Комплект за начинаещ

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Darch0
новобранец
новобранец
Мнения: 1
Регистриран на: Сря Мар 10, 2021 11:31 am

Комплект за начинаещ

Мнение от Darch0 »

Здравейте! Като тепърва навлизащ в риболова се нуждая от малко(доста :D ) помощ при избора на въдица и макара както и избора на подходящо влакно.
След няколко риболова с приятели, прецених че спинингът е пътят за мен и сега най-накрая се реших да се оборудвам.
Четох доста за различни въдици с различни акции и строеве както и намирането на подходяща макара за тях, но честно казано все още ми е тъмна индия как да направя добра сглобка.

За сега съм се спрял на модела Catana на Шимано както за въдица така и за макарата, като мисля да отделя около 100 лева за въдица и 100 лв за макарата.
Въпросът е към какъв строй да се насоча, каква дължина да избера и съответно макарата да е 2500,3000 или 4000. Смятам да ловя на язовори, малки водоеми и реки(щуки,пъстърви и кефали) както и евентуално гръцкото море .

Тепърва навлизам в нещата и наистина въпреки теорията която изчетох, опита си е друго нещо така че съжелявам ако по-горе говоря глупости :D , но наистина ще се радвам да чуя Вашите мнения и препоръки. Подчертавам че не съм се спрял категорично на Шимано комплект просто към тях успях да се ориентирам в бюджета с който разполагам(около 200 лв +-) така че съм отворен към всякакви предложения
Аватар
vantonov
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 146
Регистриран на: Вто Дек 06, 2011 4:23 pm

Re: Комплект за начинаещ

Мнение от vantonov »

Привет, колега и успех с новото начинание! Що се отнася до комплекта - допуснал си грешка (какво всеки млад спинингист), защото няма пръчка, която може да съчетае желанието ти да ловиш щуки, пъстърви и едновременно и на морето. Въдица и макара, които ще ловят щуки няма да ти вършат работа за пъстърва и клен и обратното (да не говорим за морето), така че по-добре се ориентирай към определен вид риба и местата, където ще я търсиш и тогава пазарувай.
За избора на такъми - абсолютно не си заслужава да даваш пари за ниския клас на шимано, защото плащаш само марката, а получаваш нещо, сглобявано по труд и техника в Малайзия, от невръстни дръпниочковчета.
Няма универсален такъм - за всеки риболов трябва сопа и макара (с малки изключения). Така че се ориентирай първо с рибките и после скачай на такъм. Ако нямаш търпение все пак и си решил да даваш пари - за кленове по реката и малки щуки работа ще ти върши пръчка с тест по примамки ориентировъчно 4-17, 5-15 с дължина до към 2.20(че иначе трудно се върви и мята по реката) и макара 2500 размер. Пъстърви...оффф, това е неизбродна тема, като такъмът следва да е доста фин 1-5, 2-8..бла, бла макс до 10 гр... За целенасочен риболов на щуки нещата вече отиват в съвсем друга посока. Гърция - 15-50 гр нещо подобно и дължина над 270см, като е хубаво макарата е по-голяма и да е пригодена за морски риболов.
Принципно не е невъзможно за 200 при да се сглоби комплект, който да ти върши работа, просто трябва да решиш какво ти се лови най-много и да дадеш пари за точния комплект, защото иначе ще останеш разочарован и ще пуснеш всичко да се продава във форума. Поздрави и успех!
Лошият риболовен ден винаги е по-добър от хубавия работен!
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”