Страница 1 от 1

Евтинка,но ефикасна

Публикувано на: Сря Мар 23, 2005 10:10 pm
от Tervel
Тук моля да споделите опита си за захранката.Не ме интересува Sensas,Milo и т.н. при тях е ясно че има ефект,ама да се руся 20 лева за захранка не искам.Кажете нещо по-евтино,което ви е довело до успех прес различните сезони.Или пък домашно направени смеси.

za teleskopa ti ?????

Публикувано на: Сря Мар 23, 2005 10:24 pm
от БОВСКИЯТ КОРМОРАН
Za takava riba shte ti trewe tochno takiva ZA?xranki, 2 godinki i go dokarvash taka za snimkata.Ot vanata do fotografa!

Публикувано на: Чет Мар 24, 2005 9:54 am
от chirusa_bg
Готина е рибата ама малко и е отпуснат корема -явно не спортува достатъчно :lol: а иначе за захранката аз си имам практика , като ида на риба първо забърквам една доза хляб с кюспе , ама само вътрешното без корите - за да стане много жилаво . Мяташ я тая работа във водата и знаеш че ще мирише поне три часа , а после прави каквото искаш , кеф ти рохкава захранка за бързо деиствие , кеф ти жито кус -кус или каквото там искаш , а ако можеш да си го позволиш да прибавиш и някой друг бял червий още по-добре , друго какво да ти кажа ... абе трябва да експерементираш не вярвай безусловно на "големите" майстори и на мен включително :!:
и все пак , преди да ме нападнете , да уточня че аз предпочитам винаги да ловя непосредствено над дъното та било то и уклей
и още един съвет , ако си начинаещ , по-добре захрани по-широк периметър -въпреки че не е правилно-тъка просто ще накараш рибата да се върти пред теб и ще ти вдигне резултата независимо дали успяваш да заметнеш всеки път на едно и също място
Наслука

Публикувано на: Чет Мар 24, 2005 1:39 pm
от spook
може да пробваш и със смес от царевично брашно и кюспе. върши отлична работа с бърз ефект! :wink:

Публикувано на: Чет Мар 24, 2005 5:02 pm
от cobalt
az pak si karam samo na carevi4kata :) vqrno nujno e pove4ko vreme no ako poznava6 mestata na vodoema za 6aran zadaljitelno 6te ima6 mn dobar uspah , a i da ne zabravqme 4e razkarva malkite ribki i te ne te pretesnqvat. e moje moq metod da vi se struva malko kato ot kamennata epoha no var6i rabota :)

Публикувано на: Пет Мар 25, 2005 1:39 pm
от chirusa_bg
Не вярвам шарана да си е сменил вкуса , през последно време :)
А качамак някой ползва ли , без значение дали за стръв или за захранка :?:

Публикувано на: Пет Мар 25, 2005 3:02 pm
от Stefko
Ухааа, и питаш даже!!!! :shock: Че това е основната стръв, която използвам през лятото за дънен риболов. За захранка не го ползвам чак толкова, но в определени ситуации става... :)

Публикувано на: Пет Мар 25, 2005 8:49 pm
от valio s l
колега сподели рецептата, защото колеги гоприготвят по различен начин. :?:

