Страница 1 от 1
Анасонов качамак
Публикувано на: Сря Апр 25, 2012 8:30 am
от С.Върбанов
Ще Ви предложа една рецепта от преди 50-60г , но работеща безупречно и до днес ! Става дума за приготвянето на анасонов качамак !
Необходими продукти :
2 чаени чаши пшенично брашно
3 чаени чаши царевично брашно
1 чаена чаша захар
белтъците на 2 яйца
1 чаена чаша вода
половин кафена чаша смляно анасоново семе ( продава се в билковите аптеки )
Всичко се омесва добре до получаване на еднородно тесто ! Разточвате тестото на кора( питка ) с дебелина 2-3см. Увивате питката в тензух/марля и я слагате във вряща вода за 6мин ! След това изключвате котлона и варите на остатъчна температура още 15мин . Изваждате и оставяте да изстине , а след това пак омесвате старателно сместа ! Става пълна фантазия за шарани и шаранови риби , както на дъно ( фидер ) така и на плувка ! Успех !
Re: Анасонов качамак
Публикувано на: Сря Апр 25, 2012 9:17 am
от gochev86
Ще го пробвам.Благодаря колега.

Re: Анасонов качамак
Публикувано на: Сря Апр 25, 2012 10:16 am
от antivik
Интересна рецепта, обезателно ще се пробва след забраната. А какво става ако се ръгне цяло яйце, а не се делят белтъци и жалтъци? Каква ще е разликата?

Re: Анасонов качамак
Публикувано на: Сря Апр 25, 2012 10:17 am
от bachoivo
С канела също става много добре. Тествал съм го лично
Аз го правя по стандартния начин качамака - в тенджерата сипвам един буркан вода. След като заври водата слагам аромат някакъв(обикновенон канела) и един буркан царевично брашно(аз ползвам по едро смляно). Оставям го да покъкри докато се поизпари водата и след това яко бъркане с дървената лъжица докато почне да става на топка около нея. Докато е горещо тестото го разстилам на вестник. Изчаква се леко да изтине, че си е*ало мамата иначе, мажа ръцете с малко олио да не лепне(пък от олиото става по-жилав, ама може на мен така да ми се струва) и се почва яко месене докато не те заболят ръцете
Получения продукт с успех го ползвам по Дунав(много трудно пада от пружината/кошницата когато е направен добре) и по Янтра. За затворени водоеми или ако целенасочено ще го ползвам с фидер-а го оставям по-рехав.
Наслука!
Re: Анасонов качамак
Публикувано на: Сря Апр 25, 2012 10:58 am
от iliaka
Евала,пичове!Всичко което е полезно като информация,да се излага на показ!
Re: Анасонов качамак
Публикувано на: Сря Апр 25, 2012 11:23 am
от С.Върбанов
iliaka написа:Евала,пичове!Всичко което е полезно като информация,да се излага на показ!
Точно така ! Това е идеята на форумите - да се споделя наученото ! А на времето по старите рибари не казваха нищо и си пазеха информацията и знанията за тях , което е голяма глупост защото е добре да ги предадат на по младите , но уви
Ето как изглежда готовият продукт -

Re: Анасонов качамак
Публикувано на: Сря Апр 25, 2012 12:52 pm
от lud_s_motika
Здравейте колеги.Колегата С.Върбанов е напълно прав тази рецепта я знам от няколко години и наистина е перфектна,много пъти ми се е случвало когато колеги не вадят нищо да ме гледат с завист как ги вадя каракудите.Съжалявам че не съм се сетил по рано и аз да ви я бях дал.На слука
Re: Анасонов качамак
Публикувано на: Сря Апр 25, 2012 2:15 pm
от ribolovcho
Ползвам и аз този качамак,само че вмвсто анасон слагам накрая малко захранка и я омесвам хубаво..Получава се много приятна смес..поне на мирис...
Re: Анасонов качамак
Публикувано на: Сря Апр 25, 2012 4:06 pm
от nasco2
Аз лично бих позвал жълтъка не белтъка, но всеки си има собствен опит.
Re: Анасонов качамак
Публикувано на: Сря Апр 25, 2012 4:18 pm
от qno_zloo
Айййййййй браво Заро, аз я знам , но с диип ягода и смлян коноп.
На Искъра всички вадят платики а аз каракуди. Попринцип тая рецепта ми я каза човек дето ходи 30 години на Искъра за шаран и винаги е хващал, но седи 30дни с караванка.
Re: Анасонов качамак
Публикувано на: Вто Юни 26, 2012 9:49 pm
от dgeto
Тая рецепта ми допада да я използвам на инлайн пружина с 10см повод но за стръв какво да използам. Мина ми една идея да направя топчета понеже качамака ми се струва доста жилав но дали ще има ефекта на протеиновите такива.
Re: Анасонов качамак
Публикувано на: Вто Юни 26, 2012 9:57 pm
от С.Върбанов
Топчета стават без проблем ! Кипваш ги набързо и си готов и тогава може да си слагаш цели яйцата вътре ! Може да добавиш малко грис и булгур , както и да заместиш анасона с друг аромат и си става прекрасна рецепта за топчета ! Като за летния сезон ползвай предимно сладки дипове/атрактанти и плодови аромати !