Страница 1 от 1

Риби-Аромати?

Публикувано на: Пон Фев 02, 2009 11:02 pm
от Венелин Радушев
Интересно ми е какви аромати на захранка и стръв използвате за различните риби. Също...кои аромати се комбинират добре и кои не. Определено не питам само за ароматизаторите, по-скоро за самата подхранка. Не висчки залагат на готови миксове, а дори и тези, които залагат на такива....не винаги са го правели. Ако имате тайнички за споделяне един вид...ето ви повод. Примерно един от най-успешните ми аромати за каракуда и шаран е анасон. Имаше един микс на марсел с анасон преди, също анасоново масло /от аптеката/. Също чесново пюре, което си пасирам сам и е деиствало особенно добре за каракуда. Стандартните плодови /само не цитрусови/ аромати, ванилия, канела, какао. Наскоро четох че копъра бил много успешен аромат за платика. Нека темата е.... дали и как да ловим целенасочено конкретен вид чрез аромата на храната. Решил съм да си експериментирам с мои миксове с да речем над 10-15 съставки. Също различните съставки на храните, кои са задължителни или препоръчителни за определен вид. Мисля, че темата ще е полезна за колеги, които обичат да си майсторят нещо за риболова, когато нямат възможност да го практикуват.

Re: Риби-Аромати?

Публикувано на: Пон Фев 02, 2009 11:15 pm
от carpsliven2
канела + ярма + сухо мляко + вафли + захар + кастери = най доброто за платика :lol:

Правих и преди години следната ефикасна рецепта за шаран :
Смилам с машинката за кайма печен слънчоглед .. смесвам с обикновенна захранка .. добавям царевично брашно олио .. и аромат по фантазия.. смесвам с вода .. правя си кутийки по избор (плочки) слагам във фурната .. и ето ти по-добро от (кюспе на плочки) .. женами даже се беше специализрала.. :lol: стигат ви толкова тайни :lol:

Re: Риби-Аромати?

Публикувано на: Вто Фев 03, 2009 12:01 am
от alcora
carpsliven2 написа:Правих и преди години следната ефикасна рецепта за шаран :
Смилам с машинката за кайма печен слънчоглед .. смесвам с обикновенна захранка .. добавям царевично брашно олио .. и аромат по фантазия.. смесвам с вода .. правя си кутийки по избор (плочки) слагам във фурната .. и ето ти по-добро от (кюспе на плочки) .. женами даже се беше специализрала.. :lol: стигат ви толкова тайни :lol:
Слънчогледа трябва да е леко прегорял !
След смилането му просто няма по силен аромат така, че и само той стига като се добавка към качамака примерно :)
Изпитана рецепта !

Re: Риби-Аромати?

Публикувано на: Вто Фев 03, 2009 10:17 am
от Secret Carp
carpsliven2 написа:канела + ярма + сухо мляко + вафли + захар + кастери = най доброто за платика :lol:
+бели червеи+Ван Ден Енде+малко варена царевичка(малко да не прехраним рибата)

Re: Риби-Аромати?

Публикувано на: Чет Фев 05, 2009 6:52 pm
от Венелин Радушев
Благодаря колеги, но не питах за това. Мисля само carpsliven2 се доближи до темата....малко. Темата не е за рецепти за захранки, а за насоченоста към конкретен вид с добавянето на конкретен компонент...

Re: Риби-Аромати?

Публикувано на: Чет Фев 05, 2009 7:15 pm
от butnik
Венелине,доколкото разбрах искаш някаква рецепта с компоненти които сами си изберем и аромат който бихме сложили.Ако е така,ти предлагам следното,бисквита ,галета ,царевично брашно,може по-едро смляно,накиснато кюспе.Галетата може да се замени и с претрит хляб или накиснат и изцеден и към него се добавят другите съставки,след това според рибата може да добавиш и аромат,като през топлите месеци по-добре действат тези на плодове-=сладките,тути-фрути,скопекс,ягода,банани т.н.

Re: Риби-Аромати?

Публикувано на: Чет Фев 05, 2009 7:38 pm
от Венелин Радушев
Бутник,не. Имам впредвид....примерно... "В захранка за платика непременно бих сложил ...... и ....... и според сезона бих ароматизирал зима-пролет с ...... и ......., а през лятото и есента с ....., ....... или........". Също комбинации от аромати, които са съвместими или напротив. Също консистенцията на храната, коя риба предпочита рехава храна и коя лепкава. Всеки риболовец, практикувал малко или много си има трикове и пристрастия в тая насока. Мисля, че би било полезно да ги споделяме. Рецепти за храни има бол, но по-важното мисля е количеството на всеки компонент и количество/избор на ароматизатор според сезона и вида риба, към който сме се ориентирали.