На Лобош уклеите беснеят!

Модератори: bobopeli, sapuna

docenta
разбира нещата
разбира нещата

На Лобош уклеите беснеят!

Мнение от docenta »

Здравейте,
Имахме четири почивни дни и най-накрая ми се усмихна щастието да ида на язовир Лобош след четири години отсъствие.
Първият ден с приятеля ми Кольо се бяхме настроили да спукаме костурите и затова акостирахме на "Посейдон" или "Райски кът" - понтоните. Посрещнаха ни така

Изображение

Изображение

Изображение

Хванахме с рачилото живи рибета, заметнахме на плувка и дъно, но ударихме гредата. За два часа - пет миниатюрни костурчета на четири въдици. Тогава като видях, че отиваме на провал, извадих директния, направих един уклейски такъм и малко рехава захранка:

Изображение

И се почна голямото цъкане. Ето такива:
Изображение

Ето още една - да не ми забравите физиономията:

Изображение
Гледам свирепо, защото почна да напича.

По обяд се появи на понтона колегата Варчо, синът му Васил и съпругата му - имат вила наблизо.

Изображение

Големи сладкиши!

Варчо бе на път да лови уклеи с морски такъми, но Васко го коригира набързо, спретнаха си една въдица за двамата и почнаха и те. Каквото хванаха - бутнаха го в моята кофичка.
Изображение
Щото кака Доцентица нали вечно е гладна за риба!
Накрая като напече съвсем се отказах и кофичката вече беше така:
Изображение
140 броя ги преброихме вкъщи, от тях 120 хванах аз, а останалите Варчо и Васил! Голямо чистене падна и после голямо ядене!

На следващия ден още в тъмни зори потеглихме от София пак за Лобош с колегата Кирил Великий от форума и съпругата му Поли. Поли караше колата и предизвика искреното ми възхищение, щото каква е тази съпруга с детенце на две години и кусур, която ще стане в 4,30 сутринта да кара двама яки пергиши на риба, да си правят кефа?! Стигнахме плиткажа при Ковачевци на разсъмване, но пак имаше хора преди нас.
Вижте мястото:
Изображение
Изображение

Забърках едно пакетче захранка не с вода, а с шест сурови яйца, повярвайте ми, линът обича яйчица в манджата. Захранката я метнах непосредствено пред водораслите на три места. Сбъдна се мечтата на Кирил да хване лин. Малък, ама лин!
Изображение
Изображение

Кирчо с гордост и чувство за изпълнен антимесарски дълг го пусна да си иде по живо по здраво!
След този релийз, аз обаче изпаднах в голям резил. На плувка рибата много мудно кълвеше, а до мен едни храбри пенсионери скубеха добри каракуди на дъно. Така ,че и аз си спретнах една дънарка с праисторически монтаж - пружина с две куки №6 жълти. Нека се смеят сега фидеристи, мачисти и пуристи, но този монтаж е най-простият и най-ефективният при обрасли дъна на водоемите. Вижте защо:

Изображение
На куката нанизвам първо 4-5 шарени червея, после слагам една унгарска пуканка с дъх на мед, а накрая за десерт още няколко шарени червея. Случайно да виждате кука? То и рибата не я вижда, а само хубав сандвич с червеи-кебапчета и хляб-пуканка в средата. Пуканката е плуваща и като падне монтажа във водата, надига стръвта над водораслите. Вместо захранка на пружината слагам мачкано варено жито, ето така:

Изображение

Щом заметнете - в момента на цопването на пружината във водата, житото се разпръсква и изпразва пружината, а тя съвсем леко пада върху водораслите, без да потъва в тях. Пуканките вдигат стръвта нагоре, а наоколо има и апетитно жито за подхранка, попадало по водораслите. Мечта за каракудата.

И резултатът при мен не закъсня. Още с първия опит излезе прилична каракуда:

Изображение

И после през пет минути си кълвеше уставно, дори извадих едър костур. През туй време Поли и Кирчо също ловяха на плувка разнообразни рибета , но повече лин не излезе!
Ето ги двамата симпатяги:

Изображение
Кирчо лови, а Поли му разплита такъмите :D

Изображение
Жена-мечта ви казвам! И тя хвана няколко риби, но повечето време оправяше въдицата на съпруга си, докато той лови с нейната. Трябва много да си я варди...

