На риба на егейско море

Модератори: Митев, emo vasilev

skalar
новобранец
новобранец
Мнения: 32
Регистриран на: чет май 18, 2006 1:53 pm

На риба на егейско море

Мнениеот skalar » чет май 18, 2006 2:39 pm

Здравийте морски риболовци.
Много съжалявам за това че няма риба в Черно море. Но тук в Петрич, т.е. около Петрич минаваме границата с Гърция / формалностите и редицата е около час през почивнитеу дни/ и на Серес завиваме надясно, по пътя за Драма след което се отклоняваме за Амфиполи и за около час, разтоянието е 100 километра от границата до морето, стигаме Егейско море. Това е Струмския или залива на сираците. Тук се влива река Струма а в близост започва полуостров Атон. Ходиме на Ставрос и Олимбиада. Риба се лови целогодишно. Лаврака живее покрай брега и е може би най ценената риба. Кълве и зиме и лете. Лови се на изкуствена силиконова рибка на булдо, но с бомбарда ефекта е по-добър. Местните не познават бомбардата, но ние си носим от нашето море. Ловят се риби от 400-500 гр. до 1-2 кг.. На Уранополис, от тук се тръгва за манастирите на Света гора, ври от дребен кефал които ние наричаме платерина или илария. Тук нямат традиция да дават имена на рибата според размера. За 1 май излизаше и кефал около 1 кг.. Лови се парче сардина. Всички риби тук се ловят на сардина. Излиза и малоруни, една доста хищна със малки размери риба - около 300 гр.. Хванахме и голям спарос и дребна гопа. Тук риболова е основно през ноща около кейовете където е осветено. Забрани няма.Лаврака се лови нощем на изкуствена рибка. Има едини момчета от Сливен котио от години живеят тук и го ловят на плувка на малки скаридки които живеят около кея. Риболова на червеи не е много резултатен , а излиза и много скъп. Едно пакетче червеи в което има не повече от десет е между 2 и 3 евро, зависи къде го купуваш. Друг основен начин за ловене на риба е с полиангистро, това са десетина кукички вързани през 2 см. Взимаш една сардина и я омотаваш с тези кукички сллагаш олово на 50 см. след рибата и хвърляш. Всичката риба обича сардина. Включително и октоподите. Можеш да хванеш октопод / в гърция е много ценен и скъп - около 20 евро килото/ и на изкуствен рак с огромна тройка. Миналата седмица - 13-14 май се появи и скумрията. За мен няма по-голямо удоволствие от ловенето на скумрия. Това е изключителен хищник. По-дребната се лови на чепаре. Аз си купувам български, въпреки че там разнообразието от чепарета е огромен. Висят какви ли не примамки на чепарето. Ако имаш 12 кукучки, на всички има риба. По едрата , още не е излязла се лови на булдо и силиконова рибка.
Свършвам. Мога да разказвам с часове. Чао.

На риба на егейско море

РекламаДели
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 539
Регистриран на: вт окт 26, 2004 4:48 pm

Мнениеот Дели » чет май 18, 2006 3:36 pm

Я разкажи, разкажи още , че на нас друго не ни остана като няма риба в нащо море. Колко често ходите и връщате ли рибата обратно или си я носите в БГ.
Нищо не спомена за паламуд и калкан или те са навътре в морето. :D

Потребителски аватар
камен
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1116
Регистриран на: пет юли 22, 2005 4:12 pm
Местоположение: ВАРНА
Контакти:

Мнениеот камен » чет май 18, 2006 3:56 pm

Леле Дидо да не хукнеш сега към гръцко.Там с реното няма да има проблеми като на Николаевка :wink:
добрите момчета отиват в рая ,а аз сигурно за РИБА

