Страница 1 от 2

нека разменим и някоя рецепта за жито

Публикувано на: Съб Яну 05, 2008 2:33 am
от ipp1969
Една моя много ефикасна рецепта за жито най-вече за бабушка и червеноперка е.След като сваря житото и го прежедя го поръсвам със степ ягода.Има ефект.Моля споделете и вие някоя?

Re: нека разменим и някоя рецепта за жито

Публикувано на: Съб Яну 05, 2008 9:15 am
от КрасиПловдив
ipp1969 написа:Една моя много ефикасна рецепта за жито най-вече за бабушка и червеноперка е.След като сваря житото и го прежедя го поръсвам със степ ягода.Има ефект.Моля споделете и вие някоя?
Е те това е!
Лятно време не спирам да приготвям така житото за стръв. Харесвам много риболова на бабушка. Често съм на яз. Гарваново по този повод. Там съм имал разбиващи резултати с това хапване. Около мен е имало доста колеги, които просто си презамятаха в очакване на кълване. След като поослужих на повечето и при тях нещата се промениха коренно.
Аз ще тунинговам малко твойта рецепта обаче:
На бавен огън свараваме житото като се стараем да не се размекне много.Когато е готово, посредством гевгир прецеждам от водата,в която е вряло. и след това с чешмяна вода охлаждам. Пак изчаквам да се отцеди хубаво, след което или в здрав найлонов плик или направо в торбичка го изсипвам. В голяма чаша за чай с топла вода изсипвам "Степ"-чето, разбърквам и изсипвам в торбичката с варено жито. След което с лъжица хубаво разбърквам за да може всяко зрънце да поеме. Всичко това го слагам в хладилника от предната вечер!
Дозата жито е един килограм, според мен и от това което съм пробвал по-малко жито и цял степ става лоша комбинация, твърде много аромат!

ЖИТО

Публикувано на: Съб Яну 05, 2008 5:39 pm
от Бачо Илия
Житото според мен е основен вид стръв за бабушки от късна пролет до късна есен , също така за каракуда , платика ,шаран,червеноперка
Най-доброто жито на пазара е едно на което на опаковката пише "Парено жито" -за варене , пакетирано от фирма "Соларис 999" в Пловдив , Бургас и Хасково. Аз го приготвям по следната рецепта:
Една опаковка ( 0.500кг.) я промивам със студена вода на чешмата до като спре да отделя мътилка , след това наливам чиста вода около 5-6 см. над житото в тенджерка с капак(капака ще трябва после). Варя на силен котлон без никакви добавки до поомекване на житото (като се стисне с пръсти да е меко с твърда сърцевина) Сваля се съда от котлона и се отлива част от водата така че над житото да остане около един два сантиметра , слага се капака , съда се слага в по-голяма найлонова торбичка и се завръзва по възможност най-плътно .Тази "конструкция" с увива няколкократно в някое старо одеало-така както се подквасва кисело мляко и престоява около1.5-2 часа. След отвиването житото е поело изцяло водата и е запарено , зърната са с големина на малки царевички като една част са затворени а друга, леко разпукнати-за всеки вкус :lol: Промива се многократно със студена вода и се оставя да се оцеди за няколко минути в гевгир. Връща се обратно в тенджерката , овкусява се с три равни отгоре супени лъжици пудра захар и една лъжица сол за горещия сезон или обратното 3/1 сол/захар за по-хладния .Аз ползвам за ароматизиране течни ароматизатори и спрейове на МВДЕ , също така ванилия , канела и степчета "ягода" "горски плодове" "къпина" "малина" "череша" - на 0.5 кг се слага половин степче (болеро) , обикновенно след овкусяването деля житото на две , с два аромата. Разбърква се добре и от вечерта се слага в найлонови торбички в хладилника . Ползвам бели куки номер 14/16 прави с дълго стъбло ; за шарани специално номер 14/16 COLMIC "серия 500"
Поздрави и Наслука :D