Докато чаках поредния удар на дънната и аз ловях на плувка на трийсе метра от сплотеното семейство. И по едно време удари нЕкакъв дзвер незнаен, огъна телескопа на скоба, но успях да го измъкна:

Изображение

Чудовищен слънчак - имаше барем една човешка длан. Чудя се дали тази снимка да не си я прасна за аватар, но вие ще кажете?!

Към 13,30 почнахме да събираме, понеже ни предстоеше път до Рударци да вземем Габи, дъщеричката на Кирил и Поли, която е направо очарователна и обича татко да й пържи рибка. Е, имаше рибка и този път, вижте общия ни улов:
Изображение

Безжалостно наредих да не се пуска рибата, а да се занесе на Габи, защото малките българчета трябва много да ядат риба, поради затъпяването на нацията и неграмотността й.Дори предоставих на Кирил една рецепта специално за каракуди в тенджера под налягане, която навремето публикувах в моята книга "Финтовете в риболова". Той да каже дали я е сготвил така и дали им е харесала?!

Накрая Поли ни снима за спомен на тръгване от Лобош.

Изображение

Аз съм 185 см висок и тежа 110 кила, а Кирчо е 1,90 и гони 140-те! Два мамута, два хороших дру-у-га. Те таквиз е деца раждала, раждала, ражда и сега българска майка юнашка!
Освен туй да ви кажа, че на Лобош в момента уклеите направо са побеснели. В района на стената яко ги дърпат колеги и отиват за място посред нощ. И дума не обелват по форуми, гаче някой ще улови тяхната риба :D Пък то уклей си кълве по целия язовир, дори и без захранка...

Казах си и описах всичко, пък ако някой от замесените лица добави нещо, все ще е от полза.
Айде, наслука на всинца ви!
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Риболовна академия "Негован"
Аватар
vladobe
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: На Лобош уклеите беснеят!

Мнение от vladobe »

БРАВО КОЛЕГА СТРАХОТЕН РИБОЛОВ!!!!
"Не е важно какъв си - важното е да си добър човек!"
Ванга
ИзображениеИзображение
Аватар
jasonsmith
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jasonsmith »

Евалата доценте, перфектен както винаги. Нали знаеш, че и уклея вече е станал ценна риба у нащта родина!
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Е-е Доценте, кат напича студена бира няма ли.... :( ? Па и кат гледам това къще се едно на ня`ква "РИВИЕРА" си бил. Екстнра изкарване и риболов, а тоз голям слънчак аз на твое нясто, за отмъщение, щях да го изконсумирам. :drinkers: и пак да ни радваш :wink: .
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
simo72
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от simo72 »

Много се накефих на репортажа. Евалла Доценте !!!
Върл Shimano фен!
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

Да, уважаемият Доцент е разказал главното и по същество.
Нека кажа някои мои впечатления. Жена ми ни вози и ще ме вози тя, защото съм слаб шофьор, а и обичам към 12 часа на обед на водоем (без значение естествен или изкуствен) да пийна водка с мезе. Този път с Доцента (той съвсем скромно) опитахме руска - "Государев заказ" с наденички.
Какво ми направи лошо впечатление - изключително освинени бреговете на инак доста живописния язовир. Ама боклуци в индустриални количества сред дърветата. С Поли и Доцента посъбрахме край нас, ама нямахме самосвал да го изтеглим целия.
Второто лошо нещо, но то си е природна даденост, са обраслите с лигави водорасли брегове - там можеш да скъсаш, да ти се откачи рибата и прочее. Отказах се от телескопа и направих по-плътна линия, с плувка шест грама, кукичка четиринайсети номер, основно влакно 0.16, повод 0.12 макара "Дайва Crossfire 3000X" и къса стара съветска въдица от фибростъкло 2.20 м. С тази риболовна установка можех вече да замятам силно и далеч зад линията на водораслите на 30 и повече метра, където кълвеше почти веднага. Аз улових червеноперки - към 30 броя, уклей - около 20 броя, линчето, което внимателно откачих и го върнах с любов, и костури. Жена ми на по-близко разстояние - каракуди, слънчеви риби - доста рядко, но едри (слънчакът на Доцента бе удивително голям). Обаче имах доста много досадни оплитания и закачки, смяна на поводи и куки, загуба на една плувка.
ДА СЕ ВЪДИЧАРСТВА С ДОЦЕНТА Е УЧИЛИЩЕ за не особено добри въдичари като мен. Както съм казвал и друг път през 1990 г. зарязах въдичарството чак до 2010 г, защото имах други амбиции и задачи. Сега се уча отново, за да си почивам.
За ястието по рецептата на Доцента - направихме го, заедно с едрите слънчевки, костури и каракуди (хванти от Доцента на тежко) и каракудите и костурите, които влизаха в нормата, хванати на плувка от мен и Поли. (Между другото слънчевата риба е много приятна на вкус - препържена или сготвена така тя си е като костура). Червеноперките и уклеите ги изпържихме и Габи си взимаше от тях. Яденето стана много хубаво, костите мекички, включително средната. Ястието на вкус е като онази хубава българска консерва с шаран от едно време. Много добро мезе е. Всичко мина по закона - с ролетка се мереше всичко, което ме съмняваше, попълнен билет за излета на мен и Поли. Пускахме всички риби под нормата, но някои костурчета умряха във водата, защото нагълтваха навътре. Всичко мина приятно, спокойно, планомерно. В Рудрци с Доцента пихме по едно кафе. Поли взе Габи от вилата на тъста, аз пуснах два фиша в тотото и си заминахме за София. От фишовете спечелих в неделя един среден пръст...което си е нормално.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
jasonsmith
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jasonsmith »

