Страница 1 от 4
кус-кус
Публикувано на: Съб Яну 05, 2008 1:47 am
от Бачо Илия
Не знам защо това до сега не е обсъждано , кус-куса в много случаи е суперефективен а в някои случаи жив "валатооттървач" , темичката е за рецепти за приготвяне , съхраняване и риболов с него

Публикувано на: Съб Яну 05, 2008 2:18 am
от ipp1969
За мен кускуса и трохата е най ефектнната стръв.Моята рецепта за кускус е.Варя го около 4 или 5 минути,след това го прецеждам от водата и го разтилям на хавлиена кърпа и го поръсвам с царевично брашно и го овъргалям.Оставам го така поне два три час може и повече с брашното на кърпата.После го пресявам със сито за брашно и е готов за ловене.На всички колеги пожелавам успех.
кус-кус
Публикувано на: Съб Яну 05, 2008 3:47 pm
от Бачо Илия
Да споделя аз как го приготвям. Най-напред искам да обърна внимание че кус-куса го деля на два вида:
1. Всички видове български кус-кус
2. Гръцки кус-кус "MISKO", и всякакви други тестяни изделия с тази марка
Разликата е във времето за варене , освен това гръцкия леко жълтее , иначе подготовката е следната- слагам на котлона съд с вода (не много голям , но по-дълбок) като във водата предварително слагам три чаени лъжички захар и една чаена лъжичка сол (за овкусяване) След кипване на водата се изсипва кус-куса , обикновено варя по 1/3 от пакетчето и за дохранване и за стръв като се ЗАСИЧА ВРЕМЕТО с точност до секунда. Българския се вари 3 минути +/- 5 секунди , гръцкия 9.5минути +/-10 секунди , след което по най-бръз начин на чешмата с тенджерката и яко няколкократно промиване със студена вода!!! Оцежда се и се ароматизира с едно две пакетчета ванилия или друг ароматизатор. За да не залепват зърната се капват десетина капки олио , разбърква се добре , слага се в найлонова торбичка и в хладилника- това се прави вечерта преди излета. Така приготвения кус-кус седи като силикон на куката
(особено гръцкия) и става за многократно замятане . За кус-кус аз ползвам куки номер 18 , БЕЛИ , с късо стебло , Мустад ; може да се ползват и номер 16 , тънки тип "кристал".
Поздрави и Наслука!!!
Публикувано на: Съб Яну 05, 2008 7:37 pm
от bkd
Пичове ,куса се вари :1-во водата трябва да кипне и след като е сложена сол се слага куса

Варисе ДОКАТО ЗЪРНОТО СДОБИЕ
МАТОВ ЦВЯТ

Иначе първопродукта може да е от какъвто си иска произход-гръцки ,италянски ,алб.............

След промивоохлаждането -задължителна супена лъжица ОЛИО и беж в хладилника до излета

Публикувано на: Вто Яну 08, 2008 12:50 am
от ipp1969
Колеги благодаря,ви за ценната информация.Пожелавам,ви наслука през новата година.
Публикувано на: Вто Яну 08, 2008 1:00 am
от Камбата
Вкус-вкус...
Много съм съгласен с колегата IDA!
Това с олиото е много важно,първо,защото по-лесно се отделят зрънцата при риболов,второ,защото ако престоят едно върху друго повечко време,зрънцата се сливат и става една топка тестяна каша.
Добер е да има сол,за да има куса някакъв вкус,но определено трябва да е по-малко от сладкия елемент,аз слагам топъл мед,но може и захар.С меда става доста по-лепкаво и трябва да оцелите количеството мазнина,за да има ефект.Допълнителни аромати могат да са ванилия от пакетчета,или някакъв вид от рибарските в течен вариант.
Важното е с нищо да не се прекалява и рибата е доволна.Есента и в началото на лятото се лови добре кефал,хващал съм и червеноперка.
Добре ще е колегите,които по-често ползват за стръв кус-кус,да кажат в кои сезони е удачно да се залага на него,щото в момента не мисля,че е особено.

Публикувано на: Вто Яну 08, 2008 5:06 pm
от Бачо Илия
Според мен и кус-куса и тестото са преобладаващо пролетно / есенна стръв и то пролетно време-тестото , а есента вкл. до замръзване на водоемите кус-куса. Късно есента вкл. и на река (Стряма, конкретно) на кус-кус съм имал запомнящи се улови на кефал. Имам абсолютно достоверна информация от мои колеги че "работи" и на подледен. На тесто специално съм имал и много случаи да кълве през всички сезони , когато не иска на нищо друго (бабушка , платика , кефал-на Душанци).
Поздрави!
Публикувано на: Вто Яну 08, 2008 6:12 pm
от Vaneto_99
трябва да се използва по-често защото понякой път той може да те спаси от капото.Един път ходихме с приятели на 1 язовир и имаше хора които бяха хванали 3-4 шарана на куз куз а ние ловехме на различна стръв и нищо не бяхме хванали

Публикувано на: Съб Яну 12, 2008 3:09 pm
от Rapala_Team
на кус кус съм вадил най-едрите си червенопери и каракуди

Публикувано на: Съб Яну 12, 2008 4:05 pm
от Камбата
14№ бели,тънки куки с късо стебло вършат ли работа!?Щото аз като ловя на жито ползвам такива,също и за кленчета на бял червей.
Публикувано на: Съб Яну 12, 2008 4:14 pm
от Бачо Илия
Камбата написа:14№ бели,тънки куки с късо стебло вършат ли работа!?Щото аз като ловя на жито ползвам такива,също и за кленчета на бял червей.
Големи са според мен , най-много номер 16 и то тънка тип "кристал" , аз ползвам "мустад" късо стебло , бели , номер 18- по здрави са от тънките "кристал".
Re: кус-кус
Публикувано на: Нед Ное 29, 2009 5:16 pm
от Иван Златев
от изчерпателния отговор на IDA разбрах как се приготвя но за коя риба става и дава най добър резултата

Re: кус-кус
Публикувано на: Нед Ное 29, 2009 6:04 pm
от butnik
Ей сега му е времето на кус-куса,лови с него по реката и хвърляй по малко от него над мястото на което ти е линията на изтичане,но не прекалявай с него в смисъл по 10 на зрънца през 5 мин.
Re: кус-кус
Публикувано на: Пон Ное 30, 2009 6:09 pm
от vlado_fidera
кус-куса го варя точно три минути във вряща подсолена вода.Изключвам котлона и оставям за още 5-6 мин.След това го изсипвам в гевгира и го промивам със студена вода.Разстилам върху вестник да изсъхне и поръсвам с малко царевично брашно.Прибирам в кутийка и вътре в нея изсипвам пакетче ванилия.В деня на риболова кус-куса е станал супер и е идеален за захранка и за стръв
Re: кус-кус
Публикувано на: Вто Дек 01, 2009 8:45 pm
от Иван Златев
имали голямо значение от брашното имам предвит какво да е,и каква работа върши,предполагам да не се слепват зърната,и една ванилия на един пъкет кус-кус ли (като имам предвит кус-кус от 400gr )