Re: ЖИТО

Публикувано на: Съб Яну 05, 2008 7:09 pm
от КрасиПловдив
IDA написа:Житото според мен е основен вид стръв за бабушки от късна пролет до късна есен , също така за каракуда , платика ,шаран,червеноперка
Най-доброто жито на пазара е едно на което на опаковката пише "Парено жито" -за варене , пакетирано от фирма "Соларис 999" в Пловдив , Бургас и Хасково. Аз го приготвям по следната рецепта:
Една опаковка ( 0.500кг.) я промивам със студена вода на чешмата до като спре да отделя мътилка , след това наливам чиста вода около 5-6 см. над житото в тенджерка с капак(капака ще трябва после). Варя на силен котлон без никакви добавки до поомекване на житото (като се стисне с пръсти да е меко с твърда сърцевина) Сваля се съда от котлона и се отлива част от водата така че над житото да остане около един два сантиметра , слага се капака , съда се слага в по-голяма найлонова торбичка и се завръзва по възможност най-плътно .Тази "конструкция" с увива няколкократно в някое старо одеало-така както се подквасва кисело мляко и престоява около1.5-2 часа. След отвиването житото е поело изцяло водата и е запарено , зърната са с големина на малки царевички като една част са затворени а друга, леко разпукнати-за всеки вкус :lol: Промива се многократно със студена вода и се оставя да се оцеди за няколко минути в гевгир. Връща се обратно в тенджерката , овкусява се с три равни отгоре супени лъжици пудра захар и една лъжица сол за горещия сезон или обратното 3/1 сол/захар за по-хладния .Аз ползвам за ароматизиране течни ароматизатори и спрейове на МВДЕ , също така ванилия , канела и степчета "ягода" "горски плодове" "къпина" "малина" "череша" - на 0.5 кг се слага половин степче (болеро) , обикновенно след овкусяването деля житото на две , с два аромата. Разбърква се добре и от вечерта се слага в найлонови торбички в хладилника . Ползвам бели куки номер 14/16 прави с дълго стъбло ; за шарани специално номер 14/16 COLMIC "серия 500"
Поздрави и Наслука :D
От твойта напрао ме заглозга гастрита:) Честно :)
Мисля си, че доста колеги подценяват приготвянето на тази стръв по такъв начин, но наистина "играчката" дава след това уникални резултати!

ЖИТО

Публикувано на: Съб Яну 05, 2008 7:47 pm
от Бачо Илия
Още няколко момента- такова жито "издържа" неопределен брой презамятания и отделно в по-хладния сезон работи много добре с един бял червей или две пинки на върха на куката- за "камбанка". Миналата година имам петнадесетина излета на "Душанци" , още толкова на "Копринка" и по-малко на "Домлян" с промишленни резултати на тази стръв , особенно в горещия сезон , за разни арендни гьолове с каракуди и шарани не ми се коментира :lol: :lol: След излета , каквото е останало- във фризер , почти не му се променят качествата , може би малко поомеква. При захранването задължително се слагат една две шепи в захранката Това което миналата година ми направи впечатление , е че и на трите язовира бабушките кълвяха с легнал 15-20 см на дъното повод!!!!!

Публикувано на: Нед Яну 06, 2008 4:06 pm
от Sa6o193
1кг. църковно жито сварено малко преди да се пукне се поръсва с 10тина пакетчета ванилия и малко канела(може и без канела) става и за захранка и за ловене.

