Къде се намирам:
naRiba.com
Форум
Относно Сайта РазниИма ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Последно правих проверка миналия четвъртък, слаба работа с рижинките, намерих няколко групи млади. Е, ако се разтърси човек можеше и да набера към кило, но нямах време за това. Сега съм в провинцията и утре се прибирам, та по пътьом ще направя пак проверка, но нещо сушаво ми се вижда за гъби.
- Батко Емо
- разбира нещата
- Мнения: 1087
- Регистриран на: Пон Мар 02, 2009 1:25 pm
- Местоположение: гр.Перник
Re: Има ли гъбари?
От вчера,приятел е намирал рижики по усойни места под мъха!!!Требе с детектор да ги береме,баси
Re: Има ли гъбари?
Сутринта минах през моите борови горички, още по зле от миналата седмица, обрали са и масловките, останали само дърти и червиви. Рижинки видях десетина, повечето червиви. Проверих и едно смърчово насаждение, преди две години беше фраш, сега една рижийка няма. Ще чакам да завали поне малко, иначе нещата вървят на зле.
Re: Има ли гъбари?
Явно напук на хубавия летен сезон,есенния в софийско ще е куц...То няма и как да е другояче,при тия 20+ градуса без дъжд и то кажи-речи ноември месец,когато трябва да има доста дъжд.Миналата година точно по това време си спомням ,на майтап в обедната почивка прибягвах до една борова горичка,която беше близо до обекта уж да се разходя,а пълнех по една малка торбичка със сърнели и тук-там някоя масловка.Тая година минах пак от там-нищо.Единствено навръщане от една командировка направих марш през една горичка и намерих "цели" 3 сърнели и това беше.Явно ще кротуваме и ще чакаме в добрия случай дъжд,в лошия пролетта.
- баш_майстора
- сериозен играч
- Мнения: 2095
- Регистриран на: Пон Ное 24, 2008 8:59 am
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: Има ли гъбари?
Сутринта пробвах белките, ама нещо се ослушват.
Скъсах няколко силикона до към 9.30 ч. и минах на План Б! За довечера съм намислил да пробвам още едно младо вино с ребърца и задушени кладници в масло.
Скъсах няколко силикона до към 9.30 ч. и минах на План Б! За довечера съм намислил да пробвам още едно младо вино с ребърца и задушени кладници в масло.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Re: Има ли гъбари?
Здравейте колеги,баш_майстора написа: ↑Нед Окт 02, 2022 8:33 am Жоре, да менкаме брезовки за челядинки?
От мен новата порция зимнина - булки, тръбенки и манатарки.
Да се представя първо, казвам се Красимир и от дете се увличам и по риболова и по събирането на гъби. От години чета форума и тази тема и ето, че дойде времето да пиша. Тази година лятото имах доста възможност за отдаване хобитата ми по-сериозно, за разлика от последните години и особено с гъбобера имах много добра слука. Събирам само манатарки и пачи крак, макар да съм доста много добре запознат с още видове. Тъй като нямам място за съхранение във фризер, може ли да помоля колегата "баш майстора", а ако имат и предложения и други колеги за рецепти и приготвяне на гъбите в буркани за зимата. За сушенето на тези гъби съм запознат. Предварително благодаря колеги и наслука в хобитата!
Поздрави,
- баш_майстора
- сериозен играч
- Мнения: 2095
- Регистриран на: Пон Ное 24, 2008 8:59 am
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: Има ли гъбари?
Не знам дали не съм го писал това някъде назад във темата, аз ги правя така: Гъбите се чистят и режат на едри парчета. Варят се 10 минути в подсолена вода. Редят се в бурканите, като по средата се слага малко лук и някоя скилидка чесън. Подправки - копър, черен пипер, бахар, дафинов лист и синапено семе. Отделно се прави марината - 3 чаши вода, 1 чаша олио и 1 чаша оцет, супена лъжица сол и чаена лъжица захар. Маринатата се кипва и се доливат бурканите. Затварят се и се варят 1 час на тих огън за да не се спукат. След седмица може да се меза с блага ракия... или друго що е на сърце.
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 14804
- Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
- Местоположение: София
Re: Има ли гъбари?
Ники,
Тези буркани, на снимката, хубави ли са, бре ?
И щото ми е споменато името в цитата,
Аз предлагам сушени манатарки, реколта 2022 година, като бартер за един буркан !
Нямам търпението и майсторлъка да изпълня твоята рецепта !
Ама да я опитам, става !
