Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Кулинария Риболовна кухняЕсетра
Модератор: sapuna
-
- разбира нещата
- Мнения: 850
- Регистриран на: Чет Апр 01, 2010 9:22 pm
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 101
- Регистриран на: Пет Сеп 03, 2010 11:25 am
- Местоположение: Добрич
Re: Есетра
Нещо не разбрах ....
-
- фен клуб-скобар
- Мнения: 1481
- Регистриран на: Съб Ное 24, 2007 8:43 pm
- Местоположение: гр.Ябланица / София
Re: Есетра
ПРедстави си за момент, че запетаята е поставена за изброяване на различните видове обработка на есетрата- пържена, на скара, на тиган, на плоча, пушена, задушена....mimi750830 написа:пържена,на скара
На скарата не се ли пече
"Докато ми плащат колкото да не умрем, ще работим колкото да не заспим'' :D
-
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 235
- Регистриран на: Вто Ное 21, 2006 8:40 pm
- Местоположение: sofia
Re: Есетра
Наистина ми е интересно дали есетрата е вкусна, в метро има есетри 4-5кг, но пък цената за кило от 15 лв... някой ден ще се прежаля и ще си взема...така че ако някой е ял нека сподели дали е вкусна, без базици и майтапи..
''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
-
- разбира нещата
- Мнения: 893
- Регистриран на: Пет Юли 04, 2008 1:10 pm
- Местоположение: Белене/Велико Търново
Re: Есетра
За мен не е нищо особено... Мисля, че няма кости, а хрущялиRibko написа:Наистина ми е интересно дали есетрата е вкусна, в метро има есетри 4-5кг, но пък цената за кило от 15 лв... някой ден ще се прежаля и ще си взема...така че ако някой е ял нека сподели дали е вкусна, без базици и майтапи..
Приятел е този, който като му кажеш "Копеле, убих човек", а той да ти каже "Къде ще копаем?".
Re: Есетра
Very good and informative exchange .. Thank you!
Re: Есетра
Батка,щом лефера и калкана гонят х30 лв,купувай есетра и не му мисли,мехлем е...
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Есетра
Пане е най-добре!
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
- кирил великий
- разбира нещата
- Мнения: 983
- Регистриран на: Пон Юни 14, 2010 2:22 pm
Re: Есетра
Есетрата се приготвя трудно по следната причина. Ние купуваме есетри около 5 кг., което е всъщност едно бебе, защото те достигат 60-70 кг. и повече. Което означава, че нашите пет-шест килограмови есетрички са още доста постни риби. И простото печене ги изсушава и не са това, което се очаква от тази риба, а именно да бъде деликатес.
Когато имам желание, ще пусна в готварската тема снимки за това как се чисти, реже и приготвя есетра от 5-6 кг., за да има ефект от хубавата риба.
Когато имам желание, ще пусна в готварската тема снимки за това как се чисти, реже и приготвя есетра от 5-6 кг., за да има ефект от хубавата риба.
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 16393
- Регистриран на: Сря Сеп 13, 2006 11:12 am
- Местоположение: Outta space
Re: Есетра
И те така!GODzillata написа:Взимаме една шайбичка от 120-килограмова есетра:
Разфасоваме на пържолки:
Овкусяваме и изчакваме около час:
...през т'ва време правим чесново сосче:
Панираме мръвките и оставяме да се отцедят:
Пръжваме картофки и сервираме класика - fish'n'chips + студена бира.
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...
- кирил великий
- разбира нещата
- Мнения: 983
- Регистриран на: Пон Юни 14, 2010 2:22 pm
Re: Есетра
Тук адашът - Годзилата е представил един възможен начин, който е добре, когато се вземе къс от голям екземпляр. Както писах, ние семейството взимаме цели живи риби, когато ги хванем, или пък купим от различни места. Довечера ще пусна снимки как приготвям есетра.
- кирил великий
- разбира нещата
- Мнения: 983
- Регистриран на: Пон Юни 14, 2010 2:22 pm
Re: Есетра
В случая еесетра над четири кила, но няма пет. Постилам голям чувал върху плота и слагам тава отдолу, за да събира кръвта. Кратуните на есетрите отгоре са като цимент и ги режа с трионче тип злодейка.
Коремът на есетрата се реже МНОГО внимателно и да не се резне нито един орган на рибата, че има едни черни жлези, ако ги резнете ще развалите вкуса на месото, неизбежно, с горчиляк. Не се отмива с вода. Органите нямат нищо общо нито с шарановите риби, та да ги изскубнем с лекота, нито с дебелите и просто устроени стомаси на щуките и сометата, ами са залепени на гърба на есетрата със страшна сила и се подрязват отдолу с много остър нож и внимателно се теглят, за да не се скъсат. После в кофата, защото черният хайвер узрява при много едри екземпляри. В тези по пет кила отсъства общо взето.
Това нещо се казва визига и се намира вътре в хрущяла на есетрата. Задължително веднага след умъртвяването й, се подрязва месото на опашката и лекинко самото хрущялче и визигата с изтегля с опашката с бавно въртене и нерязко теглене като преди това е отрязана с триончето кратуната на рибата. Защо се маха визигата - защото в нея има ботулинови бактерии, които се активизират в мъртвата риба и могат да утрепат всички в къщата с ботулизъм. В Русия от визигите на големите есетри правят изключително скъпото лепило за позлатата на иконите в църквите и манастирите. Преди я мятах в кофата, а сега използвам визигата за стръв за пъстърва - нарязвам я на парченца, сварявам ги във силно солена вода и ги затварям в малки бурканчета. Нямат грешка, по-добри са от камолата, но трябва да стоят в зеленчуковото чекмедже на хладилника.
Готово бурканче с визига за хладилника - тя е здрава и стои на куката - на пет риби хванати една отива.
Последно промяна от кирил великий на Пон Май 18, 2015 7:56 pm, променено общо 1 път.
- кирил великий
- разбира нещата
- Мнения: 983
- Регистриран на: Пон Юни 14, 2010 2:22 pm
Re: Есетра
Разделям рибата на глава за супа в отделен плик; задна част - горе на снимката и средна част, която ще ви покажа в третия пост.
Задната част на тази риба бе за едно семейно ядене. Парчетата ги насолявам, нарязвам, овалвам в галета леко, изпържвам в тиган с масло и олио. После ги слагам в лодка от алуминиево фолио, слагам хубаво краве масло много и ги пека във фурна на 180 градуса около половин час само на горните реотани и без обдухване.
Нямам снимки на парчетата след печенето, седнахме и ги изядохме и забравих.