кирил великий написа: От фишовете спечелих в неделя един среден пръст...което си е нормално.
:D :D :D :drinkers:
piam70
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от piam70 »

Браво,супер репортаж :D и сега ако споделиш тази рецепта за каракуда в тенджера под налягане ,цена няма да имаш :smt041 .
desi
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от desi »

Много добър и подробен репортаж. Дано го прочетат и всички "байновци", които не си почистват боклуците по водоемите.
David Kamenov
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от David Kamenov »

Направо страхотен риболов сте спретнали и на уклей и на каракуди :)
Риболова е хоби.Наслука :)
Аватар
Ачо ♣
учете се от него
учете се от него

Мнение от Ачо ♣ »

Поздравления за хубавия риболовен излет и интересно поднесения репортаж! :smt023
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
Аватар
BV
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от BV »

Браво, Доценте! :drinkers:
Гледам, тия изверги на понтоните продължават най-нагло да си опъват мрежите и 'неска и нощеска, а? :cry:
Сигурно и продължават да им текат в язовира лайната, пикнята и пр. гнусотии досами оградата, нали :?:
:idea: Събирайте си боклуците след риболов! :idea:
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

кирил великий написа:........................................................................
Обаче имах доста много досадни оплитания и закачки, смяна на поводи и куки, загуба на една плувка.
ДА СЕ ВЪДИЧАРСТВА С ДОЦЕНТА Е УЧИЛИЩЕ за не особено добри въдичари като мен. Както съм казвал и друг път през 1990 г. зарязах въдичарството чак до 2010 г, защото имах други амбиции и задачи. Сега се уча отново, за да си почивам.
За ястието по рецептата на Доцента - направихме го, заедно с едрите слънчевки, костури и каракуди (хванти от Доцента на тежко) и каракудите и костурите, които влизаха в нормата, хванати на плувка от мен и Поли. (Между другото слънчевата риба е много приятна на вкус - препържена или сготвена така тя си е като костура). ........................................
:lol: Няма страшно ВЕЛИКИИ, аз ако не оплета 2-3 пъти линията и не си качна куката за панталона, все едно не съм бил на риба. Не си само ти така, сал при мен трудното е, че требе да сменям пенджеретата кога тръгна да разплитам ако не ме хване келя да я резна и направя на ново. :wink: :drinkers:
P. S. Туй - водчицата си е добър мурафет, не си само ти дето го уважаваш.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
ribolovcho
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от ribolovcho »

jasonsmith написа:Евалата доценте, перфектен както винаги. Нали знаеш, че и уклея вече е станал ценна риба у нащта родина!

Ценна за какво...?
Изображение
Най добрите са тук
nemalabavo
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от nemalabavo »

Брааво за страхотния излет,който беше поднесен много приятно и увлекателно. ПОжелавам Ви следващия път й някой шаран да уловите - все пак да си разнообразявате рибното меню ;)
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”