Страница 2 от 2

Re: Мляно кюспе

Публикувано на: Сря Юни 17, 2009 3:16 pm
от Ivo_Ivanov
колега здравей миналата година за ОТКРИВАНЕТО си купих 20кг.царевица;много добра и.. 20кг. кюспе на плочки и имам още доста незнам дали ще ми стигне за тази година :lol: :lol: :lol: не копувай смляно; НА ПЛОЧКИ по голям ефект НАСЛУКА и по големи :drinkers: :drinkers: :drinkers:КОСТИНБРОД

Re: Мляно кюспе

Публикувано на: Пон Юни 22, 2009 5:57 pm
от isianty
hristotihov написа:Излиза че единствено aз си купувам мляно кюспе от риболовни магазини. :shock: Не очаквах такива отговори. Очаквах че все някой е открил марка която продава истинско кюспе и поддържа постоянно качество.
В такъв случай ще ви послушам и ще купя от Суходол или Костинброд, че ми е близо до Люлин. Как и къде да съхранявам по-голямо количество. Не се ли разваля, няма ли да мухляса или да изсъхне? Колко време издържа преди да се развали или да му изветрее миризмата?
Благодаря за информацията :prayer:
Аз за първи път чувам за пакетирано :oops: , при нас в риб. магазини е в торбички насипно :D и има много силен аромат :D

Re: Мляно кюспе

Публикувано на: Вто Юни 23, 2009 10:14 am
от hristotihov
Казаха ми че кюспето на плочки се разтваря лесно в топла вода :idea:
Пробвах го, получава се, варих жито за захранка и разтворих кюспето в топлата вода от житото. Разпада се на каша от едри частици и се добавя в захранката. Кюспето на плочки е по-добро от мляното, така че ще я ползвам тази техника с топлата вода в бъдеще. С две думи, открих топлата вода 8)
Другото което ми каза продавач в магазин е че есента кюспето по магазините е със силна миризма, а през останалите сезони е боклук. Логично.
Благодаря още веднъж, ще ида на пазара в Суходол и до Костинброд, да видя какви храни се продават и ще пиша.

Правя захранка на основата на кюспе, която работи добре. Имам резултати, дори когато рибата не е активна. Искам да експериментирам малко със захранки от естествани продукти и временно да не купувам пакетирана химия на МВДЕ и други. Рецептата е проста:

- 1 кг. кюспе - мляно или каша от плочки с едри частици
- един хляб смлян, по възможност истински - ръчен, селски (защото това на Симид не е точно хляб), или друг тестен продукт като сухар, галета и други, също с едри частици
- 250 грама варено жито
- 1 консерва царевица
- 100 грама "изпънат" бял
- 100 грама кълцан торен
- глина ако е необходимо

Идеята е основната миризма да е на кюспе, но то е много сухо и при овлажняване не слепва и не става на стегнати топки. За това слагам нещо тестено като смлян хляб или галета които слепват силно. Трябва да се уцели такава пропорция между лепкавото и не лепкавото че с много леко овлажняване захранката да става на стегнати топки за хвърляне, но не прекалено лепкави за да се разтваря на дъното. Ако хляба не е достатъчен за да слепва захранката, добавям глина, за лепило и за "мътилка".
Много внимавам с овлажняването. Кюспето дава цвят на кал и тиня, много близък до цвета на дъното.

Re: Мляно кюспе

Публикувано на: Вто Юни 23, 2009 10:35 am
от Бачо Илия
При ползването на натрошено кюспе за захранка, готовата захранка е много по-трайна и не прокисва лятото, ако кюспето се залее с вряща вода и се запари от вечерта :idea: По начало, при ползването на кюспе в захранката лятно време, да се има в предвид че много бързо вкисва(ако не е запарено) и когато това се случи и се продължи да се захранва с него, петното може да бъде трайно обезрибено за 6-8 часа :idea: :idea: :idea:

Re: Мляно кюспе

Публикувано на: Вто Юни 23, 2009 1:48 pm
от isianty
IDA написа:При ползването на натрошено кюспе за захранка, готовата захранка е много по-трайна и не прокисва лятото, ако кюспето се залее с вряща вода и се запари от вечерта :idea: По начало, при ползването на кюспе в захранката лятно време, да се има в предвид че много бързо вкисва(ако не е запарено) и когато това се случи и се продължи да се захранва с него, петното може да бъде трайно обезрибено за 6-8 часа :idea: :idea: :idea:
А ако го разтеле да изхъхне и след това го прибере, няма да вкисне :wink:

Re: Мляно кюспе

Публикувано на: Нед Ное 29, 2009 2:09 pm
от Иван Златев
здравейте колеги новак съм и искам съвет от по разбиращите от мен,аз съм от Пловдив и от скоро започнах да хода на марица но до сега нямам кой знае какви успехи (по принцип не съм превърженик на речния риболов) но зимно време немога да хода по язовири а реката ми е на близо та да си дойда на въпроса можете ли да ми кажете някаква захранка с кюспе защото от селото ми мога да си зимам колкото ми трябва и да захранвам мястото на което съм на реката,предимно ще лова на плувка а може и на фидер,чувам от хората които от дълго време ходат там че най вече се мяркат чаушана и алая та моля да ми кажете някаква захранка която да съдържа кюспе и да превлича рибката може въпроса ми да ви се стори тъп но както казах още съм начинаещ

Re: Мляно кюспе

Публикувано на: Нед Ное 29, 2009 6:02 pm
от butnik
Kупи си някаква специализирана захранка за река има ги по НЯКОИ магазини,добави глина и кюспе,може да претриеш един -два хляба през сито и да ги добавиш към захранката,лично препоръчвам глината да е е преобладаваща в микса,че е зима и.....може да добавиш и една щипка сол към всичко това.

Re: Мляно кюспе

Публикувано на: Нед Ное 29, 2009 6:51 pm
от Иван Златев
мерси за бързия отговор :D хубава манджа ще стане :wink:

Re: Мляно кюспе

Публикувано на: Вто Мар 16, 2010 9:58 pm
от tsvetkoff
Колеги,купих скоро няколко килограма мляно кюспе.Как е по-добре да се използва - като се добави сухо,или предварително се попари с вряла вода от предишната вечер ......става въпрос за добавка къв захранка за каракуда и уклей?

Re: Мляно кюспе

Публикувано на: Сря Мар 17, 2010 8:55 am
от rumci
При положение, че кюспето е мляно, не виждам смисъл да го попарваш от предната вечер. Все пак хранителните навици на уклея и каракудата се различават, така че трябва да решиш какъв ефект искаш да постигнеш с храната.
За уклея, смесвай кюспето непосредствено преди риболова с по-леки добавки, така че топката да се разбива при падането във водата и да образува хранителен облак. При каракудата, захранката трябва да е тежка и в тоя ред на мисли, предварителното овлажняване е препоръчително, за да име време хранителните частици да абсорбират добре влагата.

Re: Мляно кюспе

Публикувано на: Сря Мар 17, 2010 9:24 am
от hristotihov
5 поста по горе пише кога и защо да се попарва:
IDA написа:При ползването на натрошено кюспе за захранка, готовата захранка е много по-трайна и не прокисва лятото, ако кюспето се залее с вряща вода и се запари от вечерта :idea: По начало, при ползването на кюспе в захранката лятно време, да се има в предвид че много бързо вкисва(ако не е запарено) и когато това се случи и се продължи да се захранва с него, петното може да бъде трайно обезрибено за 6-8 часа :idea: :idea: :idea: