Намачкан хляб
Публикувано на: Пет Апр 10, 2009 10:09 pm
Намачкан хляб
Намачкания хляб е фантастична захранка. Евтин е, рибата я обита и не само е лесен за приготвяне, но и е брилятна стръв. Той е особенно ефективен в реки за кефал и бабушка, но платика, лин, шаран, червеноперка и много други риби ще бъдат привлечени от облака трохи. Проблема с намачкания хляб е, че си има техника на приготвяне. Ако се направи погрешно хляба се превръща в нещо като тесто, което може да се замята добре, но няма да работи правилно – ще нахрани рибата твърде бързо. От друга страна може да стане твърде ронлив и да неможе да се замята на дистанция и няма да стои във фидера при замятане. Номера е хляба да се приготви правилно за намачкване.
Стъпка едно – подгответе хляба за мачкане

Готовия хляб за мачкане трябва да е сух. Добар начин да направите това е да замразите хляба във фризер след това да го начупете на парчета и го оставете в някакъв отворен съд да се размрази и изсъхне. Замразяването и размразяването помага хляба да изсъхне по – бързо – причинявайки навлизането на въздух в хляба по време на размразяването. Най – добрия съд за целта е широка и плитка пластмасова кутия която позволява хляба да се разтели и да има по – голям контакт с въздуха. Хляба трябва да се размесва добре всеки ден, зада сте сигурни, че всичкия хляб е сух; също така тази процедура прави много трохи което е бонус! След няколко дена хляба ще е сух, но НЕ твърд и трудно ронлив. Трябва да е достатъчно меко зада може да се стиска и да си връща формата след това.
Стъпка две – навлажняване на хляба

Когато хляба е достатъчно сух ( но не твърд като слкала )е готов за намачкване. Добавете вода малко по малко докато целия хляб се накисне, но да не е прекалено наситен или залят с вода. Ако хляба е бил оставен да съхне малко по – дълго и се е втвардил много просто го оставете да попие водата за 10-20 минути и той ще омекне.
Стъпка три –раздробете големите парчета от хляба

Раздробете всички големи парчета с ръце, след това хубаво намачкайте хлява изтисквайки го между пръстите си. Ако ще ловите по – голяма риба като кефал или лин оставете малко по – едри частици. Ако ще ловите по – дребни видове като бабушка е добра идея много хубаво да намачкате хляба което няма да прехрани малката риба
Стъпка четири – добавете екстри към хляба

След като сте намачкали хляба в желаната консистенция може да добавите странични добавки. Ако хляба е станал преовлажнен не позволяващ да се направи на топки добавете малко сухо вещество което ще абсорбира излишната влага която неможе да се изцеди. Аз обичам да използван Витамеало, което е заместител на кравето мляко със кремаво – сладникав аромат има леко свързващ ефект и прави много хував облак във водата. Бъдете внимателни не слагаите много защото ще се получи топка тесто вместо намачкан хляб
Стъпка пет - тествайте хляба

Тествайте хляба като пуснете малка топчица в бака с вода. Хляба трябва да стои известно време, достатъчно зада потъне на дъното на водоема, след което трябва да се разпадне в облак от малки трохи.
Намачкания хляб е фантастична захранка. Евтин е, рибата я обита и не само е лесен за приготвяне, но и е брилятна стръв. Той е особенно ефективен в реки за кефал и бабушка, но платика, лин, шаран, червеноперка и много други риби ще бъдат привлечени от облака трохи. Проблема с намачкания хляб е, че си има техника на приготвяне. Ако се направи погрешно хляба се превръща в нещо като тесто, което може да се замята добре, но няма да работи правилно – ще нахрани рибата твърде бързо. От друга страна може да стане твърде ронлив и да неможе да се замята на дистанция и няма да стои във фидера при замятане. Номера е хляба да се приготви правилно за намачкване.
Стъпка едно – подгответе хляба за мачкане

Готовия хляб за мачкане трябва да е сух. Добар начин да направите това е да замразите хляба във фризер след това да го начупете на парчета и го оставете в някакъв отворен съд да се размрази и изсъхне. Замразяването и размразяването помага хляба да изсъхне по – бързо – причинявайки навлизането на въздух в хляба по време на размразяването. Най – добрия съд за целта е широка и плитка пластмасова кутия която позволява хляба да се разтели и да има по – голям контакт с въздуха. Хляба трябва да се размесва добре всеки ден, зада сте сигурни, че всичкия хляб е сух; също така тази процедура прави много трохи което е бонус! След няколко дена хляба ще е сух, но НЕ твърд и трудно ронлив. Трябва да е достатъчно меко зада може да се стиска и да си връща формата след това.
Стъпка две – навлажняване на хляба

Когато хляба е достатъчно сух ( но не твърд като слкала )е готов за намачкване. Добавете вода малко по малко докато целия хляб се накисне, но да не е прекалено наситен или залят с вода. Ако хляба е бил оставен да съхне малко по – дълго и се е втвардил много просто го оставете да попие водата за 10-20 минути и той ще омекне.
Стъпка три –раздробете големите парчета от хляба

Раздробете всички големи парчета с ръце, след това хубаво намачкайте хлява изтисквайки го между пръстите си. Ако ще ловите по – голяма риба като кефал или лин оставете малко по – едри частици. Ако ще ловите по – дребни видове като бабушка е добра идея много хубаво да намачкате хляба което няма да прехрани малката риба
Стъпка четири – добавете екстри към хляба

След като сте намачкали хляба в желаната консистенция може да добавите странични добавки. Ако хляба е станал преовлажнен не позволяващ да се направи на топки добавете малко сухо вещество което ще абсорбира излишната влага която неможе да се изцеди. Аз обичам да използван Витамеало, което е заместител на кравето мляко със кремаво – сладникав аромат има леко свързващ ефект и прави много хував облак във водата. Бъдете внимателни не слагаите много защото ще се получи топка тесто вместо намачкан хляб
Стъпка пет - тествайте хляба

Тествайте хляба като пуснете малка топчица в бака с вода. Хляба трябва да стои известно време, достатъчно зада потъне на дъното на водоема, след което трябва да се разпадне в облак от малки трохи.