Есетра
Публикувано на: Вто Юли 19, 2005 12:00 pm

Колеги вчера гледах по Discovery, как ловят в Канада есетра с въдица. Пълна лудница


Немска есетра
(Acipenser sturio)
Тялото на немската есетра е вретеновидно с пет реда костни плочки:един разположен гръбно, два-странично и два- коремно. Под страничните щитчета се намират малки зърновидни или ромбовидни плочици. Рилото е удължено, почти с триъгълна форма, а на върха закръглено или тъпо. Устата е на долната страна на главата. Мустачките са без реснички, разположени на средата между устата и рилото. Ако се опънат, те не достигат върха на рилото. Опашият плавник е неасиметричен. Гърбът е жълтокафяв, сивокафяв или тъмнокафяв, коремът-сребристобял. На дължина достига до 3,5 м, а на тегло-над 300 кг.
Немската есетра е проходна риба. Среща се поеденично или на малки групи във водите на Атлантически океан, Средиземно море и Черно море. За размножаван естрите от Черно море навлизат в долното течение на р. Дунав, а есетрите от Егейско море-в р. Марица. В миналото те са стигали до гр. Харманли и даже до гр. Пловдив. Мъжките от Черно море съзряват на възраст 7-9 години, а женските -8-14 години. Размножаването започва към края на май и началото на юни. Хайверът се отлага по каменистите дъна на реките, на места с бързи течения на водата. В зависимост от температурата й хайверните зърна се излюпват за 3-13 денонощия. След изхвърлянето на хайвера възрастните се оттеглят обратно в морето, а до края на лятото се връщат и малките. Немската есетра се храни главно с ларви на насекоми и червеи в реките, а в моретата поема още дребни рибки, мекотели и др.
Руска есетра
(Acipenser guldenstadti)
Тялото на руската есетра е източено вретеновидно с пет реда костни плочки:един гръбен, два странични и два коремни. Между тях се наблюдават безредно разположени малки, различни по големина плочици със зърнеста или звездовидна форма. Рилото е късо и широко. Устата е на долната страна на главата. Мустачките са обли и гладки; напред достигат до края на рилото, а обтегнати назад-не достигат устата. Опашният плавник е несиметричен. Мъжките екземпляри имат маслиненозеленикав гръб, а женските-синкавопепеляв. Коремът е бял. На дължина достигат до 2,5 м, а на тегло-12-24 кг, рядко 80 кг.
Руската есетра се среща в Черно, Азовско и Каспийско море, откъдето по време на размножаване навлиза в големите реки, вливащи се в тях. Половата зрелост настъпва на 9-10-годишна възраст при дължина на тялото 100-110 см. Размножителният период е през април-май и рядко се удължава до юни. В р. Дунав хайверът се хвърля в района на Железните врати по пясъчни или чакълести дъна. В зависимост от температурата на водата той се излюпва за 2,5-12 денонощия. Понякога отделни екземпляри навлизат в р. Дунав година-две преди размножаването. Те прекарват периода до хвърлянето на хайвера в сладката вода, а след това се връщат в морето. Малките след излюпването си също се отправят по течнието на реката към морето, където се изхранват. Руската есетра се храни с мекотели и ракообразни и по-рядко с ларви на насекоми, които снасят яйцата си във водата.
СМОЛЯН
Ивайло ИВАНОВ
Рекордните 110 лева за уловена есетра броят вманиачени въдичари, които упражняват любимото си хоби край рибарника за спортен риболов близо до смолянското село Смилян. Родопското селище, прочуто с фасула си, посреща десетки заможни риболовци от цялата страна всеки уикенд. Въпреки минусовите температури и дебелата снежна покривка, край изкуствения водоем такъми ежедневно разпъват известни бизнесмени, спортисти и дори политици. Топла минерална вода от карстов минерален извор в местността Аламуш захранва рибарника, в който плуват повече от 5000 есетри, шарани и пъстърви. За нормалното отглеждане на рибата се поддържа постоянна температура между 12 и 14 градуса и съдържание на кислород 67 на сто, обяснява собственикът на рибарника Ангел Кичуков.
Дълги над метър есетри са най-търсеният улов за въдичарите, пробващи слуката си във водоема край Смилян. За всяка уловена есетра рибарите плащат такса 110 лв. Част от отглежданата риба се пласира за елитните хотели в Пампорово. Растящият край рибарника силивряк се сочи като доказателство, че районът е екологично чист, уточнява г-н Кичуков.…
БОЛЯРЦИ. Първа по рода си ферма в страната за отглеждане на есетра се откри вчера в с. Болярци с благословията на Националната инспекция по рибовъдство. Люпилнята, където 80-килограмовата моруна хвърли вчера 15 килограма хайвер, рибарниците и супермодерните лаборатории върху 2.5 декара са собственост на българина Атанас Чобанов. От 29 години той живее във Франция. Частното стопанство е създадено в съответствие с Международната конвенция за опазване на флората и фауната, подписана и от българската страна. С част от есетровия “материал” ще бъде зарибен Дунав, а останалата деликатесна стока ще се продава по магазините. Инспекцията е обещала да заплати 20 милиона лева на Атанас Чобанов за зарибяването на Дунава.
Смятам, че в България ще има пазар за есетрови риби и черен хайвер, каза оптимистично топрибовъдът.
По 1000 долара върви в Европа кило черен хайвер.
Автор: "Марица днес"
