Страница 2 от 2
Re: На Лобош уклеите беснеят!
Публикувано на: Вто Сеп 11, 2012 9:08 pm
от docenta
piam70 написа:Браво,супер репортаж

и сега ако споделиш тази рецепта за каракуда в тенджера под налягане ,цена няма да имаш

.
Веднага ви пускам рецептата, защото да хабите рибата каракуда за котките не си струва. Тя става много гот и за готвене:
ВАЛЬОВАТА КАРАКУДА
Тази рецепта ми я каза моят добър приятел Валентин Мурданлиев и тя е превъзходна за най-евтината сладководна риба у нас, братовчедката на шарана - каракудата. Дори и най-осиромашелите българи могат да си я позволят, защото ако не я излапат наведнъж, могат да си я направят на домашна консерва.
Продукти за много порции, които няма да останат за дълго: 3 килограма каракуда, 200 гр. оцет, 200 гр. олио, няколко дафинови листа, 1 супена лъжица сол, половин пакетче чер пипер, 10 зърна бахар, 3 супени лъжици (с връх) доматено пюре.
Рибата се изчиства от люспи, перки, вътрешности, махат се и главите, реже се на парчета и без никаква вода се слага в тенджера под налягане, където се добавя олиото, оцета и разбърканото в тях доматено пюре, както и натрошените дафинови листа, целите зърна чер пипер, бахара и солта на вкус. Разбърква се добре, слага се капака на тенджерата под налягане и след като просвири вентилът, се вари 1 час и 10 минути, след което се сваля от огъня и се изчаква напълно да изстине, чак тогава се отваря и може да се консумира направо. Ако искате да запазите този деликатес за по-дълго време, стерилизирайте го в бурканчета за 30 минути, като можете да добавите кисели краставички, варен боб и т. н. Няма да познаете, че това е риба - костите са се стопили и е много вкусно.
Наслука!
Re: На Лобош уклеите беснеят!
Публикувано на: Вто Сеп 11, 2012 9:16 pm
от docenta
ribolovcho написа:jasonsmith написа:Евалата доценте, перфектен както винаги. Нали знаеш, че и уклея вече е станал ценна риба у нащта родина!
Ценна за какво...?
Ех, момчета, уклеят е най - ценната по гастрономически качества сладководна риба във Франция след щуката. Пък у нас щуката е във втората десятка. Лично за мен уклеят е най-ценен като вкус на месото от всички сладководни риби у нас, но това си е мое мнение. Шибан е за чистене - питайте кака ви Доцентица. Между другото става много добър рибен гювеч от уклей, но друг път ще ви дам лецептата, щото вече ми се спи.
Наслука!
Re: На Лобош уклеите беснеят!
Публикувано на: Вто Сеп 11, 2012 9:21 pm
от vladobe
Колега моля те виж си личните. Благодаря !
Re: На Лобош уклеите беснеят!
Публикувано на: Пет Сеп 14, 2012 8:05 pm
от G.Petkov
docenta написа:... Пък то уклей си кълве по целия язовир, дори и без захранка...
Доцента е прав,
Където го има, сега уклея кълве яко, дори без захранка

!
Re: На Лобош уклеите беснеят!
Публикувано на: Нед Сеп 16, 2012 5:04 pm
от pas1.8mi
Така е!Бях на Радибош в четвъртък и действително рибата беше активна!
Re: На Лобош уклеите беснеят!
Публикувано на: Пон Сеп 17, 2012 1:49 pm
от Zagrey
"Между другото става много добър рибен гювеч от уклей, но друг път ще ви дам лецептата, щото вече ми се спи."
docenta Надявам се да си отпочинал вече и да споделиш рецептата

Re: На Лобош уклеите беснеят!
Публикувано на: Пон Сеп 17, 2012 10:25 pm
от docenta
Zagrey написа:"Между другото става много добър рибен гювеч от уклей, но друг път ще ви дам лецептата, щото вече ми се спи."
docenta Надявам се да си отпочинал вече и да споделиш рецептата

