Страница 1 от 1
Стара царевица
Публикувано на: Сря Юли 27, 2005 1:44 pm
от Stefko
Колеги, лятото е най-активния сезон за риболов на дъно и за тръсене на големи риби - шаран, амур, каракуда, кефал... За тях една от най-ефикасните и доказала резултаността си захранка (и стръв) е царевицата - млечна, стара или консервирана, но като че ли тук във форума малко се коментира.
И докато за употребата на млечната царевица нещата са по-ясни то за старата нещата стоят "по-така". Едни я киснат, други я варят, трети я белят и т.н. и т.н. Някой пък си я ползват без никакви обработки...
Хайде да поговорим за това кой как подготвя старата царевица преди да я ползва за захранка или стръв: накисва ли я, ароматизира ли я допълнително, вари ли я, реже ли я, пасира ли я

и въобще какви ги вършим преди да я поднесем на шарко или амурчо

малко и от мен...
Публикувано на: Сря Юли 27, 2005 2:12 pm
от atanasov2004
Моя скромен опит. Старата царивица е от любимите ми захранки поне-
же практикувам риболов предимно по 2-3 язовира. Предпочитам да
ловя на дъно, и както се досещате съм привърженик на шаранския
риболов. Как приготвям захранката царевица: накисвам във студена
вода една вечер, на другия ден доливам вода и варя на тих огън 1час,прецеждам водата и поставям в 3 или 5 л бидонче от мин.вода
като добавям 2-3 лъжци олио и някакъв ароматизатор/ванилия,анетол
При захранването смесвам с 1-2бурканчета собственно консервирана
млечна царивица. Не прекалявам със захранката-тубичка от 5л ползвам за 2-3 дневен излет. При повече дни ползувам 2-3 туби.
Ми това е общо взето, НАСЛУКА на всички.
П.П - Носете си суха царевица защото това може да се приговти на
самия водоем при няколко дневен риболов.
Публикувано на: Сря Юли 27, 2005 2:28 pm
от www.***.com
Аз също имам подобна технология като на atanasov2004.
Кисна царевичата поне 48 часа, като същата стой в пластмасова плътно затворена кутия на слънце.
После варя като времето е м/у 30 и 60 минути.
Аромати ако сметна за необходимо.
Преди хранене изцеждам водата и добавям топчета, пелети и други семена.
ре
Публикувано на: Сря Юли 27, 2005 2:34 pm
от Pocko
чувал съм (тъй като не съм спец по шараните

) че когато се отделя от старата царевица за стръв е добре да се бели тъй като ако не е обелена като поседи няколко часа във водата , потъмнява и не е така апетитна, а като се обели си остава свежа и беличка мноого дълго време.

Публикувано на: Сря Юли 27, 2005 2:58 pm
от Local
Аз лично ходя и си я копувам от пазара старата царевица по 0.25 ст килограма . Доста често я ползвам направо така , както си е наурална.
Натурална само за захранка , но иначе любимата ми рецепта е стара царевица натопена в мастика или в лавандулов спирт , ммммм , шарко си умира за това удоволствие . Особено ефективен е този метод за Ивайловград , Студен кладеннец , Пясъчник и Овчарица.
Аз не харесвам тези сладникавите ароматизатори , защото привличат и доста дребна риба и предпочитам да се действа сериозно и здраво.