Страница 1 от 2
Харпунджийски нож
Публикувано на: Пон Апр 04, 2011 8:22 am
от safridcho
Пускам тази тема, защото видях, че не е специализирана специална тема за този така важен елемент от харпунджийската екипировка. Въпросът ми е какъв трябва да е той ( от големите водолазни ножове или от онези по малките ). Прече ли ако ножът е по голям
Надявам се темата не е неуместна

Re: Харпунджийски нож
Публикувано на: Пон Апр 04, 2011 9:45 am
от spear
Най-важното условие е да не ръждясва.
И какво имаш предвид под голям нож?
Re: Харпунджийски нож
Публикувано на: Пон Апр 04, 2011 11:36 am
от safridcho
от водолазните
Re: Харпунджийски нож
Публикувано на: Пон Апр 04, 2011 1:29 pm
от spear
Този водолазен ли е:
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=639
щото аз съм с такъв, но не съм водолаз.
Re: Харпунджийски нож
Публикувано на: Пон Апр 04, 2011 2:20 pm
от safridcho
Незнам дали е водолазен, затова питам има ли някаква разлика между водолазния и харпунджийският ?
Re: Харпунджийски нож
Публикувано на: Пон Апр 04, 2011 7:27 pm
от Бат' Гойко
Юли, знам за какво пита колегата. Вероятно за нож от вида на този, който аз ползвам:
http://www.spearfish.org/e107_files/pub ... cf3599.jpg
Това е водолазен нож, но на времето, когато съм го купувал - някъде около 1985г., нямаше други и всички харпунджии, поне които аз познавах, използваха такива. Това е 180 мм. острие и в момента май само Креси има подобен модел - Орка - и го показва само в раздела си за СКУБА:
http://www.cressi.it/catalogue/index.as ... =101021001
И към колегата safridcho: на мен ми е ОК и съм си свикнал с него, но ако сега трябваше да купувам, едва ли щеше да е толкова голям. Кефи ме как чисти риба и е много як, ако трябва нещо да отрежеш или изкъртиш, но пък за убиване на риби под 3 кила не е много удобен - платерините ги дупча с кукана.
Re: Харпунджийски нож
Публикувано на: Пон Апр 04, 2011 10:22 pm
от spear
180 мм е кухненския ми нож за хляб
Сериозна дължина, определено е удобен при чистене на риба, но като цяло си е доста дълъг.
Моя е 110 мм и е от големите(дългите). Аз също го ползвам за чистене на риба, да срежа някое въже или каквото и да е, удобен е. И аз риби до 3кг им пробивам главите с кукана.
И като заговорихме за ножове, нов модел, керамичен нож, който ще бъде много евтин скоро ще се появи в БГ:
http://www.unigreen.gr/flippingbook/#/86/zoomed
Re: Харпунджийски нож
Публикувано на: Вто Апр 05, 2011 9:12 am
от Valyo68
Юли какво ще рече керамичен нож, я ме светни.

Re: Харпунджийски нож
Публикувано на: Вто Апр 05, 2011 9:29 am
от Pretor
Това е като да вземеш теракот и да си изрежеш нож от него

.
Сега сериозно. Керамичния нож е произведен от пресован керамичен прах. За да не се чупи лесно при удар, се изпича при температура около 1400 градуса. Заточват се чрез шлайфане с диамантен диск. По принцип тези ножове нямат нужда от допълнително острене в процеса на експлоатацията им. Преимущество е, че не ръждясват както тези, които обикновено сме окичили по нас.
От това:
съдя, че партидата вече е поръчана

и можем скоро да се обзаведем с теракота

.
Re: Харпунджийски нож
Публикувано на: Вто Апр 05, 2011 12:56 pm
от spear
Валко, Претор ти е отговорил изчерпателно

. Дори и аз научих подробности сега. За мен най-голямото предимство е че е практически неръждаем.
Партидата е поръчана и скоро трябва да е тук

Re: Харпунджийски нож
Публикувано на: Вто Апр 05, 2011 1:18 pm
от Valyo68
Благодаря Преторе.

Ами, ще ги чакаме тогава,... друго да очакваме ли, а Юли?

Re: Харпунджийски нож
Публикувано на: Вто Апр 05, 2011 2:44 pm
от spear
Валка да не спамим темата, тука говорим само за ножове
А нови неща ще има много, вече пътуват насам.
Re: Харпунджийски нож
Публикувано на: Чет Апр 07, 2011 5:50 pm
от Бат' Гойко
spear написа:180 мм е кухненския ми нож за хляб

....

Илиев, нещо ме пунтираш, май...

Ти знаеш ли наистина колко хляб, дини и пъпеши е нарязал този нож едно време по скалите на Варвара, що консерви е отворил, колко неща са зачукани с ухото-чукче на дръжката. Я пробвайте с керамичния!

Въобще, този нож що хамалогия е отнесъл по времето, когато харпунджийството не беше манекенско занимание, не е истина...

Да не говорим пък колко народ ми е завиждал за него и какви оферти съм получавал за него!

Re: Харпунджийски нож
Публикувано на: Чет Апр 07, 2011 6:28 pm
от spear
Вярвам ти разбира се, особено за консервите, там наистина само с такъв може
Керамиката не става за консерви, да се знае предварително

Re: Харпунджийски нож
Публикувано на: Чет Апр 07, 2011 6:40 pm
от tolio_pm
spear написа:Валка да не спамим темата, тука говорим само за ножове
А нови неща ще има много, вече пътуват насам.
Айдееее Юли
ЧАКАМЕ
