Търкаляте ли протеинови топчета?
Публикувано на: Чет Апр 19, 2007 9:43 pm
Колеги,да попитам дали някой от Вас си прави сам протеинови топчета и как точно става това.Аз имам представа от състава на топчетата,но не съм сигурен как става самото търкаляне.
Виждал съм едни пластмасови като плоскости,малки,с полугръгли улеи,някак си се допират и се плъзгат едно върху друго,а между тях сместа,от която се получават топчетата.Нямам подобно приспособление,насочете ме от къде мога да си купя и за какви пари.Как се казва точно?
Сместа гъста и суха ли трябва да бъде,или по-мека и влажна?Демек повече вода ли да слагам,като правя "тестото",или по-малко?
Забелязъл съм,че ако търкалям по-влажни топчета те залепват,дори и с намазани с олио ръце.А когато се оформят едно по едно/поради липса на инструмента/ и се пуснат във врящата вода,те потъват на дъното на съда и залепват.Ако се опитам да ги разбъркам ще се деформират.Четох,че трябва да се варят,докато изплуват на повърхността,но това е невъзможно,понеже те веднага залепват на дъното.Когато малка част от топчетата не залепнат и изплуват,както трябва ги изкарвам и горният им слой е стегнат и хлъзгав.Ок,ама къде да ги оставя да съхнат?Един път пробвах на вестник,ама те залепната на вестника и нищо не стана.И на пластмаса съм пробвал,и там залепват,докато изсъхнат.
Надявам се да сте разбрали "тревогата ми",понеже не съм сигурен,че съм се изразил правилно,та четете още веднъж,белким разберете.
Чакам отговори,понеже съм страшно голям мерак,сигурно е голям кеф да хванеш добър шаран на топче,приготвено от теб самия.Същото е,както със захранката,като си я направиш по свой вкус кефа е по-голям.
Рибарски поздрав на всички!
Виждал съм едни пластмасови като плоскости,малки,с полугръгли улеи,някак си се допират и се плъзгат едно върху друго,а между тях сместа,от която се получават топчетата.Нямам подобно приспособление,насочете ме от къде мога да си купя и за какви пари.Как се казва точно?
Сместа гъста и суха ли трябва да бъде,или по-мека и влажна?Демек повече вода ли да слагам,като правя "тестото",или по-малко?
Забелязъл съм,че ако търкалям по-влажни топчета те залепват,дори и с намазани с олио ръце.А когато се оформят едно по едно/поради липса на инструмента/ и се пуснат във врящата вода,те потъват на дъното на съда и залепват.Ако се опитам да ги разбъркам ще се деформират.Четох,че трябва да се варят,докато изплуват на повърхността,но това е невъзможно,понеже те веднага залепват на дъното.Когато малка част от топчетата не залепнат и изплуват,както трябва ги изкарвам и горният им слой е стегнат и хлъзгав.Ок,ама къде да ги оставя да съхнат?Един път пробвах на вестник,ама те залепната на вестника и нищо не стана.И на пластмаса съм пробвал,и там залепват,докато изсъхнат.
Надявам се да сте разбрали "тревогата ми",понеже не съм сигурен,че съм се изразил правилно,та четете още веднъж,белким разберете.

Чакам отговори,понеже съм страшно голям мерак,сигурно е голям кеф да хванеш добър шаран на топче,приготвено от теб самия.Същото е,както със захранката,като си я направиш по свой вкус кефа е по-голям.

Рибарски поздрав на всички!
