Страница 2 от 2
Публикувано на: Чет Сеп 13, 2007 9:24 pm
от Стоян
ми трябва да се ароматизира с ванилия
Публикувано на: Пет Сеп 14, 2007 10:17 am
от angels1975
angels1975 написа:ето аз как го правя
взимам сдин термос
кипвам водата
сипвам в термоса 2-3 лъжици жито(зависи колко е голям термоса моя е 1л.)
наливам водата
затварям го
и чакам
и чакам
за мен е 3ч добре (за твардоста)
и като часовника ми покаже 3ч че са минали
отварям термоса и хоп в цедака и на чешмата
после на весник (да се подсуши )
малко мед от буркана(1 ч.л)
малко галета
на слука
няма да загаряш тенджерите на жената няма скандали и ти на риба
ИЗВИНЕТЕ АМА
ада знаете че житото се надява от към тънката ивичка (щото става меко и ЗОР със закаченето
Публикувано на: Пет Сеп 14, 2007 12:23 pm
от Dedy
Здравейте колеги,
при рибовов "на жито" използвам два пакета по 500 гр. варена
грухана пшеница само за захранка (винаги остава ама аз съм на принципа - да има). За стръв жена ми отделно приготвя на пара (не знам как точно) половин пакетче от същата. Ароматизатори не употребявам нито в стръвта, нито в храната!
Публикувано на: Съб Сеп 15, 2007 7:50 am
от георгиев59
И аз слагам два пакета по 500гр в някой стар съд и слагам повечко вода.Чакам го да заври и след 7-8 минути го махам от котлона като го захлупмам с капак да се задуши.Така го проверявам от време на време и след около 25-30мин е готово.Измивам го обилно със студена вода да го пресеча и да не залепват зърната,после го прецеждам през гевгир и задължително го поръсвам с малко канела на прах.С това храня и с това ловя

Публикувано на: Съб Сеп 15, 2007 6:03 pm
от георгиев59
Колега Marco Polo ,това с канелата не го пиша за да се базикам с вас!!!
Може да го пробваш и тогава пиши глупусти.Ако не знаеш просто се вслушай в опита на ЧИЧКОВЦИТЕ

Не знам на колко години си ,аз съм на 48год и ходя за риба от както се помня

Наслука
Публикувано на: Съб Сеп 15, 2007 6:26 pm
от георгиев59
Публикувано на: Нед Сеп 16, 2007 3:13 pm
от георгиев59
Жито за каракуда?
Публикувано на: Чет Окт 18, 2007 9:05 am
от riboloveca x 3
Здравейте колеги.
Житото е доста резултатна стръв.Всички знаем какви видове риби се ловят на жито.Относно приготвянето,не съм съгласен,че става с обикновено жито.От личен опит ви съветвам да използвате "грухана пшеница".Вари се до момента на леко напукване на зърната.След като го охладя и прецедя прибавям 5-6 пакетчета ванилия.
На куката нанизвам по едно зърно,като не го качвам на лопатката,а зърното е на пряко на куката.Нанизва се докато легне в сгъвката на куката и върха леко се показва. НАСЛУКА!
Публикувано на: Чет Окт 18, 2007 9:26 am
от doko
angels1975 написа:...за да не слепват...
За да не ги се слепва житото има един тарикатлък. Преди да накиснеш житото го измиваш със студена вода. Миеш го до тогава докато спре да пуска мътна вода. После гаранция че няма да ти се слепва.

Публикувано на: Вто Окт 23, 2007 9:08 pm
от ivo75
колега мисля че получи доста мнения ,надявам се си доволен .Опитай рецептите и прецени коя е удачна за твоя язовир .Според мен всичко казано е правилно най важното е с каквото захранваш стакова да ловиш пък било с аромат на ванилия ,мед,банан ,ягода ,степове разни и тн.успех и Наслука
Публикувано на: Вто Окт 23, 2007 9:26 pm
от Камбата
Сега и аз да кажа каквото знам и каквото съм изпробвал няколко пъти.
Да си кажа честно,рядко използвам жито,защото рядко не кълве на другата стръв/толни,бели черави,царевица и т.н./.Все пак ако рибата не е активна е добре постоянно да се експериментира със стръвта и дълбочината,нещо ясно на повечето.
И така,все пак ми се е случвало да ловя на жито и то тлъсти таранки.
Според мен и голяма част от останалите,веднъж кълве на ароматицирано жито,веднъж на чисто.
Най-важното е житото да се вари докато почти не се пукне,но ако се пукне,това е проблем при закачането на куката.Трябва да се уцели точния момент да края на варенето.След което житото се остава за 30-40минути в съда,в който е варено,заедно и с останалата вода,за да я попие и да набъбне.
Аз досега винаги съм оставял половината чисто,а другата половина с някакъв от следните аромати:
Най-добре от ароматизаторите е действал пчелния мед,който добавям още при набъбването на житото след варене,за което споменах.
За половин пакет жито слагам около 3 супени лъжици.Меда е лепкав,което спомага за използването на житото и за захранка.Ако сме захранили с житото и ловим на него-резултатът е задоволителен и излиза по-евтино и приятно,когато си го приготвим сами,а най-добре е и когато върши работата си и хваща риба.
Другия вариант е със степче ягода,или с течен шоколад.Изключително съм доволен от ситно нарязания и счукан КОПЪР,най-добре ако е като смлян.Това е което аз съм изпробвал и е вършело работа.Който има по-голям мерак и ентусиазъм може да изпробва какво ли не.
