Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

кус-кус
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- вече хвърля и на тежко
За мен кускуса и трохата е най ефектнната стръв.Моята рецепта за кускус е.Варя го около 4 или 5 минути,след това го прецеждам от водата и го разтилям на хавлиена кърпа и го поръсвам с царевично брашно и го овъргалям.Оставам го така поне два три час може и повече с брашното на кърпата.После го пресявам със сито за брашно и е готов за ловене.На всички колеги пожелавам успех.
-
- учете се от него
кус-кус
Да споделя аз как го приготвям. Най-напред искам да обърна внимание че кус-куса го деля на два вида:
1. Всички видове български кус-кус
2. Гръцки кус-кус "MISKO", и всякакви други тестяни изделия с тази марка
Разликата е във времето за варене , освен това гръцкия леко жълтее , иначе подготовката е следната- слагам на котлона съд с вода (не много голям , но по-дълбок) като във водата предварително слагам три чаени лъжички захар и една чаена лъжичка сол (за овкусяване) След кипване на водата се изсипва кус-куса , обикновено варя по 1/3 от пакетчето и за дохранване и за стръв като се ЗАСИЧА ВРЕМЕТО с точност до секунда. Българския се вари 3 минути +/- 5 секунди , гръцкия 9.5минути +/-10 секунди , след което по най-бръз начин на чешмата с тенджерката и яко няколкократно промиване със студена вода!!! Оцежда се и се ароматизира с едно две пакетчета ванилия или друг ароматизатор. За да не залепват зърната се капват десетина капки олио , разбърква се добре , слага се в найлонова торбичка и в хладилника- това се прави вечерта преди излета. Така приготвения кус-кус седи като силикон на куката
(особено гръцкия) и става за многократно замятане . За кус-кус аз ползвам куки номер 18 , БЕЛИ , с късо стебло , Мустад ; може да се ползват и номер 16 , тънки тип "кристал".
Поздрави и Наслука!!!
1. Всички видове български кус-кус
2. Гръцки кус-кус "MISKO", и всякакви други тестяни изделия с тази марка
Разликата е във времето за варене , освен това гръцкия леко жълтее , иначе подготовката е следната- слагам на котлона съд с вода (не много голям , но по-дълбок) като във водата предварително слагам три чаени лъжички захар и една чаена лъжичка сол (за овкусяване) След кипване на водата се изсипва кус-куса , обикновено варя по 1/3 от пакетчето и за дохранване и за стръв като се ЗАСИЧА ВРЕМЕТО с точност до секунда. Българския се вари 3 минути +/- 5 секунди , гръцкия 9.5минути +/-10 секунди , след което по най-бръз начин на чешмата с тенджерката и яко няколкократно промиване със студена вода!!! Оцежда се и се ароматизира с едно две пакетчета ванилия или друг ароматизатор. За да не залепват зърната се капват десетина капки олио , разбърква се добре , слага се в найлонова торбичка и в хладилника- това се прави вечерта преди излета. Така приготвения кус-кус седи като силикон на куката
(особено гръцкия) и става за многократно замятане . За кус-кус аз ползвам куки номер 18 , БЕЛИ , с късо стебло , Мустад ; може да се ползват и номер 16 , тънки тип "кристал".
Поздрави и Наслука!!!
Пичове ,куса се вари :1-во водата трябва да кипне и след като е сложена сол се слага куса
Варисе ДОКАТО ЗЪРНОТО СДОБИЕ МАТОВ ЦВЯТ
Иначе първопродукта може да е от какъвто си иска произход-гръцки ,италянски ,алб.............
След промивоохлаждането -задължителна супена лъжица ОЛИО и беж в хладилника до излета

- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Вкус-вкус...
Много съм съгласен с колегата IDA!
Това с олиото е много важно,първо,защото по-лесно се отделят зрънцата при риболов,второ,защото ако престоят едно върху друго повечко време,зрънцата се сливат и става една топка тестяна каша.
Добер е да има сол,за да има куса някакъв вкус,но определено трябва да е по-малко от сладкия елемент,аз слагам топъл мед,но може и захар.С меда става доста по-лепкаво и трябва да оцелите количеството мазнина,за да има ефект.Допълнителни аромати могат да са ванилия от пакетчета,или някакъв вид от рибарските в течен вариант.
Важното е с нищо да не се прекалява и рибата е доволна.Есента и в началото на лятото се лови добре кефал,хващал съм и червеноперка.
Добре ще е колегите,които по-често ползват за стръв кус-кус,да кажат в кои сезони е удачно да се залага на него,щото в момента не мисля,че е особено.

Много съм съгласен с колегата IDA!
Това с олиото е много важно,първо,защото по-лесно се отделят зрънцата при риболов,второ,защото ако престоят едно върху друго повечко време,зрънцата се сливат и става една топка тестяна каша.

Добер е да има сол,за да има куса някакъв вкус,но определено трябва да е по-малко от сладкия елемент,аз слагам топъл мед,но може и захар.С меда става доста по-лепкаво и трябва да оцелите количеството мазнина,за да има ефект.Допълнителни аромати могат да са ванилия от пакетчета,или някакъв вид от рибарските в течен вариант.

Важното е с нищо да не се прекалява и рибата е доволна.Есента и в началото на лятото се лови добре кефал,хващал съм и червеноперка.
Добре ще е колегите,които по-често ползват за стръв кус-кус,да кажат в кои сезони е удачно да се залага на него,щото в момента не мисля,че е особено.

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
-
- учете се от него
Според мен и кус-куса и тестото са преобладаващо пролетно / есенна стръв и то пролетно време-тестото , а есента вкл. до замръзване на водоемите кус-куса. Късно есента вкл. и на река (Стряма, конкретно) на кус-кус съм имал запомнящи се улови на кефал. Имам абсолютно достоверна информация от мои колеги че "работи" и на подледен. На тесто специално съм имал и много случаи да кълве през всички сезони , когато не иска на нищо друго (бабушка , платика , кефал-на Душанци).
Поздрави!
Поздрави!
- Rapala_Team
- разбира нещата
-
- вече хвърля и на тежко
Re: кус-кус
от изчерпателния отговор на IDA разбрах как се приготвя но за коя риба става и дава най добър резултата 

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Ей сега му е времето на кус-куса,лови с него по реката и хвърляй по малко от него над мястото на което ти е линията на изтичане,но не прекалявай с него в смисъл по 10 на зрънца през 5 мин.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- vlado_fidera
- новобранец
кус-куса го варя точно три минути във вряща подсолена вода.Изключвам котлона и оставям за още 5-6 мин.След това го изсипвам в гевгира и го промивам със студена вода.Разстилам върху вестник да изсъхне и поръсвам с малко царевично брашно.Прибирам в кутийка и вътре в нея изсипвам пакетче ванилия.В деня на риболова кус-куса е станал супер и е идеален за захранка и за стръв
НЕ САМО С НОЖ И ВИЛИЦА В РЪКА, МОГА АЗ ДА ГИ ЛОВЯ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
-
- вече хвърля и на тежко
имали голямо значение от брашното имам предвит какво да е,и каква работа върши,предполагам да не се слепват зърната,и една ванилия на един пъкет кус-кус ли (като имам предвит кус-кус от 400gr )