Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Къмпингуване ФотографияОсновни напътствия за правене на качественни рибарски снимки
Модератор: Paublo_Eskobar
Re: Основни напътствия за правене на качественни рибарски снимки
DOCTORA
Doctore, имаш "малка" грешка.Светкавицата излъчва за 1/1000 до 1/200 от секундата....(и с цветна температура 5500 градуса)...Светкавиците излъчват светлина за много кратко време - 1/80 000-на от секундата..
- DOCTORA
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 281
- Регистриран на: Вто Авг 10, 2004 12:48 am
- Местоположение: АННГЛИЯ
Re: Основни напътствия за правене на качественни рибарски снимки
Не мисля че бъркамPedro написа:DOCTORADoctore, имаш "малка" грешка.Светкавицата излъчва за 1/1000 до 1/200 от секундата....(и с цветна температура 5500 градуса)...Светкавиците излъчват светлина за много кратко време - 1/80 000-на от секундата..
ако четеш английски - ето един пример който намерих набързо:
http://www.passingimage.com/clients/pc_ ... n_Blur.pdf
BORN TO FISH, FORCED TO WORK!
Re: Основни напътствия за правене на качественни рибарски снимки
DOCTORA,
Докторе -чета английски ( und Deutsch ) very well,но в момента нямам Adobe,защото си скапах Hard-a,
И сега с един елементарен Hard, с елементарен Windows, свалям от моя "безценната информация"...доста бавно.
Ще го прочета като свърша, и си възстановя Hard Disk-a.
Аз това инфо го взех взех набърже от Wikipedia- та...
Докторе -чета английски ( und Deutsch ) very well,но в момента нямам Adobe,защото си скапах Hard-a,
И сега с един елементарен Hard, с елементарен Windows, свалям от моя "безценната информация"...доста бавно.
Ще го прочета като свърша, и си възстановя Hard Disk-a.
Аз това инфо го взех взех набърже от Wikipedia- та...
Re: Основни напътствия за правене на качественни рибарски сн
Хм! Интересно. А защо ли тогава се синхронизират със скорост на зтвора 1/125 - 1/30 та ?
А цветната им температура, между другото, е над 6000 Келвина.
Ако някой се интересува по-конкретно - мога да му преснимам учебника по фотография.
И не забравяйте - Уикипедията се пише от всеки, който има достатъчно свободно време и увереност в собствените си познания! Не я ввзимайте за 100 процентен източник. Хеле пък по строго технически въпроси!
А цветната им температура, между другото, е над 6000 Келвина.
Ако някой се интересува по-конкретно - мога да му преснимам учебника по фотография.
И не забравяйте - Уикипедията се пише от всеки, който има достатъчно свободно време и увереност в собствените си познания! Не я ввзимайте за 100 процентен източник. Хеле пък по строго технически въпроси!
Леми изда бест, батт айем мачбеда'а . Ррок-ан-рол, Пенке-ле !!
Re: Основни напътствия за правене на качественни рибарски сн
Ако позволи автора, бих допълнил малко напътствията, въз основа на лични борби с гореописаната материя.
За "камера шейк"-а, иначе речено - лашкането на фотоапарата от афектирани и недостатъчно обръгнали снимачи;
Това си е като стрелбата. Който е бил в родната казарма, веднага ще разбере. Който не е бил - да фнимафа! Най- важното е да се успокои сърцето след уловеният малък слон, и да си дойде душа на място.
Основна хватка, освен плавното спускане, е да си поемете бавно въздух/ ама не много бавно/, и да задържите за малко дишането. И тогава с"стреляте". Обемът на въздуха в гръдния кош поема частично вибрациите на мускулите и ги успокоява - един вид амортисьор. Освен това изглажда и тласъците на сърцето, които наглед слаби, във визьора на камерата изглеждат, като че динозавър играе тропаница около вас.
Да не говорим ,ако в тоя миг снимате със телеобектив!
Ако прекалено дълго сте се "целили", ръката се изморява и вибрациите на камерата са по- забележими. Тогава е добре да отпуснете за няколко секунди хватката и да провесите крайници надолу, с пълно отпускане на мускулите. Ама не фърляйте апарата, ей !
Предполага се, че през това време вече сте набелязали вярната разкадровка. Тогава вдигате плавно машинката, хващате точната гледка и произвеждате "шот".
Друг много полезен похват е употребата на тъй нареченият "снайперски ремък". Изразява се в това, че ремъкът на фотоапарата се прогонва плътно по дължината на предмишницата /китка-лакът/. И при плътен хват на камерата, надявайки го на лакътната става, той обездвижва апарата в ръката ни. Прави го като естествено продължение на ръката. По този начин се ограничават до минимум трептенията на китката.
Ако снимате прави и апаратът е от по-тежките, също тъй може да опрете лакът в долната част на гръдния кош, или даже на хълбок. И се превръщате в един вид био-статив.
При достатъчен тренинг, не са проблем и скорости от порядъка на 1/30 до 1/15 от секундата.
Успех!!
За "камера шейк"-а, иначе речено - лашкането на фотоапарата от афектирани и недостатъчно обръгнали снимачи;
Това си е като стрелбата. Който е бил в родната казарма, веднага ще разбере. Който не е бил - да фнимафа! Най- важното е да се успокои сърцето след уловеният малък слон, и да си дойде душа на място.