Отпочинах. Ето и рецептата:
Рибен гювеч от уклей
1 кг. чистен от люспите ,вътрешностите и главите уклей, 4 -5 глави кромид лук- около 700 г. нарязан на филийки, 1 глава чесън на скилидки нарязан на тънки филийки, 1 връзка магданоз,1 чаена чаша бяло сухо вино,1 настърган морков, , 50 -70 мл олио или зехтин, 2 дафинови листа начупени, 3 зърна бахар, 10 зърна чер пипер, сок от половин лимон, половин чаена лъжичка захар, една до две ч. лъжички сол;
Уклеят се слага в йенска тенджера, добавят се зеленчуците и подправките , залива се с бялото вино, олиото и лимоновия сок, захар сол и каквото друго се сетите, добавя се малко вода, докато плувне наравно всичко, но течността да не е отгоре повече от 3-5 мм.! Слага се във фурна на 220 градуса без капак 20 минути, после се намалява температурата на 200 градуса и се пече под капак, докато остане само на мазнина. После боговете плачат! Същото може да се направи със сафрид, нарязан зарган или друга дребна морска или сладководна риба.Особено вкусно става, след като изстине. Страшно мезе за високоалкохолни напитки и други не толкова алкохолни.
Наздраве!
Абе, за всеки случай ще взема да пусна рецептата и в кухненския форум тук.
Re: На Лобош уклеите беснеят!
Публикувано на: Вто Сеп 18, 2012 5:49 am
от Vesko1
Евала доценте за репортажа.Подробен и интересен както винаги.
А за да няма "голямото чистене на уклей" ще ти дам една рецепта за бързо чистене на големи количества.
Слагаш уклея в плитка тавичка,заливаш го с равни количества оцет и вода да постои 5 минути.След това го слагаш в една гаца от ония в които опаковат портокалите и триеш рибата енергично под чешмата.След тая манипулация не остава нито една люспа.После вече лесно пориш буташ палеца и всичко излиза.По тая рецепта съм чистил 3 кила уклей за един час.
Re: На Лобош уклеите беснеят!
Публикувано на: Вто Сеп 18, 2012 10:41 am
от Zagrey
Благодаря за рецептата, и на колегата Vesko1 за споделената тънкост с чистенето.

Re: На Лобош уклеите беснеят!
Публикувано на: Вто Сеп 18, 2012 4:34 pm
от antivik
Zagrey написа:Благодаря за рецептата, и на колегата Vesko1 за споделената тънкост с чистенето.

Той Веско1 си е пич от всякъде, та на много мурафети може да се научи от него човек, стига да попита как си требе. А за люспите съм чувал, че става и с едра морска сол, но никогиж не съм чистил 3 кила на веднъж/от къде такова търпение/.
Re: На Лобош уклеите беснеят!
Публикувано на: Вто Сеп 18, 2012 10:27 pm
от Vesko1
antivik написа:Zagrey написа:Благодаря за рецептата, и на колегата Vesko1 за споделената тънкост с чистенето.

Той Веско1 си е пич от всякъде, та на много мурафети може да се научи от него човек, стига да попита как си требе. А за люспите съм чувал, че става и с едра морска сол, но никогиж не съм чистил 3 кила на веднъж/от къде такова търпение/.
оффтопик:
Един единствен път е било 3 кила да чистя уловена през януари на Енчец, и добре че тоя мурафет с чистенето ми го каза един смолянчанин,че иначе гостите ми нямаше да могат да си хапнат на корем уклей.Това беше в далечната 1996г
Re: На Лобош уклеите беснеят!
Публикувано на: Сря Сеп 19, 2012 8:54 pm
от docenta
Здравейте, юнаци
Може би забелязахте , че имам нов аватар, в който е включен и чудовищният слънчак от Лобош
Заслугата е обаче на колегата Телескоп, който хем изработи аватара, хем го качи, щото аз в момента нямам комп като хората, понеже съм в отпуск.
Айде пак - Наслука!
Re: На Лобош уклеите беснеят!
Публикувано на: Сря Сеп 19, 2012 9:03 pm
от кирил великий
Честито за новия аватар. Колегата Телескоп го е направил чудесно.