skalar
новобранец
новобранец
Мнения: 32
Регистриран на: чет май 18, 2006 1:53 pm

Мнениеот skalar » чет май 18, 2006 4:02 pm

Калкан не съм вижждал нито в магазините нито някой да лови. Паламуд има по магазините. Излиза скумрия, на гр. "кольос" която е дребна като цяло, не става по-голяма от 30-40 см. и около 300-400 гр.
Миналата година съмходил около 15 пъти, понякога и за 2-3 дни. Но има и много запалени, ходят почти свяка събота и недля. Пътя от Петрич до морето е колкото от Бургас до Мичурин, разликата е в пътищата. Кара се бързо, няма ченгета, а и тази част не е натоварена. С изключение на заргана и скумрията , а може би и някоя друга риба, останталите се ловят основно нощем, затова не се налага да търсиш къде да спиш. През есента излиза зарган в огромни количества. Лови се на булдо и парче от зарган или парче от друга риба. Тази есен повечето българи ловяхя със бомбарба и тогава става и на бял червей от нашите магазини. Заргана е голям, стига и до 50-60 см. Но този зарган не мигрира в черно море. Нашият идвал от Азовско море и сие наш, черноморски. Преди две седмици опитах на торен червей за кефал / дребен, нещо като иларията/ и за около 2 часа хванах трисетина рибки. Гърците ги ловят с онези многото кукички , които омотават около коричка хляб, хвърлят на десетина метра навътре без тежест и чакат кефала да захапе някоя от кукичките, но резултата не е много добър. Всъщтост този метод с бомбардата дава страхотен резултат. Сафрида излиза след срредта на юни до края на август, но е чувствително по едър от нашия и се лови основно на плувка, на парче рибка или най-добре на жива малка рибка.
Чао.

skalar
новобранец
новобранец
Мнения: 32
Регистриран на: чет май 18, 2006 1:53 pm

Мнениеот skalar » чет май 18, 2006 4:12 pm

Забравих за рибата.
Носиш си я в къщи и е наи добре да имаш хладилна чанта иначе не издържа на високите температури. На граница нямаш проблеми, освен като започнат да се размотават и чакаш по редиците. На гърцице казваш че отиваш за риба и нямаш никакви проблеми. Нашите митничари проверяват понякога за жива риба, но това се отнася за сладководната/ има една група която ходи по Струма /, морската знаете умира почти веднага.

Потребителски аватар
камен
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1116
Регистриран на: пет юли 22, 2005 4:12 pm
Местоположение: ВАРНА
Контакти:

Мнениеот камен » чет май 18, 2006 4:29 pm

Много ли се чака на границата?Гърците искат ли някаква сума да носиш?А резервации?
добрите момчета отиват в рая ,а аз сигурно за РИБА

Рекламаskalar
новобранец
новобранец
Мнения: 32
Регистриран на: чет май 18, 2006 1:53 pm

Мнениеот skalar » чет май 18, 2006 4:44 pm

Чака се ако отидеш след 8 часа. Понякога и час и половина, но ако тръгнеш рано, т.е. около 6 часа няма проблеми. Нищо не искат , нито резервация , нито пари трябва да показваш. Питат те къде отиваш и за колко дни, и като кажеш за три дни е хубаво да ги спазваш. Други проблеми няма. Няма паркинги, няма никакви ограничения почти. Ако искаш паркирай и в морето, стига да можеш да си изкараш колата след това. Можеш да спиш на кея, в колата. Обикновено около кейовете е пълно с рибари и не се краде. Гърците обичат да ловят риба. Събота и неделя цялото крайбрежие е пълно с рибари. Водят си семействата , всички спят на плажа и ловят риба от брега. Има и много хора с лодки, но ако искаш да ловиш от лодка трябва да платиш такса. Там вече не знам как е за българи. Таксата съм чувал че е 10 евро на година. Но мисля че това е ловене на риба с въдици и харпуни. Ако ловиш с мрежа правилата са други.
Това което ви разказвам е за граничен пункт Кулата.

Потребителски аватар
Mich
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 340
Регистриран на: нед фев 12, 2006 10:01 pm
Местоположение: Burgas city

Мнениеот Mich » чет май 18, 2006 6:26 pm

Много е жалко историята с нашето море. Тази година даже и попчета няма както преди. За останалите да не говорим, че положението е плачевно. Ще палим колите и газ кам съседа :lol: :lol:
който не лови, няма да яде :)

Потребителски аватар
adrenalinka
новобранец
новобранец
Мнения: 17
Регистриран на: чет апр 06, 2006 5:42 pm

Мнениеот adrenalinka » чет май 18, 2006 6:30 pm

Ще питам мама дали ще ме пусне до там чак с пръчките :lol: :lol: :lol:
добре сте си прекарали.
по много и само едро

отец Ми Го Нафърфорий
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1368
Регистриран на: пон фев 27, 2006 3:40 pm
Местоположение: Светия синод

Мнениеот отец Ми Го Нафърфорий » пет май 19, 2006 1:16 am

Хайде и аз да напиша нещо тогава...искахме да заснемем филм в Гърция за всички вас, обърнахме се официално към посолството за да видим разпоредбите им и към нашия съюз за съдействие с техния такъв! Какво се оказа...ами те нямат съюз и не риболовстват по вътрешните си водоеми. Грък ако видите в реката с въдица шамар да ми ударите. не само не риболовстват а и не ядат речна риба. Така че мили и драги колеги...Евросъюза иде нали? Дупе да им е яко на византийските реки и язовири. Долу шъкат линове и шарани ама бая големшки и с оченце ги гледкаш от брега. За зарганите няма да ви говоря че са като смоци дебели !!!

