Страница 2 от 2
Re: Мляно кюспе
Публикувано на: Сря Юни 17, 2009 3:16 pm
от Ivo_Ivanov
Re: Мляно кюспе
Публикувано на: Пон Юни 22, 2009 5:57 pm
от isianty
hristotihov написа:Излиза че единствено aз си купувам мляно кюспе от риболовни магазини.

Не очаквах такива отговори. Очаквах че все някой е открил марка която продава истинско кюспе и поддържа постоянно качество.
В такъв случай ще ви послушам и ще купя от Суходол или Костинброд, че ми е близо до Люлин. Как и къде да съхранявам по-голямо количество. Не се ли разваля, няма ли да мухляса или да изсъхне? Колко време издържа преди да се развали или да му изветрее миризмата?
Благодаря за информацията

Аз за първи път чувам за пакетирано

, при нас в риб. магазини е в торбички насипно

и има много силен аромат

Re: Мляно кюспе
Публикувано на: Вто Юни 23, 2009 10:14 am
от hristotihov
Казаха ми че кюспето на плочки се разтваря лесно в топла вода
Пробвах го, получава се, варих жито за захранка и разтворих кюспето в топлата вода от житото. Разпада се на каша от едри частици и се добавя в захранката. Кюспето на плочки е по-добро от мляното, така че ще я ползвам тази техника с топлата вода в бъдеще. С две думи, открих топлата вода

Другото което ми каза продавач в магазин е че есента кюспето по магазините е със силна миризма, а през останалите сезони е боклук. Логично.
Благодаря още веднъж, ще ида на пазара в Суходол и до Костинброд, да видя какви храни се продават и ще пиша.
Правя захранка на основата на кюспе, която работи добре. Имам резултати, дори когато рибата не е активна. Искам да експериментирам малко със захранки от естествани продукти и временно да не купувам пакетирана химия на МВДЕ и други. Рецептата е проста:
- 1 кг. кюспе - мляно или каша от плочки с едри частици
- един хляб смлян, по възможност истински - ръчен, селски (защото това на Симид не е точно хляб), или друг тестен продукт като сухар, галета и други, също с едри частици
- 250 грама варено жито
- 1 консерва царевица
- 100 грама "изпънат" бял
- 100 грама кълцан торен
- глина ако е необходимо
Идеята е основната миризма да е на кюспе, но то е много сухо и при овлажняване не слепва и не става на стегнати топки. За това слагам нещо тестено като смлян хляб или галета които слепват силно. Трябва да се уцели такава пропорция между лепкавото и не лепкавото че с много леко овлажняване захранката да става на стегнати топки за хвърляне, но не прекалено лепкави за да се разтваря на дъното. Ако хляба не е достатъчен за да слепва захранката, добавям глина, за лепило и за "мътилка".
Много внимавам с овлажняването. Кюспето дава цвят на кал и тиня, много близък до цвета на дъното.
Re: Мляно кюспе
Публикувано на: Вто Юни 23, 2009 10:35 am
от Бачо Илия
Re: Мляно кюспе
Публикувано на: Вто Юни 23, 2009 1:48 pm
от isianty
А ако го разтеле да изхъхне и след това го прибере, няма да вкисне

Re: Мляно кюспе
Публикувано на: Нед Ное 29, 2009 2:09 pm
от Иван Златев
здравейте колеги новак съм и искам съвет от по разбиращите от мен,аз съм от Пловдив и от скоро започнах да хода на марица но до сега нямам кой знае какви успехи (по принцип не съм превърженик на речния риболов) но зимно време немога да хода по язовири а реката ми е на близо та да си дойда на въпроса можете ли да ми кажете някаква захранка с кюспе защото от селото ми мога да си зимам колкото ми трябва и да захранвам мястото на което съм на реката,предимно ще лова на плувка а може и на фидер,чувам от хората които от дълго време ходат там че най вече се мяркат чаушана и алая та моля да ми кажете някаква захранка която да съдържа кюспе и да превлича рибката може въпроса ми да ви се стори тъп но както казах още съм начинаещ
Re: Мляно кюспе
Публикувано на: Нед Ное 29, 2009 6:02 pm
от butnik
Kупи си някаква специализирана захранка за река има ги по НЯКОИ магазини,добави глина и кюспе,може да претриеш един -два хляба през сито и да ги добавиш към захранката,лично препоръчвам глината да е е преобладаваща в микса,че е зима и.....може да добавиш и една щипка сол към всичко това.
Re: Мляно кюспе
Публикувано на: Нед Ное 29, 2009 6:51 pm
от Иван Златев
мерси за бързия отговор

хубава манджа ще стане

Re: Мляно кюспе
Публикувано на: Вто Мар 16, 2010 9:58 pm
от tsvetkoff
Колеги,купих скоро няколко килограма мляно кюспе.Как е по-добре да се използва - като се добави сухо,или предварително се попари с вряла вода от предишната вечер ......става въпрос за добавка къв захранка за каракуда и уклей?
Re: Мляно кюспе
Публикувано на: Сря Мар 17, 2010 8:55 am
от rumci
При положение, че кюспето е мляно, не виждам смисъл да го попарваш от предната вечер. Все пак хранителните навици на уклея и каракудата се различават, така че трябва да решиш какъв ефект искаш да постигнеш с храната.
За уклея, смесвай кюспето непосредствено преди риболова с по-леки добавки, така че топката да се разбива при падането във водата и да образува хранителен облак. При каракудата, захранката трябва да е тежка и в тоя ред на мисли, предварителното овлажняване е препоръчително, за да име време хранителните частици да абсорбират добре влагата.
Re: Мляно кюспе
Публикувано на: Сря Мар 17, 2010 9:24 am
от hristotihov
5 поста по горе пише кога и защо да се попарва: