Сланината - универсалната зимна стръв
Публикувано на: Нед Фев 15, 2009 6:32 pm
През зимния сезон речните риби имат особен афинитет към бялата стръв. Случва се понякога те да бъдат безразлични към всякакви други примамки с цвят различен от белия.Това може да ни доведе до мисълта , че през студената част от годината приоритет има визуалното възприятие на храната в речна обстановка. Класическата бяла стръв - тестото от брашно и вода , вкарано в спринцовка , е трудно приложима в зимни условия , когато температурата е около и под нулата. То се втвърдява , трудно се изстисква от спринцовката , а освен това лесно пада от куката. За най-достоен негов заместител през този сезон се приема парче жилава сланина. Сланината стана вече популярна зимна стръв. Ефикасна е от първото есенно застудяване до тряйното затопляне на времето през март. На сланина може да се лови успешно скобар , кефал , морунаш , тоест тези речни риби , които се хранят и през зимата. Риболовът на сланина е най-ефективен в речна обстановка и поради това тази стръв е популярна предимно сред речните риболовци. Вероятно е така поради факта , че възможностите за улов в затворени водоеми през зимните месеци са ограничени.
Някои тънкости при избора на подходяща сланина
Сланина за стръв се избира от коремните тлъстини на прасето.Още в прясно състояние се изрязват няколко тънки ивици от най-жилавата сланина по корема и без да се осоляват се поставят във фризер докато замръзнат. Преди риболов се нарязват кубчета , не по-голями от зарчетата за табла. Когато се размекне във водата , сланината увеличава обема си.
Разфасоването на сланината трябва да се извършва само когато е замръзнала. Ако се размекне , трудно се поддава на обработка и още по-трудно се оформят малки кубчета. Ако сланината е качествена , тоест жилава , с едно зареждане може да се работи часове без да се налага презареждане. Веднъж забодена на куката , тя постепенно се обезформя и добива кръгла или овална форма , удивително наподобяваща тестото.
При поставяне , кубчето сланина се нанизва на извивката , така че контрата да го прободе. Ако изпада от куката или запазва формата си на куб , значи не е подходяща. Всяка друга сланина - обработена термично , пушена или солена , не отговаря на най-важното условие - да бъде максимално мека и жилава.
Сланината може да се комбинира
и с друга стръв , най-често бял червей. Възможно е нанизване на 2-3 по-дребни парчета сланина , които да се разположат в различни части на куката.
Рибата приема сланината смело , без особено проучване , като обикновенно потопява плувката.
Сланината е изключително лека и пусната свободно , изплува на повърхността. С тази й особеност трябва да се съобразим при построяването на линията и най-вече при избора на куки № 10-12. Може и по-голями , но в никакъв случай не по-малки. Малките куки са леки и сланината ги издига на горе. Преди замятане е добре да направим проба , като пуснем стръвта до брега и установим положението на куката. Ако тежестта й е достатъчна и тя потъне с парченцето сланина към дъното , значи изборът ни е правилен.
Някои тънкости при избора на подходяща сланина
Сланина за стръв се избира от коремните тлъстини на прасето.Още в прясно състояние се изрязват няколко тънки ивици от най-жилавата сланина по корема и без да се осоляват се поставят във фризер докато замръзнат. Преди риболов се нарязват кубчета , не по-голями от зарчетата за табла. Когато се размекне във водата , сланината увеличава обема си.
Разфасоването на сланината трябва да се извършва само когато е замръзнала. Ако се размекне , трудно се поддава на обработка и още по-трудно се оформят малки кубчета. Ако сланината е качествена , тоест жилава , с едно зареждане може да се работи часове без да се налага презареждане. Веднъж забодена на куката , тя постепенно се обезформя и добива кръгла или овална форма , удивително наподобяваща тестото.
При поставяне , кубчето сланина се нанизва на извивката , така че контрата да го прободе. Ако изпада от куката или запазва формата си на куб , значи не е подходяща. Всяка друга сланина - обработена термично , пушена или солена , не отговаря на най-важното условие - да бъде максимално мека и жилава.
Сланината може да се комбинира
и с друга стръв , най-често бял червей. Възможно е нанизване на 2-3 по-дребни парчета сланина , които да се разположат в различни части на куката.
Рибата приема сланината смело , без особено проучване , като обикновенно потопява плувката.
Сланината е изключително лека и пусната свободно , изплува на повърхността. С тази й особеност трябва да се съобразим при построяването на линията и най-вече при избора на куки № 10-12. Може и по-голями , но в никакъв случай не по-малки. Малките куки са леки и сланината ги издига на горе. Преди замятане е добре да направим проба , като пуснем стръвта до брега и установим положението на куката. Ако тежестта й е достатъчна и тя потъне с парченцето сланина към дъното , значи изборът ни е правилен.