Публикувано на: Пон Яну 07, 2008 5:20 pm
от rino712
Пробвайте мойта рецепта със соевия сос-няма пропуск!Но я потърсете,че не ми се пише пак! :wink:

Публикувано на: Пон Яну 07, 2008 5:26 pm
от Бачо Илия
rino712 написа:Пробвайте мойта рецепта със соевия сос-няма пропуск!Но я потърсете,че не ми се пише пак! :wink:
Колега , копипейстни я тука , ако не е проблем да я намериш , или постни къде се намира :roll:

Публикувано на: Пон Яну 07, 2008 6:54 pm
от rino712
Значи аз ви предлагам проста но супер ефикасна рецепта-житна.Взима се 1бебешко бурканче,1. се слага вътре 1/3 грухана-попска пшеница,2. залива се-да покрие житото с соев сос,3. после се залива с същото количество вода,4. вари се на няколко пъти-без капачка в микров.печка докато омекне и е готово.Лови се по 1 зърно на куката и е супер.
pc.-не казвам че съм открил Америка но на когото съм я казал винаги е дала резултат.НАСЛУКА.

Публикувано на: Вто Яну 08, 2008 1:02 am
от ipp1969
Аз лично ползвам жито наСЛЪНЧО.Благодаря,ви за информацията.Наслука през 2008г.

Публикувано на: Пет Яну 11, 2008 11:12 pm
от гуслар
Предварително си кисна житото 24 часа,после го варя на пара докато набъбне ,след което го оставям на хавлия да се изцеди.Сутринта му слагам аромат,и ако иска овкусител.Може и да се боядиса , червено или жълто.

Публикувано на: Съб Яну 12, 2008 4:49 pm
от георгиев59
Житото го приготвям почти като колегата IDA и това си е цял ритуал преди утрешния риболов.Само че аз ползвам жълти куки № 14-16 за житото и за захранка ползвам от същото като го хвърлям задължително с прашка по малко от време на време около антената.Както казва моя градски Краси на Гарваново съм ги разбивал червеноперките .Аз му слагами малко конопено брашно за аромат.

Стръв

Публикувано на: Нед Яну 20, 2008 5:55 pm
от майсторчето страхил
Колеги всички начини са добри но изискват време.Ето ви добър и бърз начин.Както спомена един друг колега добро е СЛЪНЧО пакетират го в г.Свищов.Преди да варите житото на сухо го омазнете с малко слънчогледово олио.Залейтего с3-4 пръста вода вода над него. Варете около 5-6 минути.Свалете от огъня захлупете го и от време на време разбърквайте.По този начин може да стои 15мн.до2ч. няма да се разцъвти.След това го промийте няколко пъти със студена вода.ГАРАНТИРАМ че24ч. и одгоре несе слепва едно вдруго.Ако някой желае да му слага ароматизатори. аз лично друго не слагам.Между друго то не хвърляйте водата където сте варили житото с нея подбърквайте захранката.

Публикувано на: Нед Яну 20, 2008 7:49 pm
от sapuna
Отдавна чакам колегата rino да се включи,но нейсе.Поствам я от негово име:
rino71 написа:Значи аз ви предлагам проста но супер ефикасна рецепта-житна.Взима се 1 бебешко бурканче.Слага вътре 1/3 част грухана-попска пшеница,залива се-да покрие житото с соев сос.После се залива с същото количество вода.Вари се на няколко пъти-без капачка в микровълнова печка докато омекне и е готово.Лови се по 1 зърно на куката и е супер.
pc.-не казвам че съм открил Америка но на когото съм я казал винаги е дала резултат.НАСЛУКА.

Публикувано на: Вто Яну 22, 2008 5:09 pm
от Бачо Илия
rino712 написа:Значи аз ви предлагам проста но супер ефикасна рецепта-житна.Взима се 1бебешко бурканче,1. се слага вътре 1/3 грухана-попска пшеница,2. залива се-да покрие житото с соев сос,3. после се залива с същото количество вода,4. вари се на няколко пъти-без капачка в микров.печка докато омекне и е готово.Лови се по 1 зърно на куката и е супер.
pc.-не казвам че съм открил Америка но на когото съм я казал винаги е дала резултат.НАСЛУКА.
Искам да попитам , как няколко пъти , за варенето? Какъв е цвета на житото после , соса е доста тъмен ,или аз бъркам нещо? Във всички случаи ще пробвам рецептата :D