ето ви някои рецепти на колеги от форума-аре,па и вие-потьрсете пьрво,тогава анализирайте
1…брашното трябва да е тип-800,вода-брашно1:1,една супена лъжица пшеничено нишесте.След като заври водата се сипва брашното и нишестето и ври 7-8 мин.,без да се бърка.След това се разбърква3-4 мин.и се сваля от котлона.изсипва се на масата и се намесва хубаво(малко е горещо но рибарелъка изисква жертви),прави се питка с дебелина1-2см.изе оставя да изстине,като се обръща отвреме на време.Нарязва се на кубчета по желание.УСПЕХ 2…Абе колега какви тънкости, какви подробности?!?? Това пък да не е квантовата теория, та да са нужни кой знае какви умения и познания Ето отново ще опиша (стъпка по стъпка) методите, които АЗ ползвам за направа на качамак:
За пружина:
1. Вземаш царевично брашно (няма значение какво - може домашно, т.е. по-едро, а може и от магазина - по-ситно). Аз лично за пружина предпочитам по-едричко смляно.
2. В зависимост от броя на въдиците, които ще ползваш преценяваш колко качамак ще ти трябва Аз обикновено за 2-3 въдици правя качамак от 2-3 чаши брашно (неточностите са поради различните условия на риболов - за Дунав винаги предвиждам по-голямо количество, заради силното течение, което по-бързо отмива качамака).
3. И така - взимаш 1 част брашно и 1 част вода (т.е. в моя случай 2 чаши брашно и 2 чаши вода).
4. Брашното изсипваш в/у вестник, а водата поставяш на котлона в удобен съд (тенджерка). Изчакваш водата да заври.
5. Във врящата вода изсипваш наведнъж всичкото брашно. Не мешай , а само леко разпредели брашното по повърхността на водата. Остави да ври!
6. По време на варенето около брашното (и по стените на тенджерката) се образува кашица (смес от вода и брашно), която колкото е по-рядка, толкова по-мек става качамака. Трябва предварително да знаеш какъв качамак ще ти трябва, за да прецениш, кога да свалиш тенджерата от котлона (за язовир аз ползвам по-мек качамак, докато за Дунав - възможно най-жилав). Няма точно определено време за варенето Или поне аз нямам такова...Просто трябват много опити и доста голямо количество съсипано брашно, време и нерви, докато започнеш да усещаш точния момент.
7. Сваляш тенджерата от котлона и веднага бъркаш хубаво, така че да омешаш добре това, което е останало вътре. В общи линии се получава нещо като добре попарено царевично брашно - не е течно, но не е и суха субстанция. По-скоро стои на рехави буци...(е не знам как да го опиша по-добре )
8. Омешания качамак изсипваш от тенджерата върху вестник. Оставяш да поизтине малко.
9. Мачкаш поизстиналия качамак, като по твое усмотрение добавяш всякакви смрадове вътре: кюспе, ванилия, мастика, ракия....абе квото ти е на душата. Меси се усърдно до получаване на гладка и жилава смес; оформя се на големи топки.
10. Топките оставяш да стинат, но след това (и по време на риболова) е добре да се завият във влажна кърпа или вестник, за да не исзъхва качамака.
11. Отиваш на брега, късаш от топките (качамак ) и слагаш на пружините, замяташ и чакаш да клъвне
За кубче:
1. Вземаш отново царевично брашно, като в случая аз предпочитам да е по-ситно смляно (с едрото също става, но на мен не ми се получава... да не мислиш, че и аз съм някакъв корифей )
2. Тук пропорцията е 2:3 в полза на водата, като 2 чаши брашно е напълно достатъчно за целодневен риболов (ако качамакът е направен както трябва)
3. Водата се поставя в тенджера да заври. Ако си решил качамакът да има определен вкус, мирис или цвят - сега е момента да ги сложиш към водата!
4. Когато заври водата, в нея се изсипва цялото брашно, без да се бърка (само се разпределя)
5. Отново следиш за гъстотата на кашицата, образувала се около брашното и стените на съда (правилото е същото - колкото е по-гъста, толкова е по-сух качамака в последствие). Не трябва да се оставя прекалено вода в тенджерата, защото качамака става мек и лесно пада при набождане накуката. Ако остане пък прекалено сух - цепи се и отново лесно пада И тук трябват доста опити...
6. Сваляш тенджерата и бъркаш старателно
7. Изсипваш в/у нещо удобно и бързо (докато е още горещо) омачкваш с ръце (пари - няма как ) така, че да не оставят шупли или бучки неразбито брашно в качамака.
8. Омесеният качамак оформяш по следния начин:
8.1 Оставяш в/у кърпа и с плосък предмет (много е удобно с дъската за рязане) притискаш, така че да се получи питка с дебелина около 2-2,5 см. Позаглаждаш пукнатините отстрани, че иначе качамакът изсъхва през тях!
8.2 Оставяш го във форма на омесена топка в/у кърпа без да го пипаш повече
9. Качамака трябва да стине поне 2-3-4 часа (затова си го приготвяй предната вечер!)
10. Съхранява се увит в някаква удобна за целта памучна кърпа
11. Реже се на подходящи за търсената риба кубчета, които директно се закачват на куката и се хвърлят У водата.
Те това е целата философия - нема нищо "тайно" или "тънко"! Единствено ти трЕбЕ повечко време за опити и упражнения (аз правя качамаци от 13-14 г.) Има разбира се още доста рецепти и начини за приготвяне, но аз съм се спрял за себе си на тези, като най-мързеливи и лесни за приготвяне.
'Айде успех с качамаците и да почерпиш, като хванеш с тях нещо
_________________