Основна хватка, освен плавното спускане, е да си поемете бавно въздух/ ама не много бавно/, и да задържите за малко дишането. И тогава с"стреляте". Обемът на въздуха в гръдния кош поема частично вибрациите на мускулите и ги успокоява - един вид амортисьор. Освен това изглажда и тласъците на сърцето, които наглед слаби, във визьора на камерата изглеждат, като че динозавър играе тропаница около вас.
Да не говорим ,ако в тоя миг снимате със телеобектив!
Ако прекалено дълго сте се "целили", ръката се изморява и вибрациите на камерата са по- забележими. Тогава е добре да отпуснете за няколко секунди хватката и да провесите крайници надолу, с пълно отпускане на мускулите. Ама не фърляйте апарата, ей !
Предполага се, че през това време вече сте набелязали вярната разкадровка. Тогава вдигате плавно машинката, хващате точната гледка и произвеждате "шот".
Друг много полезен похват е употребата на тъй нареченият "снайперски ремък". Изразява се в това, че ремъкът на фотоапарата се прогонва плътно по дължината на предмишницата /китка-лакът/. И при плътен хват на камерата, надявайки го на лакътната става, той обездвижва апарата в ръката ни. Прави го като естествено продължение на ръката. По този начин се ограничават до минимум трептенията на китката.
Ако снимате прави и апаратът е от по-тежките, също тъй може да опрете лакът в долната част на гръдния кош, или даже на хълбок. И се превръщате в един вид био-статив.
При достатъчен тренинг, не са проблем и скорости от порядъка на 1/30 до 1/15 от секундата.
Успех!!
Леми изда бест, батт айем мачбеда'а . Ррок-ан-рол, Пенке-ле !!
Re: Основни напътствия за правене на качественни рибарски сн
Към проблема с вярната експонация.
Когато искате да снимате трофея "научно-популярно", и да се вижда всичко по него, а не знаете върху какво да фиксирате експонацията, мога да дам една лесна компромисна рецепта.
Става въпрос за оня момент, когато се прицелвате във обекта на вашите въжделения и натискате спусъка до половината на хода му. Тогиз машинката в ръцете ви казва "бжжът-бжък", светва червеното "идиодче", и вече настройките са налице.
Ако сте близо до обекта, а той е целият люспест и сияещ, има реална предпоставка да получите не това, което сте си наумили.
Затова, може да си приготвите една "пристрелочна мишена", която да улесни хитреца в ръцете ви /разбирай - апарата/.
Най-добре тази работа може да свърши парче сива пластмаса от вида разпенено PVC, Известно още като "симона", "форекс", "лайтекс" и други търговски наименования. Стандартният цвят, в който се предлага продуктът на пазара, е тъкмо този, който най-добре би ни свършил работа.С подобно можете да се сдобиете срещу без пари, като навестите някой приятел, работещ във фирма за рекламни пана.
Нужно ви е форматче около А5 - А4, най-много. А за да сте сигурни, че апаратът и ще фокусира вярно, помолете другарчето да залепи шахматно в центъра на парчето квадрат бяло и квадрат черно фолио. Това ще оформи контрастното петно, даващо на електронният сензор база за отчет на рязкостта.
Тази "мишена" поставяте непосредствено до обекта, който ще фотографирате, насочвате централния маркер на визьора, фокусирате и задържате спусъка, за да запамети апаратът, след което издърпвате маркера извън кадър, намествате правилната композиция /като продължавате да задържате спусъка/ и натискате плавно, вече до дъно.
Когато искате да снимате трофея "научно-популярно", и да се вижда всичко по него, а не знаете върху какво да фиксирате експонацията, мога да дам една лесна компромисна рецепта.
Става въпрос за оня момент, когато се прицелвате във обекта на вашите въжделения и натискате спусъка до половината на хода му. Тогиз машинката в ръцете ви казва "бжжът-бжък", светва червеното "идиодче", и вече настройките са налице.
Ако сте близо до обекта, а той е целият люспест и сияещ, има реална предпоставка да получите не това, което сте си наумили.
Затова, може да си приготвите една "пристрелочна мишена", която да улесни хитреца в ръцете ви /разбирай - апарата/.
Най-добре тази работа може да свърши парче сива пластмаса от вида разпенено PVC, Известно още като "симона", "форекс", "лайтекс" и други търговски наименования. Стандартният цвят, в който се предлага продуктът на пазара, е тъкмо този, който най-добре би ни свършил работа.С подобно можете да се сдобиете срещу без пари, като навестите някой приятел, работещ във фирма за рекламни пана.
Нужно ви е форматче около А5 - А4, най-много. А за да сте сигурни, че апаратът и ще фокусира вярно, помолете другарчето да залепи шахматно в центъра на парчето квадрат бяло и квадрат черно фолио. Това ще оформи контрастното петно, даващо на електронният сензор база за отчет на рязкостта.
Тази "мишена" поставяте непосредствено до обекта, който ще фотографирате, насочвате централния маркер на визьора, фокусирате и задържате спусъка, за да запамети апаратът, след което издърпвате маркера извън кадър, намествате правилната композиция /като продължавате да задържате спусъка/ и натискате плавно, вече до дъно.
Леми изда бест, батт айем мачбеда'а . Ррок-ан-рол, Пенке-ле !!
Re: Основни напътствия за правене на качественни рибарски сн
Ето примерно изображение на мишената;
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Леми изда бест, батт айем мачбеда'а . Ррок-ан-рол, Пенке-ле !!