Нейно Величество – най-после тръгна яко.
Публикувано на: Нед Апр 08, 2012 6:48 pm
Пускам тая тема, по изрична молба на Кърцата.
Мястото й считам точно в тоя подфорум и настоявам да не се измества в Риболовна кухня. Написаното е само за пъстърваджии!
Защото Тя спасява всяко капо – на всеки от нас. А по вкусови качества надминава всяка риба. Пък и установих, че в целия клуб Балканка цари мрачно невежество – по въпроса какво да я правим.
И така, за който не е разбрал – сава дума за Нейно Величество Копривата.
Кратки насоки за брането:
1. Докато е съвсем млада - десетина санта над земята – може да се къса цяла.
2. Като поодъртее малко – се късат само връхчетата.
3. Като одъртее съвсем – не става.
4. Никога не я късайте с помощни предпазни средства – само с голи ръце. Ръцете никога не ги мокрете – така ще ви изжули най-качествено – за да се изпълните с респект
5. Единствено може да си позволите да хващате стеблата само отдолу, без да пипате листата отгоре. Иначе поне три дена пръстите са безчувствени.
6. Докато скубете – внимавайте къде стъпвате, за да не я мачкате. Така и друг майстор на пъстървите ще може да си наскубе. И да зарадва домочадието.
7. Най-добре е да се тъпче в кофа с капак. Иначе – в колата по някое време почва да ви люти на очите, ако количеството е по-големшко. Риболовният кош не става изобщо, освен ако няма кофа..
Забележка:
Не може да се дадат точни данни за периода на брането – заради големите разлики в надморската височина на пъстървовите райони. На високото – докъм средата на юни става. Есенно време пак Я има.
Сега – Коприва яхния:
1. Сварявате Я за 20-тина минути, с една голяма глава лук и много стар чесън И най-малко две червени сухи чушки. Чушките да са сладки. Чесънът да не е китайски!!!
2. Вадите я от водата, без да изхвърляте водата.
3. Махате люспите на чушките и разбивате всичко с пасатор – не на съвсем ситно.
4. Връщате на котлона – да клокне.
5. Като я върнете на котлона – добавяте малко брашно за сгъстяване. Горе-долу една супена лъжица равна – без връх. Като изстине – ако стане много гъсто – следващия път сложете по малко.
6. Сваляте от огъня – за да спре да ври!!!!
7. Разбивате две яйца и ги изсипвате върху горещата смес – да станат на парцали. Бъркате яко – иначе парцалите стават много едри, а трябва да са ситни.
8. Запържвате много масло. Като стане златисто го вдигате от котлона и следва най-тънката част:
9. Държите маслото над Копривата, изсипвате върху него много червен пипер /пълна супена лъжица с връх поне/ и моментално изливате всичко върху Копривата. Иначе пиперът ще изгори. Внимавате да не се изгорите и вие – защото пиперът яко шупва.
10. Разбърквате пет оборота по часовниковата стрека. И готово.
Обръщам внимание на точки 6. до т.10. Прочетете внимателно и не ги нарушавайте. Иначе няма да става за нищо. Не трябва да ври докато фъргате маслото с червения пипер, или да разбърквате много – за да не се разнесат тотално и да изчезнат. Ако все пак изчезнат – може да добавите отгоре зехтин за златистост.
Може да се запържи и брашното в маслото – преди да слагате червения пипер, но не е толкова ефектно. Няма да споря по тоя въпрос.
Колкото повече чесън, чушки, масло и червен пипер – толкова по-добре!!! Не прекалявайте само с яйцата, че става много парцалива.
Като Я ядете – си хапвате Сирене, ОРЕХИ и още Суров чесън. Отделно!!! Не ги слагайте вътре в Копривата!!!
Или Я лапате с яйца на очи.
Поздрави. Който не знаеше – ако опита и му хареса – да благодари на Кърцата, че го написах заради него.
Мястото й считам точно в тоя подфорум и настоявам да не се измества в Риболовна кухня. Написаното е само за пъстърваджии!
Защото Тя спасява всяко капо – на всеки от нас. А по вкусови качества надминава всяка риба. Пък и установих, че в целия клуб Балканка цари мрачно невежество – по въпроса какво да я правим.
И така, за който не е разбрал – сава дума за Нейно Величество Копривата.
Кратки насоки за брането:
1. Докато е съвсем млада - десетина санта над земята – може да се къса цяла.
2. Като поодъртее малко – се късат само връхчетата.
3. Като одъртее съвсем – не става.
4. Никога не я късайте с помощни предпазни средства – само с голи ръце. Ръцете никога не ги мокрете – така ще ви изжули най-качествено – за да се изпълните с респект
5. Единствено може да си позволите да хващате стеблата само отдолу, без да пипате листата отгоре. Иначе поне три дена пръстите са безчувствени.
6. Докато скубете – внимавайте къде стъпвате, за да не я мачкате. Така и друг майстор на пъстървите ще може да си наскубе. И да зарадва домочадието.
7. Най-добре е да се тъпче в кофа с капак. Иначе – в колата по някое време почва да ви люти на очите, ако количеството е по-големшко. Риболовният кош не става изобщо, освен ако няма кофа..
Забележка:
Не може да се дадат точни данни за периода на брането – заради големите разлики в надморската височина на пъстървовите райони. На високото – докъм средата на юни става. Есенно време пак Я има.
Сега – Коприва яхния:
1. Сварявате Я за 20-тина минути, с една голяма глава лук и много стар чесън И най-малко две червени сухи чушки. Чушките да са сладки. Чесънът да не е китайски!!!
2. Вадите я от водата, без да изхвърляте водата.
3. Махате люспите на чушките и разбивате всичко с пасатор – не на съвсем ситно.
4. Връщате на котлона – да клокне.
5. Като я върнете на котлона – добавяте малко брашно за сгъстяване. Горе-долу една супена лъжица равна – без връх. Като изстине – ако стане много гъсто – следващия път сложете по малко.
6. Сваляте от огъня – за да спре да ври!!!!
7. Разбивате две яйца и ги изсипвате върху горещата смес – да станат на парцали. Бъркате яко – иначе парцалите стават много едри, а трябва да са ситни.
8. Запържвате много масло. Като стане златисто го вдигате от котлона и следва най-тънката част:
9. Държите маслото над Копривата, изсипвате върху него много червен пипер /пълна супена лъжица с връх поне/ и моментално изливате всичко върху Копривата. Иначе пиперът ще изгори. Внимавате да не се изгорите и вие – защото пиперът яко шупва.
10. Разбърквате пет оборота по часовниковата стрека. И готово.
Обръщам внимание на точки 6. до т.10. Прочетете внимателно и не ги нарушавайте. Иначе няма да става за нищо. Не трябва да ври докато фъргате маслото с червения пипер, или да разбърквате много – за да не се разнесат тотално и да изчезнат. Ако все пак изчезнат – може да добавите отгоре зехтин за златистост.
Може да се запържи и брашното в маслото – преди да слагате червения пипер, но не е толкова ефектно. Няма да споря по тоя въпрос.
Колкото повече чесън, чушки, масло и червен пипер – толкова по-добре!!! Не прекалявайте само с яйцата, че става много парцалива.
Като Я ядете – си хапвате Сирене, ОРЕХИ и още Суров чесън. Отделно!!! Не ги слагайте вътре в Копривата!!!
Или Я лапате с яйца на очи.
Поздрави. Който не знаеше – ако опита и му хареса – да благодари на Кърцата, че го написах заради него.