Страница 1 от 7
ДА ПУСКАМЕ ЛИ СОМОВЕТЕ ?
Публикувано на: Съб Дек 23, 2006 8:15 pm
от тарзан
Въпросът с пускането на сома , след като си го хванал е интересен и затова искам да разбера кой какво мисли по този толкова нашумял проблем? Кои сомове са за пускане : малките или големите? Колко сома е редно да си прибереш , ако си пет дена на риба и
си хванал примерно 12 бройки различни размери ? Има ли значение , че сомът е вкусен? Кои риби са по-вкусни : малките или гоемите ?
Публикувано на: Съб Дек 23, 2006 8:21 pm
от blesnar
колега моето лично мнение за малките сомове е че са много вкусни но трябва да се пускат за да не намаляваме излишно популацията!! макар че големите не са толкова вкусни колкото малките сомове!!така че колега ако искаш и поколението слет теб да хваща сомове вращай малките!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Публикувано на: Съб Дек 23, 2006 8:28 pm
от gembala
Мое мнение е че сомчета под 2.5 кг. трябва да се пускат
Като говоря за риболов на река на дъно
Публикувано на: Съб Дек 23, 2006 8:31 pm
от Emo-83
Ти какво искаш сега.Да те навием да пуснеш някой.Това си е проблем на индивида.Аз немога да те виня,но на твое място бих пуснал един заради Никито.Щото много те яде.Даже за да учудиш всички-даже и мен,като хванеш голям го пусни без да го мериш.Направи се на Еркек.-Кажи ни дреме ми-аз такива колко съм ловил.Тъка и на тате няма да му се е....м...та от чистене.А Калоян ще го отрази подобаващо на корицата на списанието.Предлагам му заглавие-ДАЖЕ И ТАРЗАН ПУСНА
Публикувано на: Съб Дек 23, 2006 8:39 pm
от Emo-83
Не отбелязах-Владо пуска до 4кг-ама големите неще.А ,като помислиш колко завист има.По-добре го пусни.Те пък тогава те емват за друго.Така ,че не пускай-пак ще ти говорят.Чакай малко-аз нещо се размечтах.
Публикувано на: Съб Дек 23, 2006 9:28 pm
от Troli Rapala
Най-добре е законово да се приеме до 70см.и над 1.70см.,да се пускат обратно!
Публикувано на: Съб Дек 23, 2006 9:59 pm
от отец Ми Го Нафърфорий
хехехех....еданите викаш са масови...удраяме всеки риболовец, а другите са на майсторите...да ги наебем и тях
ами да ловиме на некому куро тогава а ?
тия сомове са си поживяли достатъчно...45 години никой не ги тормозеше...поне не масово...
сеха да видят малко жега и те...
категорично съм против пускане на уловена риба...

имам свой доводи за това...наблюдавал съм години наред за да се изкажа сега така грозно звучащо за вас...
за вас...да, но за мен...не !
чудим се работа немате ли си та пущате тия фитили ???????? нали знаете колко екориболовци никога невлизали във вода ей сега ша нарипат ???
Тарзанеее...наливаш масло с барут в огъня
Амин Господи..шефе...тия са полудели...не го зимай на сериозно...айде и рибка пак пекната ша оставя в параклисчето и винца за твое здраве ши пийна

Публикувано на: Съб Дек 23, 2006 10:00 pm
от тарзан
Споделям мнението ти/ на Т.Рапала/, но горната граница да е поне 2,00 метра, защото т0ва са около 50 кг.- една хубава риба.
Публикувано на: Съб Дек 23, 2006 10:08 pm
от m_nanchev
първо да спрем бракониерите посли да спираме наз си
аз ,ти ,или някои друг ще я пусне .Да си видял бракониер да пуска риба.И ако ти хванеш една те хваштат 100.
Публикувано на: Съб Дек 23, 2006 10:17 pm
от Troli Rapala
Тарзане,от 50кг.реално качественото месо е 9-10кг. на гърба!Остава ти глава за трофей,но ти вече имаш от преди!

От опашката става и сапун!

Аз,лично имам един трофей и го вадихме два часа.Бях гроги и ми дожаля за сома,но не го пуснах.Не съм вадил 12бр.за три дена и не мога да преценя колко да пусна.

