Страница 1 от 2

жито

Публикувано на: Сря Апр 20, 2011 11:05 pm
от ribolovcho
здр. колеги,въпросът е- каква марка грухана пшеница използвате,,миналата година вземах едно от метро-izzi му беше марката,много хубаво беше,едро и седеше добре на куката--аве с една дума като фъстък беше,но сега взех от него и се разочаровах,дребно.бавно увира--не е това което беше,може би новата реколта е била такава..

кажете вие колеги с каква марка жито ловите...ще ви бъда много благодарен ако ми спестите ходенете по мъките да почвам да копувам от всички марки и да го пробвам..
житото ми е любимата стръв и ще се радвам ако някой ме открехне за марка едро жито,,и не само мене а и всички от форума..мерси предварително

също така тук може да споделите и някоя рецепта за жито и начин на приготвяне

Re: жито

Публикувано на: Чет Апр 21, 2011 5:41 am
от antivik
ribolovcho написа:здр. колеги,въпросът е- каква марка грухана пшеница използвате,,миналата година вземах едно от метро-izzi му беше марката,много хубаво беше,едро и седеше добре на куката--аве с една дума като фъстък беше,но сега взех от него и се разочаровах,дребно.бавно увира--не е това което беше,може би новата реколта е била такава..

кажете вие колеги с каква марка жито ловите...ще ви бъда много благодарен ако ми спестите ходенете по мъките да почвам да копувам от всички марки и да го пробвам..
житото ми е любимата стръв и ще се радвам ако някой ме открехне за марка едро жито,,и не само мене а и всички от форума..мерси предварително

също така тук може да споделите и някоя рецепта за жито и начин на приготвяне
Пробвал съм всякъквите видове, които са по хранителните магазини, но при малко изпускане при варенето и стават само за захранка, иначе пада от куката. Сега съм намерил един магазин за фуражи и съм си взел фуражна пшеница, но съм я пробвал само като захранка/за сега, хвана ме забраната/, но ще я пробвам и на куката иначе стой по-твърдо от това в хранителните магазини, а и като цена идва по-тънко. Беше някъде около 60-70ст. за кг.

Re: жито

Публикувано на: Чет Апр 21, 2011 7:20 am
от chirusa_bg
Основно ИЗЗИ и Оберон ползвах. За разлика от много колеги, предпочитам зърното да е възможно най-бяло и варя до разпукване.
Дано иззи-то да се оправи, че другите хич ги няма :?

Re: жито

Публикувано на: Чет Апр 21, 2011 7:23 am
от dako71
Уместен въпрос колега. Едно време пазарувахме пшеница за риболов от дядо поп. :lol: Черковната беше върхът на сладоледа. После след промените вече не се караше по черквите църковна но имаше само една на пазара, грухана но по тъмна на цвят която също беше атрактивна за рибите. В днешно време ползвам само една марка която по цвят и обработка е почти като попската. В зелени пакетчета е и се казва "Загоре". Ползва се само грухана (фуражната както каза колегата само за захранка) и една тънкост за да не се разварява а след като поври 15 минути да се остави в тенжерата да набъбне една нощ. Може към водата да се добави ванилия, или някакъв друг ароматизатор, а за оцветяване се използва боя за яйца.

Re: жито

Публикувано на: Чет Апр 21, 2011 7:28 am
от RAAZIEL
Eто ти една рецепта на Бачо Илия/дано не се сърди/.Житото става перфектно:

ЖИТО:


Житото според мен е основен вид стръв за бабушки от късна пролет до късна есен , също така за каракуда , платика ,шаран,червеноперка Аз го приготвям по следната рецепта:
Една опаковка ( 0.500кг.) я промивам със студена вода на чешмата до като спре да отделя мътилка , след това наливам чиста вода около 5-6 см. над житото в тенджерка с капак(капака ще трябва после). Варя на силен котлон без никакви добавки до поомекване на житото (като се стисне с пръсти да е меко с твърда сърцевина) Сваля се съда от котлона и се отлива част от водата така че над житото да остане около един два сантиметра , слага се капака , съда се слага в по-голяма найлонова торбичка и се завръзва по възможност най-плътно .Тази "конструкция" с увива няколкократно в някое старо одеало-така както се подквасва кисело мляко и престоява около1.5-2 часа. След отвиването житото е поело изцяло водата и е запарено , зърната са с големина на малки царевички като една част са затворени а друга, леко разпукнати-за всеки вкус. Промива се многократно със студена вода и се оставя да се оцеди за няколко минути в гевгир. Връща се обратно в тенджерката , овкусява се с три равни отгоре супени лъжици пудра захар и една лъжица сол за горещия сезон или обратното 3/1 сол/захар за по-хладния .Аз ползвам за ароматизиране течни ароматизатори и спрейове на МВДЕ , също така ванилия , канела и степчета "ягода" "горски плодове" "къпина" "малина" "череша" - на 0.5 кг се слага половин степче (болеро) , обикновенно след овкусяването деля житото на две , с два аромата. Разбърква се добре и от вечерта се слага в найлонови торбички в хладилника . Ползвам бели куки номер 14/16 прави с дълго стъбло ; за шарани специално ползвам куки номер 14/16 COLMIC "серия N500".

Re: жито

Публикувано на: Чет Апр 21, 2011 8:03 am
от szhristov
Привет,

:arrow: една рецепта и от мен:

В термос се слага жито/вряща вода :rolleyes: 1/3, като се оставя малко място - 1см до ръба на термоса примерно :!: Затваряте и след 2часа житото е готово 8)
Овкусяване/оцветяване :arrow: може преди заливане с водата, а може и след изваждане и изцеждане. Може предварително миене, миене след това и т.н. Аз лично го правя без миене с една лъжица мед преди да го залея с врящата вода, след като го извадя само го подсушавам на попивна хартия :wink:
...разбирасе различните марки жито :arrow: може да има различно време за варене, но за 2часа почти от всички марки има и затворени и разпукнати зърна :arrow: за захранка и стръв 8)

Поздрави

:drinkers:

Re: жито

Публикувано на: Чет Апр 21, 2011 11:47 am
от dako71
Той колегата питаше за марка жито ние взехме да го учим как се вари :lol: Нека поне помогнем и на други колеги.

Re: жито

Публикувано на: Чет Апр 21, 2011 11:59 am
от k_kuk
Някой да напише и как се яде...

Re: жито

Публикувано на: Чет Апр 21, 2011 12:25 pm
от ribolovcho
нека нека,нека да казват и рецепти за варене ,и за овкусяване..човек се учи цял живот..но по важното за мен са марките които ползвате..

Re: жито

Публикувано на: Чет Апр 21, 2011 2:21 pm
от naskobo
k_kuk написа:Някой да напише и как се яде...
:lol: :lol: :lol:

Re: жито

Публикувано на: Чет Апр 21, 2011 4:44 pm
от vladoto
Aз пък предпочитам домашно или фуражно(незнам как е по -правилно да се каже).Стои по -дребно и червеникаво.И по мои наблюдения рибите го предпочитат пред груханото.

Re: жито

Публикувано на: Чет Апр 21, 2011 8:33 pm
от venkov71
vladoto написа:Aз пък предпочитам домашно или фуражно(незнам как е по -правилно да се каже).Стои по -дребно и червеникаво.И по мои наблюдения рибите го предпочитат пред груханото.
И аз така!

Re: жито

Публикувано на: Чет Апр 21, 2011 8:44 pm
от pampasa
Използвам САМО грухана пшеница на "Загария" -Стара Загора -варя докато житото набъбне наполовина -незнам как да го обесня -след което дабавям течен ароматизатор по избор -махам от котлона и оставям толкова вряла вода в тенджерата,че едва да го покрива и житото само си дърпа вода колкото му трябва :wink: гарантирам ,че няма да падне от куката :) може да се боядиса -примерно -жълто или червено със сладкарска боя :idea:

Re: жито

Публикувано на: Пет Апр 29, 2011 10:21 am
от p_zarkov
Ако ви се пробва пробвайте жито на "ПЕМБИНА" . По големите хр.вриги го няма , но по -малките магазинчета го продават . Струва 80ст за 0,5кг ( поне при нас ) . Мисля че ще видите разликата !!! А за това как се вари - всеки си знае , но основното е само да си поеме водата и да се разпукне без да е на котлона , номера е да не се бърза ! Успех !

Re: жито

Публикувано на: Пет Апр 29, 2011 6:26 pm
от zaribanask8
Жито ароматизарано със степче е най-добро според мен :)