Надявам се узото да не развали удоволствието !
От един пакет сушени манатарки, жената ми прави една тенджерка с крем супа !
Рецептата съм я постнал в "Гъбомания" в "Риболовна кухня" !
Тези буркани, на снимката, хубави ли са, бре ?
И щото ми е споменато името в цитата,
Аз предлагам сушени манатарки, реколта 2022 година, като бартер за един буркан !
Нямам търпението и майсторлъка да изпълня твоята рецепта !
Ама да я опитам, става !
Надявам се узото да не развали удоволствието !
От един пакет сушени манатарки, жената ми прави една тенджерка с крем супа !
Рецептата съм я постнал в "Гъбомания" в "Риболовна кухня" !
- баш_майстора
- сериозен играч
- Мнения: 2095
- Регистриран на: Пон Ное 24, 2008 8:59 am
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: Има ли гъбари?
Тези от последната снимка (булки, тръбенки и малко манатарки) още не съм ги пробвал. Предишната партида (манатарки и пачи крак) вече е тествана и резултата е добър. Този уикенд чакам едни гости и мисля да ги пробваме и като знам как "тестват", може и да не остане за теб да опиташ...
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
- Don4o_62
- учете се от него
- Мнения: 5612
- Регистриран на: Пон Сеп 15, 2008 3:04 pm
- Местоположение: гр.Асеновград
Re: Има ли гъбари?
И аз направих няколко буркана от Кифла,други ме е шубе да ям,бланширах ги и станаха жълти като лимон,после почти същата рецепта като на баш Майстора,варях 30 м. и сега оглежават да втасат и надявам се скоро да им доиде времето
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 14804
- Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
- Местоположение: София
Re: Има ли гъбари?
Разбрах те от от половин приказка !
Оставам като резерва за догодина.
Ако има гъби, разбира се !
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 14804
- Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
- Местоположение: София
Re: Има ли гъбари?
Гъби без дъжд !
Това е заглавието на този пост.
А има гъби, проверих !
Сухо, в гората земята е като бетон.
Затова - по тревата, там има.
Малки, малко, дребни от липсата на вода, ама гъби.
Събирах само гъби без червеи.
Да не се притеснява Павел !
Ето една обща, естетическа снимка,
И още една - едър план, да им направи диагностика,
Имат ли протеин или напротив !
Това е заглавието на този пост.
А има гъби, проверих !
Сухо, в гората земята е като бетон.
Затова - по тревата, там има.
Малки, малко, дребни от липсата на вода, ама гъби.
Събирах само гъби без червеи.
Да не се притеснява Павел !
Ето една обща, естетическа снимка,
И още една - едър план, да им направи диагностика,
Имат ли протеин или напротив !
- баш_майстора
- сериозен играч
- Мнения: 2095
- Регистриран на: Пон Ное 24, 2008 8:59 am
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: Има ли гъбари?
Жоре,
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Re: Има ли гъбари?
Ако имате мнооого гъби (голямо количество) може да направите "студен бланш".
Трябват ви бидон, бидонче, сол, но не йодирана и ...гъби. Обикновено го прявим с Пачи крак.
Ред гъби, ред сол, пак гъби, пак сол ..и така до напълване на съда. После зимата ги обработвате (като има време, а няма гъби).
Другото, което сме правили е с гъбите Кифла и Овчи крак (и двете отдолу са с иглички). В саламура, както се прави киселото зеле. На няколко пъти вдигате солеността до достигане на 20 % соленост.
Такава вкусотия, такова мезе...гъбите леко пожълтяват от солта. И дори саламурата да побелее отгоре, гъбите са си идеални, твърди, хрупкави. Стават и за мезе и за готвене. И е доста мързелива работа.
Трябват ви бидон, бидонче, сол, но не йодирана и ...гъби. Обикновено го прявим с Пачи крак.
Ред гъби, ред сол, пак гъби, пак сол ..и така до напълване на съда. После зимата ги обработвате (като има време, а няма гъби).
Другото, което сме правили е с гъбите Кифла и Овчи крак (и двете отдолу са с иглички). В саламура, както се прави киселото зеле. На няколко пъти вдигате солеността до достигане на 20 % соленост.
Такава вкусотия, такова мезе...гъбите леко пожълтяват от солта. И дори саламурата да побелее отгоре, гъбите са си идеални, твърди, хрупкави. Стават и за мезе и за готвене. И е доста мързелива работа.
Re: Има ли гъбари?
Дъжд няма, но гъби има
Ноемврийски риган
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.