Като има закон и се спазва няма кво да мислим.
Публикувано на: Съб Дек 23, 2006 10:21 pm
от тарзан
На практика от 50 кг. сом се вадят около 25 кг. / 50% -като при прасето/ чисто и хубаво месо, освен филета и коремчета, другото са тлъстини, кожа, опашка и глава.
Re: ДА ПУСКАМЕ ЛИ СОМОВЕТЕ ?
Публикувано на: Съб Дек 23, 2006 10:21 pm
от barutchiata ©
тарзан написа:Въпросът с пускането на сома , след като си го хванал е интересен и затова искам да разбера кой какво мисли по този толкова нашумял проблем? Кои сомове са за пускане : малките или големите? Колко сома е редно да си прибереш , ако си пет дена на риба и
си хванал примерно 12 бройки различни размери ? Има ли значение , че сомът е вкусен? Кои риби са по-вкусни : малките или гоемите ?
Интересна тема.Пускал съм ги доста ама в Италия на По,и да си призная сърцето ми се късаше.Ама не си струва да се батиса толкова риба .Верно има хладиник ,а и рибата дава и сме за седмица ....хващат се от 1 до 15 риби на денонощие, а някой и повече .....рибите са от 1 до 73 кг. Поне това съм виждал.И като решиш да хапнеш някое по малко соме за да не батисваш месо те гледат като се едно си убиец.А в същото време не ядът сом, щото била мръсна риба

...на баба им шортите

.Толкова за Италия.
Тука нещата са други.Кога дава си дава.И тогава ако си съвестен е нормално да си вземаш по риба за ден.Ако хвана 10 за седмица е нормално да взема 7 риби.Сега друг е въпроса дали по големите или по малките....естествено говориме за тези в нормата.Всеки се ръководи от негови си виждания.За мене колкото е по голяма рибата хвърля повече хайверни зърна

,което ще рече е по добре да се пуска.Иначе това дето говорят,че големия сом бил мазен или миришел е приказка за лаици.Големия сом е вкусен колкото и малкия стига да се транжира правино .Има едни филета на гърба ,както и под аналното отверстие, които трябва да се отстраняват..Ако не се отстрани това мазно месо, то се разтваря в олиото и от него се просмуква в самото месо на рибата, като предава неприятен аромат и привкус.Иначе от тази мазни филета се прави най-хубавия "балък".Понеже е мазно месо, осолява се и се суши.

Та всичко в този случай е въпрос на личен избор и разбиране на сомския риболов.

Публикувано на: Съб Дек 23, 2006 10:55 pm
от тарзан
За правилното транжиране си много прав, трябват си и специални инструменти, а също и опит, но за пловитостта на рибата съм чел, че най-пълноценни са сомовете между 8 и 20 кг., 100% от хайверът им се излюпва. Големите дават количество, но не и качествен хайвер.
Публикувано на: Нед Дек 24, 2006 2:14 am
от отец Ми Го Нафърфорий
Тарзанкааа, преди една година съм писал и как...!!!
А колкото е по голям сома...толко е по вкусен драги ми колеги
и 1000 пъти казах че има специален начин...за транжиране на сом!!!!
и тая приказчица за 25 % ...е за добрите пионерчета в тоя спорт
освем карантия перки гръбна лой и анални коремни мазнинки...друго нищо излишно няма
barutchiata написа:Иначе това дето говорят,че големия сом бил мазен или миришел е приказка за лаици.Големия сом е вкусен колкото и малкия стига да се транжира правино .Има едни филета на гърба ,както и под аналното отверстие, които трябва да се отстраняват..Ако не се отстрани това мазно месо, то се разтваря в олиото и от него се просмуква в самото месо на рибата, като предава неприятен аромат и привкус.Иначе от тази мазни филета се прави най-хубавия "балък".Понеже е мазно месо, осолява се и се суши.

Та всичко в този случай е въпрос на личен избор и разбиране на сомския риболов.

ей дърта школооо ти кво се разприказва бре...я нау зад пердето и само едното очо да ти наднича...като на дневален на пост
аз взимам по 50 лв на урок....ти земи го разкажи даром
така нема да губите повече % бре...

Публикувано на: Нед Дек 24, 2006 3:02 am
от Miki-Fox
ПИШИ НА КИРИЛИЦА!!!МОДЕРИРАНО! БАРУТЧИЯТА