Кастери
Публикувано на: Сря Мар 04, 2009 10:56 pm
Кастерите са следващия етап от развитието на белия червей. Те са какавидата на белия червей – представляват черупка в която се намира това което ще се превърне в муха. Кастерите са леко по-дребни от белия червей и значително по-закръглени. Можете да ги намерите в добрите риболовни магазини и те като белия червей се продават на килограм. Кастерите са превъзходна стръв които винаги привличат едра риба. Това може би е затова, че кастерите имат хрупкава черупка, която едрата риба предпочита или пък факта, че на кастери не се лови толкова често колкото на бял червей- независимо от това те са отлична стръв
Производство на собственни кастери
Естественно те могат да се купят от магазина, но има времена когато не са в наличност защото може вече да са продадени или доставчика да не е докарал достатъчно количество. Най – добрите червеии за производство на кастери са са белите червеи. Оцветените червеии не произвеждат хубави кастери можеби защото съдържат вещества от боята които нарушават метаморфозата. Когато се приберете в къщи пресейте червеите и отделете мъртвите ръчно. Останалите червеи ще забавят гърченето си и ще започнат да се превръщат в кастери. Това може да стане в квадреатна кутия за стръв постлана с влажен вестник и затворен капак. Не използвайте много мокър вестник който може да задуши някои кастери на дъното на кутията. Най – доброто място за съхранение на кастерите е в хладилника. Продължавайте да пресявате червеите два пъти дневно като отделяте кастерите и ги слагате в хладилника. За няколко дена ще имате предостатъчна стръв за целия сезон
Оцветяването на кастерите и какво означава товаВземете една торба кастери и ще забележите, че всички са в различни разцветки. Най – пресните са бели или кремави и , а най - старите са почти черни на цвят. Отпитайте да купувате възможно най – пресните на които рибата кълве значително повече. Имайте едно нещо впредвид когато купувате или съхранявате кастери, че колкото са по-тъмни стават толкова по-плуващи. Бледо оцветените кастери потъват много бързо, докато по-старите тъмно оцветени кастери ще плуват.Тъмнитеплуващи кастери в някои случаи може да са отлична стръв осбенно лятото. Просто оставете кастерите навън на слънце (внимавайте да не ги изядат птиците) и оставете слънцето да ги изсуши и да потъмни черупката им. Цял ден на слънце ще ги направи хрупкави и ще ги потъмни още повече и ще ги направи плуващи. Сега могат да се поставят на куката и да се презентира една наистина бавно потъваща стръв при риболов на пропадане или да се стрелят с прашката за риболов на повърхността за лов на червеноперка и шаран
Закачане на куката
Повечето видове стръв се използват най-добре с кука която съответства на размера им, но кастерите се използват най-добре с кука която се помества вътре в стръвта. Кука номер 20 или 18 се помества перфектно в единичен кастер, което не означава, че немогат да се закачат странично. Най- важния момет в закачането на кастера, който трябва да отбележим е, че трябва да го правите нежно и внимателно ако кастера се рзпука той става почти безполезен
Кастери и захранка
Кастерите са една от най-добрите добавки към захранката. Защо ? Кастерите са храна богата на протеини която рибата с удоволсвие ще яде веднъж намерила ароматната захранка. Но друга важна причина затова, че кастерите са толкова добри като добавка към захранката е, че те не се гърчат, не разпукват топките по време на полет или на дъното на реката или езерото
Митове за кастерите
Повечето рибари си мислят, че ако добавят намачкани кастери в захранката ще я направят по-привлекателна за рибата, допълнителната мизризма на натрошени кастери ще привлече рибата, но намачкани кастери по скоро ще навредят от колкото да помогнат. Черупките на натрошените кстери плуват, когато топките захранка почнат да се рзпадат или се разбутат от рибата, черупките на кастерите ще започнат да се издигат. Това ще привлече рибата и те ще последват издигащите се черупки отдалечавайки се от захраненото място
Производство на собственни кастери
Естественно те могат да се купят от магазина, но има времена когато не са в наличност защото може вече да са продадени или доставчика да не е докарал достатъчно количество. Най – добрите червеии за производство на кастери са са белите червеи. Оцветените червеии не произвеждат хубави кастери можеби защото съдържат вещества от боята които нарушават метаморфозата. Когато се приберете в къщи пресейте червеите и отделете мъртвите ръчно. Останалите червеи ще забавят гърченето си и ще започнат да се превръщат в кастери. Това може да стане в квадреатна кутия за стръв постлана с влажен вестник и затворен капак. Не използвайте много мокър вестник който може да задуши някои кастери на дъното на кутията. Най – доброто място за съхранение на кастерите е в хладилника. Продължавайте да пресявате червеите два пъти дневно като отделяте кастерите и ги слагате в хладилника. За няколко дена ще имате предостатъчна стръв за целия сезон
Оцветяването на кастерите и какво означава товаВземете една торба кастери и ще забележите, че всички са в различни разцветки. Най – пресните са бели или кремави и , а най - старите са почти черни на цвят. Отпитайте да купувате възможно най – пресните на които рибата кълве значително повече. Имайте едно нещо впредвид когато купувате или съхранявате кастери, че колкото са по-тъмни стават толкова по-плуващи. Бледо оцветените кастери потъват много бързо, докато по-старите тъмно оцветени кастери ще плуват.Тъмнитеплуващи кастери в някои случаи може да са отлична стръв осбенно лятото. Просто оставете кастерите навън на слънце (внимавайте да не ги изядат птиците) и оставете слънцето да ги изсуши и да потъмни черупката им. Цял ден на слънце ще ги направи хрупкави и ще ги потъмни още повече и ще ги направи плуващи. Сега могат да се поставят на куката и да се презентира една наистина бавно потъваща стръв при риболов на пропадане или да се стрелят с прашката за риболов на повърхността за лов на червеноперка и шаран
Закачане на куката
Повечето видове стръв се използват най-добре с кука която съответства на размера им, но кастерите се използват най-добре с кука която се помества вътре в стръвта. Кука номер 20 или 18 се помества перфектно в единичен кастер, което не означава, че немогат да се закачат странично. Най- важния момет в закачането на кастера, който трябва да отбележим е, че трябва да го правите нежно и внимателно ако кастера се рзпука той става почти безполезен
Кастери и захранка
Кастерите са една от най-добрите добавки към захранката. Защо ? Кастерите са храна богата на протеини която рибата с удоволсвие ще яде веднъж намерила ароматната захранка. Но друга важна причина затова, че кастерите са толкова добри като добавка към захранката е, че те не се гърчат, не разпукват топките по време на полет или на дъното на реката или езерото
Митове за кастерите
Повечето рибари си мислят, че ако добавят намачкани кастери в захранката ще я направят по-привлекателна за рибата, допълнителната мизризма на натрошени кастери ще привлече рибата, но намачкани кастери по скоро ще навредят от колкото да помогнат. Черупките на натрошените кстери плуват, когато топките захранка почнат да се рзпадат или се разбутат от рибата, черупките на кастерите ще започнат да се издигат. Това ще привлече рибата и те ще последват издигащите се черупки отдалечавайки се от захраненото място