Страница 7 от 7
Re: препариране
Публикувано на: Чет Ное 27, 2014 5:01 pm
от markas
[/quote]
И как мина теста ?[/quote]
Като цяло ужасно, заради времето и слабата активност на рибите, но поне си направих изводите за воблерите които тествах

Но това е за друга тема в която вече написах отзивите ми.
По темата за препарирането, искам и аз да попитам нещо.
Направих опит за препариране на щука, като оставих хрилете свързани с езика (не знам дали се наричат хриле ). Миризма няма, но не ми хареса че са накриво.
Някой колега оставял ли ги е, и ако е така как се фиксират?
Re: препариране
Публикувано на: Съб Ное 29, 2014 8:18 pm
от stilian 99
Моя начин е този и е много успешен , препарирал съм много глави така :
1. Чисти се възможно най - добре от месото .
2. Отваря се устата с клечка за зъби или някаква клечка .
3. Заравя се в морска ( или ако нямате обикновенна ) сол за 1 месец .
4. Вади се и се почиства от полепналата сол с четка .
5. Лакира се с безцветен лак за дърво около 2-3 пъти .
6. Закрепва се със селикон или нещо друго за срязана филийка от дърво .
Надявам се да съм ви помогнал

Re: препариране
Публикувано на: Сря Дек 17, 2014 10:11 am
от simeon_kostadinov
Здравейте! Опитвам се да изсуша една глава от щука на балкона, но от 2 седмици като че ли повече се овлажнява отколкото да изсъхва. Месото е отстранено доколкото беше възможно, разкарах дори месото от бузите

След това я оставих 2 дни в много солена вода, измих я, и сега "съхне". Някой сушил ли е зимата такъв трофей?
Re: препариране
Публикувано на: Сря Дек 17, 2014 11:22 am
от markas
Колега, имал съм същия проблем. Въздуха е доста влажен, което пречи на главата да изсъхне.
Моя съвет, е да махнеш главата от балкона, леко със суха кърпа я подсуши, и я закачи в мазето.
Re: препариране
Публикувано на: Сря Дек 17, 2014 11:32 am
от Диканаров
Стига да няма плъшоци!

Re: препариране
Публикувано на: Сря Дек 17, 2014 2:04 pm
от simeon_kostadinov
Ще пробвам да я сложа някъде по на топло. Би трябвало студа да изсушава много добре, но температурите ту скачат, ту падат и влагата кондензира постоянно по главата. Сутрин (че и през деня) има капки по долната част.
Re: препариране
Публикувано на: Сря Мар 11, 2015 10:37 pm
от markas
Молба към колегата vito ribara, а и другите които знаят разбира се. Много искам да препарирам цяла щука.
Доста е изписано за главите, но за цяла риба почти няма.
Ако някой е препарирал цяла риба, моля да сподели.
Благодаря.
Re: препариране
Публикувано на: Сря Юли 08, 2015 4:13 pm
от simeon_kostadinov
Колеги, след като главата на щуката е изсъхнала трябва ли да се измие с вода? След изчистване на месото я оставих да престои два дни в солена вода и след 7 месеца на проветриво място главата е суха като барут

сега дойде момента да я лакирам, но се чудя дали да я измия с вода преди това и да я оставя пак да съхне 1-2 седмици.