Хайвер за стръв
Публикувано на: Пет Ное 05, 2004 5:58 am
Няколко думи за обработката на хайвер за стръв. Първо е нужна разбира се подходяща риба (пъстърва или съомга), от която чрез притискане с ръце от главата към опашката хайвера се вкарва в предварително поставен под рибата найлонов сак.
Добавя се вода от реката в която е хваната рибата и се изчаква около 10-15 минути докато хайвера повърхностно се втвърди. Тогава водата се източва и хайвера се поставя в буркан.
При връщане от излета можете допълнително да подсушите зърната като ги разстелите върху големи салфетки.
Пресипвате малки количества (50-100г) в малки найлонови пликове и ги затваряте колкото може по-добре за да не влиза въздух. След това ги поставяте във ФРИЗЕРА / КАМЕРАТА.
Така те могат да се запазят за около 2 години и повече.
Когато ви трябва хайвер за стръв:
1. Изваждате едно от пликчетата и размразявате.
2. Вземате малка лъжица и нарязани в квадратна форма марли с размер 7х7см. Материалът е специфичен и не знам дали се намира у нас. Нужна е и нишка Spiderwire която е много еластична и позволява марлите да се завържат отгоре като торбичка с хайвер без да се ползва какъвто и да е възел. Единствено са нужни няколко намотки.
Обикновенно се слагат такова количество зърна във мрежичката / марлята че след завързването, да се получи топче с диаметър на монета от 1ст (или 10ст) Краищата на образуваната торбичка над възела се изрязват с ножица.
Знам че материалите и хайвера трудно се намират, но ако някога ви попаднат поне ще знаете какво да правите с тях. Доброто на този вид стръв е че е винаги под ръка и в най-студените дни.



Добавя се вода от реката в която е хваната рибата и се изчаква около 10-15 минути докато хайвера повърхностно се втвърди. Тогава водата се източва и хайвера се поставя в буркан.
При връщане от излета можете допълнително да подсушите зърната като ги разстелите върху големи салфетки.
Пресипвате малки количества (50-100г) в малки найлонови пликове и ги затваряте колкото може по-добре за да не влиза въздух. След това ги поставяте във ФРИЗЕРА / КАМЕРАТА.
Така те могат да се запазят за около 2 години и повече.
Когато ви трябва хайвер за стръв:
1. Изваждате едно от пликчетата и размразявате.
2. Вземате малка лъжица и нарязани в квадратна форма марли с размер 7х7см. Материалът е специфичен и не знам дали се намира у нас. Нужна е и нишка Spiderwire която е много еластична и позволява марлите да се завържат отгоре като торбичка с хайвер без да се ползва какъвто и да е възел. Единствено са нужни няколко намотки.
Обикновенно се слагат такова количество зърна във мрежичката / марлята че след завързването, да се получи топче с диаметър на монета от 1ст (или 10ст) Краищата на образуваната торбичка над възела се изрязват с ножица.
Знам че материалите и хайвера трудно се намират, но ако някога ви попаднат поне ще знаете какво да правите с тях. Доброто на този вид стръв е че е винаги под ръка и в най-студените дни.