва универсална храна,то задължителното е да се пресее през сито и по-едрите частици да се отделят от захранката.Обратно-ако ще търсим едри риби,то към храната задължително се добавят царевица и гранула и храната трябва да е с по-едра структура,като е необходимо поне два часа преди риболов да се овлажни,ако това се направи от вечерта е още по-добре.Така храната става инертна и не прави голям облак с който да се привличат дребните риби.Едрите частици имат достатъчно време да попият водата и да не изплуват нагоре,разсейвайки ви риболовното петно.Приготвянето на подхранката за риболов е неразделима и основна част от вашия излет и 50на100 е тайната на успеха ви.Другите 50% зависят от вас.
Всичко би било супер и да може всеки да отиде до магазина и да си купи съответната захранка за съответния излет,но не винаги всеки може да си го позволи.И в този случай предполагам не става дума само за мен,но аз като цяло използвам един
базов микс от храни но тук идва тънката част

.Идва мястото на допълнителните компоненти,за мен са три основни:
1. Глина,пръст,пясък...
2.
Царевица
3.Тук ще сложа всички под един знаменател всички ароматизатори,активатори,допълнителни семена и добавки ;било то в естествен вид,механично обработени или синтезирани.Бутник,в предвид,че ти си автора на темата и стига да намериш време и да ти се занимава,защото тук обема е най-голям ще е супер да напишеш своите наблюдения,начини,методи,специфика и желания на съответния вид риба... Разбира се колкото повече хора споделят виждането си по въпроса,мнение и опит толкова по-добре.Но нека коментарите не са от вида: "да" , "не" , "използвам ххх" , "добавям ххх" и т.н. Нека отговорите бъдат обосновани,за да няма двусмислие,а и всеки обоснован отговор дава възможност на всеки да експериментира но вече следвайки една
основна линия
Надявам се да не съм писал пълни глупости и да има само градивни отговори.Успех и наслука!
P.S. Моля колеги които си крият храните и добавките които използват просто да не спамят.
Re: Захранка и приготвяне
Публикувано на: Чет Авг 16, 2012 10:51 am
от butnik
Терзиев,при първа възможност ще доразвия темата в реда както си го посочил с малки изменения разбира се,като невъзпитана майничка не мога да те пропусна
Това е шега ,схванал си я явно

Re: Захранка и приготвяне
Публикувано на: Чет Авг 16, 2012 4:44 pm
от TerzievG