Страница 1 от 1

Намачкан хляб

Публикувано на: Пет Апр 10, 2009 10:09 pm
от dunavski
Намачкан хляб
Намачкания хляб е фантастична захранка. Евтин е, рибата я обита и не само е лесен за приготвяне, но и е брилятна стръв. Той е особенно ефективен в реки за кефал и бабушка, но платика, лин, шаран, червеноперка и много други риби ще бъдат привлечени от облака трохи. Проблема с намачкания хляб е, че си има техника на приготвяне. Ако се направи погрешно хляба се превръща в нещо като тесто, което може да се замята добре, но няма да работи правилно – ще нахрани рибата твърде бързо. От друга страна може да стане твърде ронлив и да неможе да се замята на дистанция и няма да стои във фидера при замятане. Номера е хляба да се приготви правилно за намачкване.

Стъпка едно – подгответе хляба за мачкане
Изображение
Готовия хляб за мачкане трябва да е сух. Добар начин да направите това е да замразите хляба във фризер след това да го начупете на парчета и го оставете в някакъв отворен съд да се размрази и изсъхне. Замразяването и размразяването помага хляба да изсъхне по – бързо – причинявайки навлизането на въздух в хляба по време на размразяването. Най – добрия съд за целта е широка и плитка пластмасова кутия която позволява хляба да се разтели и да има по – голям контакт с въздуха. Хляба трябва да се размесва добре всеки ден, зада сте сигурни, че всичкия хляб е сух; също така тази процедура прави много трохи което е бонус! След няколко дена хляба ще е сух, но НЕ твърд и трудно ронлив. Трябва да е достатъчно меко зада може да се стиска и да си връща формата след това.
Стъпка две – навлажняване на хляба
Изображение
Когато хляба е достатъчно сух ( но не твърд като слкала )е готов за намачкване. Добавете вода малко по малко докато целия хляб се накисне, но да не е прекалено наситен или залят с вода. Ако хляба е бил оставен да съхне малко по – дълго и се е втвардил много просто го оставете да попие водата за 10-20 минути и той ще омекне.
Стъпка три –раздробете големите парчета от хляба
Изображение
Раздробете всички големи парчета с ръце, след това хубаво намачкайте хлява изтисквайки го между пръстите си. Ако ще ловите по – голяма риба като кефал или лин оставете малко по – едри частици. Ако ще ловите по – дребни видове като бабушка е добра идея много хубаво да намачкате хляба което няма да прехрани малката риба
Стъпка четири – добавете екстри към хляба
Изображение
След като сте намачкали хляба в желаната консистенция може да добавите странични добавки. Ако хляба е станал преовлажнен не позволяващ да се направи на топки добавете малко сухо вещество което ще абсорбира излишната влага която неможе да се изцеди. Аз обичам да използван Витамеало, което е заместител на кравето мляко със кремаво – сладникав аромат има леко свързващ ефект и прави много хував облак във водата. Бъдете внимателни не слагаите много защото ще се получи топка тесто вместо намачкан хляб
Стъпка пет - тествайте хляба
Изображение
Тествайте хляба като пуснете малка топчица в бака с вода. Хляба трябва да стои известно време, достатъчно зада потъне на дъното на водоема, след което трябва да се разпадне в облак от малки трохи.

Re: Намачкан хляб

Публикувано на: Пет Апр 10, 2009 10:17 pm
от vlado-fidera
Полезна информация-благодаря. А това "Витамеало" в рибарските магазини ли го продават?

Re: Намачкан хляб

Публикувано на: Пет Апр 10, 2009 10:18 pm
от MITKO70
Много полезна статия и е самата истина.Преди години се ползваше точно това и се ловяха доста риби.Аз и сега го ползвам понякога,а от 2г.си правиме собствени смеси захранка,ползвам единствено боя,ароматизатор като допълнение.

Re: Намачкан хляб

Публикувано на: Пет Апр 10, 2009 10:31 pm
от dunavski
vlado-fidera написа:А това "Витамеало" в рибарските магазини ли го продават?
Това е някаква английска марка спомената в статията от автора. :mrgreen:

Re: Намачкан хляб

Публикувано на: Съб Апр 11, 2009 1:47 am
от borislavvasilev
Благодаря за инфото :drinkers:

Re: Намачкан хляб

Публикувано на: Съб Апр 11, 2009 6:14 am
от paceto67
:smt023 :smt023

Re: Намачкан хляб

Публикувано на: Съб Апр 11, 2009 3:00 pm
от ded
Като за дисертация. :D :D :D

Re: Намачкан хляб

Публикувано на: Съб Апр 11, 2009 5:29 pm
от dobromir_dimov
Значи вместо това Витамеало може да се използва сухо мляко, щом е млечен заместител...

Re: Намачкан хляб

Публикувано на: Съб Апр 11, 2009 6:41 pm
от dunavski
dobromir_dimov написа:Значи вместо това Витамеало може да се използва сухо мляко, щом е млечен заместител...
най-вероятно да ....... не само това може да се слагат и други работи

Re: Намачкан хляб

Публикувано на: Нед Апр 12, 2009 4:27 am
от butnik
Източника,забрави го,да не ти напомням каква олелия дигна точно ТИ.

Re: Намачкан хляб

Публикувано на: Нед Апр 12, 2009 3:41 pm
от dunavski
http://www.fishezine.co.uk/article/make ... shed_bread ето я оригиналната статия превод от Дунавски.

Re: Намачкан хляб

Публикувано на: Чет Апр 23, 2009 9:39 am
от jin_4o
много добре колега,Благодаря за инфото !
:smt023 :smt023 :smt023 :smt023 :smt023