Айде малко ни остава до приемането...а пак после кажете че било лошо да сме в Евросъюза

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Господ може всичко чада мой !

АлекоД
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 109
Регистриран на: чет дек 29, 2005 10:07 am

Мнениеот АлекоД » нед май 21, 2006 1:01 pm

Ха, живот и здраве, през септември ще ходя на о. Тасос. Ще ги пробвам аз тези риби! Благодаря за информацията!

РекламаПотребителски аватар
lefera
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 233
Регистриран на: чет яну 26, 2006 5:32 pm
Местоположение: burgas

Мнениеот lefera » пон май 22, 2006 11:20 pm

АБЕ ЯЖТЕ СИ ГО ЕГЕЙСКИЯ ЗАРГАН КЕФАЛ И КОЛИОС. ПЕТ ПАРИ НЕ СТРУВА ПРЕД ЧЕРНОМОРСКАТА РИБА. НАБУТВАЙТЕ СЕ С ЕВРО ДО ГЪРЦИЯ ТАКА ПОНЕ ЩЕ ИМА ПОВЕЧЕ МЯСТО ТУК ПО НАШЕТО МОРЕ ЗА НАС МОРСКИТЕ
ПРОВИНЦИЯТА Е ТАМ КЪДЕТО НЯМА МОРЕ

АлекоД
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 109
Регистриран на: чет дек 29, 2005 10:07 am

Мнениеот АлекоД » вт май 23, 2006 3:17 pm

lefera написа:АБЕ ЯЖТЕ СИ ГО ЕГЕЙСКИЯ ЗАРГАН КЕФАЛ И КОЛИОС. ПЕТ ПАРИ НЕ СТРУВА ПРЕД ЧЕРНОМОРСКАТА РИБА. НАБУТВАЙТЕ СЕ С ЕВРО ДО ГЪРЦИЯ ТАКА ПОНЕ ЩЕ ИМА ПОВЕЧЕ МЯСТО ТУК ПО НАШЕТО МОРЕ ЗА НАС МОРСКИТЕ


Изключително компетентно и полезно мнение!!!

durumov
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 2363
Регистриран на: вт ное 02, 2004 8:13 pm
Местоположение: Варна,морето, сините вълни
Контакти:

Мнениеот durumov » чет май 25, 2006 6:38 pm

lefera написа:АБЕ ЯЖТЕ СИ ГО ЕГЕЙСКИЯ ЗАРГАН КЕФАЛ И КОЛИОС. ПЕТ ПАРИ НЕ СТРУВА ПРЕД ЧЕРНОМОРСКАТА РИБА. НАБУТВАЙТЕ СЕ С ЕВРО ДО ГЪРЦИЯ ТАКА ПОНЕ ЩЕ ИМА ПОВЕЧЕ МЯСТО ТУК ПО НАШЕТО МОРЕ ЗА НАС МОРСКИТЕ


тъй...тъй.... аз съм с теб...., братко.... ако всички сладководни дойдат на солена вода.... е** ни се ма**** :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Te там ни викат Добре Дошли ...понеже :wink:
Видях тая година Лефер вече... затуй ми е думата, де ....не за Гръцко-Мръцко :lol: :lol: :lol:
били сме предупредени. Трябвало да слушкаме, Батка! Да имат много здраве от 12тата миля. GSMа ми го знаят който трябва!

Потребителски аватар
Ukleq
новобранец
новобранец
Мнения: 26
Регистриран на: пон яну 02, 2006 6:09 pm
Местоположение: Sofia- Shkorpilovci

Мнениеот Ukleq » ср яну 03, 2007 7:43 pm

Май времето за Гръцко настана другата седмица ги ПОЧВАМЕ :lol:

Още от naRiba.comВърни се в “Информация за местата за риболов по морето”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 0 госта