Страница 1 от 7

препариране

Публикувано на: Съб Ное 19, 2005 10:03 am
от mitko staikov
Колеги,някой да знае как се препарира глава на риба?

Публикувано на: Съб Ное 19, 2005 10:37 am
от БОВСКИЯТ КОРМОРАН
аз го правя по най елементарен начин, с клечки за уши отварям устата, както ме кефи, фиксирам хрилните перки по разперени налагам я като сланина отвсякъде с морска сол и я забравям в кофа след няколко месеца ,изчетквам,лакирам и така вече 6 години не са мръднали,бавен но ефикасен! виж снимка http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1

Публикувано на: Съб Ное 19, 2005 10:47 am
от mitko staikov
Благодаря,колега. Ше опита и аз.

Публикувано на: Съб Ное 19, 2005 3:37 pm
от itso
Става и с обикновена сол, обилно, след като се изчисти добре от месото, слагаш я в хладилника и след десетина дни я вадиш, изчеткваш, измиваш, изсушаваш и лакираш.

Публикувано на: Чет Ное 24, 2005 2:38 pm
от itso
Будьони, ще го опитам този вариант следващият път, ама отсега си търся някое по-голямо бидонче!
Майтапа настрана, месото от главата изобщо ли не се чисти?

Публикувано на: Чет Ное 24, 2005 6:08 pm
от sampo
budyoni_hp , метода го използвам и аз , без грешка е , с допълнение , сушенето да започва в тъмната част от деня , когато осите вече спят /за всеки случай/ .... :) и мини на кирилица , ако обичаш :)

Публикувано на: Чет Ное 24, 2005 8:03 pm
от kalinborisov
Ето още един вариянт. Главата просто се слага в камерата и се вади лятото. Разпъваш я с клечки в желаната от теб позиция и я слагаш върху
мравуняк. Мравките обират всичко и остават само костите. При голяма глава и подходящо осветление изглежда страхотно. Недостатък е че губиш окраската на щуката, остава само бял цвят. Всъщност представи си скелетите на динозаврите по музейте, ще изглежда по подобен начин. Още една подробност.понякога се налага фиксиране на челюстта с тънки телчета защото мравките оглозгват всичко и може да намериш трофея си
в насипно състояние. Ако решиш можеш да пробваш с малка глава за да не си развалиш трофея. Успех

Публикувано на: Пет Ное 25, 2005 8:05 pm
от Franko
НАМЕРИ СИ ФОРМАЛИН(ОТРОВА)ОТ НЯКОЙ КОЙТО ГЛЕДА БУБИ.СТАВА ЗА 4 ДНИ И МЕСОТО СЕ ОТСТРАНЯВА МАКСИМАЛНО КОЛКОТО МОЖЕШ ИНАЧЕ ПРЕПАРАТА СЕ ВЛОШАВА С ВРЕМЕТО. :smt102

Re: препариране

Публикувано на: Сря Яну 26, 2011 5:24 pm
от Skitnik681
Здравейте колеги, ще видам и аз един лесен начин. Верно е ,със сол стават нещата , но след като се започне чистенето на солта от главата , доста често се нарушава и цялоста на кожата на рибата..Аз правя следния вариант . Веднага след като хвана , изчистя рибата взимам главата и , и с остър нож внимателно изрязвам месото. Особено трябва да се внимава , когато изрязвате месото около и под очите , има една тънка ципа, която не трябва да махате. Въщност тази ципа държи очната ябълка...Отстраните ли я . Очите на рибата хлътват навътре или падат...След като изчистя главата на рибата , в един съд (достатъчно голям) правя разтвор от вода и сол . Солта колкто поеме ... слагам рибата вътре за около 24-48ч. След което вадя рибата , изплаквам добре , аранжирам е така както ми хареса и преди да е поставя на проветливо място да съхне е заливам обилно с оцет...Оцета , не позволява на каквито и да е гадини да е кацат . Главата съхне доста бързо а и най важното запазва основния си цвят , защото така не се налага механично да се отсрабяват гланулите изсъхнала сол. При добра работа рибата не побелява и не сменя цвета си.
Някои хора при аранжировката на хрилете ги разпъват с карфици. Ако ползвате такива , гледайте да са от неръждаема стомана а не само никелирани. Защото , бързо разждясват и оставят трайни следи от ръжда по хрилете
Дано и аз съм помогнал малко

Re: препариране

Публикувано на: Вто Фев 08, 2011 1:39 pm
от ruci_bo
Осоляването и сушенето - горе долу по метода на колегата Skitnik681! Лакирането най-лесно става с безцветен лак на спрей - с лакирането изчезва побеляването на главата от солта!

Re: препариране

Публикувано на: Съб Мар 05, 2011 10:20 pm
от sapiora
колега може и без да я осоляваш сложи я в желаната поза лятото естесвено :wink: далеч от осите и тя сама ште си исахне и после лакираш :D успех

Re: препариране

Публикувано на: Съб Мар 05, 2011 11:25 pm
от mitko__05
Ако я сташа по сякакъш начин стига да е далече от мухи и оси (ако я наплиуват мухите ще се радваш на бели черви) аз осолявам заковавам я на някоя дъска в зеланата от мен форма и оствям да изсъхне и става екстра

Re: препариране

Публикувано на: Нед Мар 06, 2011 11:30 am
от Вуйчо-Ваньо
Колеги,чета темата и си мисля за следното:доста се обясни за осоляване,изсушаване,позициониране и т.н. на главата,но само бегло се каза:отстранява се внимателно месото.Аз си мисля,че това ще е най-трудната част от препарирането за повечето колеги,включително и за мен. :)

Re: препариране

Публикувано на: Сря Апр 06, 2011 7:07 pm
от Mr.Barry
Аз съм виждял маняци, които отстраняват месото с макетно ножче или скалпел и е най-сигурни според мен.

Re: препариране

Публикувано на: Пет Апр 15, 2011 1:15 pm
от Franko
Mr.Barry написа:Аз съм виждял маняци, които отстраняват месото с макетно ножче или скалпел и е най-сигурни според мен.
Така се прави :wink: .