Публикувано на: Пон Мар 28, 2005 10:52 am
от Stefko
Ами рецепти много... :roll: Наистина всеки си има свой начин на приготвяне, но и много зависи от това къде и как ще го ползваш. Когато го правя за пружина е един, когато е за Дунава е друг, когато хвърлям на кубче от него е трети... В общи линии обаче ще кажа две от рецептите, които най-често употребявам (щото са най-мързеливи :oops:
1. За пружина: вода и царевично брашно в съотношение 1:1. Водата се поставя да заври, след което се изсипва брашното без да се бърка (може в царевичното брашно да се сложи и малко бяло, а във водата да се капне малко олио). Оставя се да поври, докато водата се поизпари, така че отстрани на изсипаното брашно да се образува рядка кашица. Колкото по-рядка е тя, толкова по-мек ще е в последствие качамакът (за Дунава го правя доста стегнат и твърд заради силното течение, докато за язовир - по-мек). След като сте решили колко вода да остане отстрани сваляте тенджерата и едва тогава разбърквате хубаво съдържанието й, след което всичко го изсипвате в/у вестник. Оставяте го леко да изстине след което се започва яко мачкане, докато качамакът не стане гладък и еластичен (при месенето можете да добавяте кюспета на прах, аромати, цветове и пр.). Оставя се отначало без да се покрива, а като изстине може да се съхрани за времето на риболова във влажна кърпа или вестник за да не съхне.
2. За кубчета: Още не мога добре да усвоя напълно тази рецепта, но в общи линии ползвам следната: 2 чаши царевично брашно и 3 чаши вода. Действа се по същия начин, но е хубаво във водата още преди да заври да се сложи подсладителя, ароматизатора и/или оцветител (някои слагат във водата олио или лъжица бяло брашно или каквото им хрумне...). Когато заври се изсипва брашното и не се бърка. Тук цаката е да уцелиш точно момента когато да свалиш съда от котлона - не трябва нито да остава много вода, нито пък да става много сухо (абе трябват много опити :wink: ) След това се сваля от котлона, размешва се хубаво и още горещ се омачква старателно (и по-бързичко), така че да не остава брашно на бучки вътре, а да се получи колкото е възможно по-гладка субстанция. След това се поставя или върху вестник, малка тавичка или просто нещо удобно, като отгоре се притиска силно (примерно с дъската за рязане :lol: ), така че да се получи питка с дебелина около 2-3 см. Добре е тази операция да се извърши така, че да не остават пукнатини отстрани за да не изсъхва качамака през тях. Питката се оставя без никакви допълнителни действия и без да се завива за около 2-3 часа. Крайният продукт е много жилав и еластичен (като гума), от който с остър нож се режат кубчета с размери в зависимост от търсената риба. Когато качамакът е сполучлив такова кубче може да стои във водата и до 2-3 часа :shock:
Надявам се да съм ви бил полезен, въпреки че сигурно ще се намерят и по-големи майстори на "мамалигата" от мен, които ще ми се посмеят и ще предложат друго 8) :) В края на крайщата лошо няма, важното е да има успехи, така че наслука на всички :wink: !!!

Публикувано на: Пон Мар 28, 2005 11:41 am
от valio s l
Благодаря за отговора, и за двете рецепти. Желаяти тази година все големи екземпляри на твоите въдици.

Re: Евтинка,но ефикасна

Публикувано на: Пет Апр 01, 2005 3:49 pm
от martin
Tervel написа:...ама да се руся 20 лева за захранка не искам.........
Човече, ти искаш да хванеш риба или да спестиш пари???

Публикувано на: Пет Апр 01, 2005 5:04 pm
от chirusa_bg
Мартине не си прав според мен , не е казано че като е за 20 лв е по-хубава от домашната .
Ако поискаш може да ти продам малко за 10 лв

Публикувано на: Пон Май 09, 2005 8:41 am
от old fox
chirusa_bg написа:Мартине не си прав според мен , не е казано че като е за 20 лв е по-хубава от домашната .
Ако поискаш може да ти продам малко за 10 лв
:D :D А така :D Захранката си е супер, но не съм я пробвал с кюспе :lol: Варианти много :D :D

Re: Евтинка,но ефикасна

Публикувано на: Пет Май 27, 2005 3:59 pm
от joro1973
martin написа:
Tervel написа:...ама да се руся 20 лева за захранка не искам.........
Човече, ти искаш да хванеш риба или да спестиш пари???
Според мен скъпите захранки си струват парите, особено, ако са от реномирана марка. Всички национали ползват такива захранки и не пестят количествата. Как иначе рибата ще дойде в обсега на ТВОЯТА въдица. Но аз лично предпочитам количественото захранване :D
Добър резултат ще даде и един чувал кюспе - той е 15-25 кг. Цената му е около 30-40 стотинки за килограм. Разтварям го в гореща вода, или пък го хвърлям директно във водата - когато е на плочки потъва на дъното.