Кафе
Публикувано на: Вто Авг 25, 2009 4:44 pm
Кафето влудява шараните
Риболовците на шаран и други любители на нехищни риби са постоянно заети с търсене на нови ароматни вещества и хранителни добавки.
Кафето е продукт, с който се срещаме всеки ден. Ароматът на кафе повдига жизнения тонус не само на хората, но и с удивителна сила привлича шараните. Често експериментирам с различни варианти кафе при лова на шаран. С времето успях дори да открия някои различия между разните видове кафе. Предлагах на шараните смляно разтворимо кафе и капучино. Като допълнение към дънната захранка кафето оказва действие на нехищните риби от другите видове. Но за ароматизиране на захранката е подходящо мляното кафе, тай като ароматът му е най-силен.
Захранка, в която се съдържа гъста смес от сварено кафе е слабо ароматна и не е достатъчно привлекателна за шарана.
Предимството на нес-кафето
Препоръчвам от 5 до 10% кафе в захранваща смес. Но и по-голяма доза не е отблъснала нито един шаран. Един от недостатъците на смляното кафе е, че прави тестото малко отпуснато, което пречи да се меси. По-добро за захранваща смес е нес- кафето. Макар че при варенето то губи частично аромата си, но първоначално той е по-наситен в сравнение с мляното кафе. И понеже ароматът му е много силен, разтворимото кафе не е необходимо да е в голямо количество. Съдейки по своя опит, кафе от 2 до 6% за захранваща смес прави най-богатите с улов захранки.
Капучиното се използва по същия начин като нес-кафе. След сваряването на капучиното, което се използва в сместа, ароматът му се запазва. Затова оптималната доза е в рамките на 1 до 5%, която е по-ниска в сравнение с разтворимото кафе. Тази доза може да се увеличи, защото наблюденията показват, че шаранът много обича капучино. Според мен капучиното по привличащо действие превъзхожда другите видове кафе. Изброените видове кафе могат да се използват и в сместа за захранка, така и в отделните топчета стръв за куките.
Кафе в кофа
Не е трудно да се добавя кафе във всякаква форма и в дънната захранка. Понеже в този случай кафето не се вари, и ароматът не се губи. Целият аромат на кафето може да се разпространи на мястото на захранката. Приготвянето на нужното количество дънна захранка е сравнително лесно. Ако ми трябва малко, просто слагама необходимите компоненти заедно с кафето в пакета, малко ги разбърквам. За приготвяне на по-голямо количество дънна захранка слагам всички съставки и кафето в кофа и внимателно смесвам. Добавките бързо се разтварят във вода, затова следва по-рано да се погрижите за достатъчно количество ароматни вещества. При това никаква кафена каша не остава. Самият аз, още от първите си опити, много често прибягвам към нес- кафето и преди всичко до капучиното като примамка. И сега не минавам без аромата на кафе в своите захранки.
Току що намерих статията в нета и се надявам да бъде полезна
Риболовците на шаран и други любители на нехищни риби са постоянно заети с търсене на нови ароматни вещества и хранителни добавки.
Кафето е продукт, с който се срещаме всеки ден. Ароматът на кафе повдига жизнения тонус не само на хората, но и с удивителна сила привлича шараните. Често експериментирам с различни варианти кафе при лова на шаран. С времето успях дори да открия някои различия между разните видове кафе. Предлагах на шараните смляно разтворимо кафе и капучино. Като допълнение към дънната захранка кафето оказва действие на нехищните риби от другите видове. Но за ароматизиране на захранката е подходящо мляното кафе, тай като ароматът му е най-силен.
Захранка, в която се съдържа гъста смес от сварено кафе е слабо ароматна и не е достатъчно привлекателна за шарана.
Предимството на нес-кафето
Препоръчвам от 5 до 10% кафе в захранваща смес. Но и по-голяма доза не е отблъснала нито един шаран. Един от недостатъците на смляното кафе е, че прави тестото малко отпуснато, което пречи да се меси. По-добро за захранваща смес е нес- кафето. Макар че при варенето то губи частично аромата си, но първоначално той е по-наситен в сравнение с мляното кафе. И понеже ароматът му е много силен, разтворимото кафе не е необходимо да е в голямо количество. Съдейки по своя опит, кафе от 2 до 6% за захранваща смес прави най-богатите с улов захранки.
Капучиното се използва по същия начин като нес-кафе. След сваряването на капучиното, което се използва в сместа, ароматът му се запазва. Затова оптималната доза е в рамките на 1 до 5%, която е по-ниска в сравнение с разтворимото кафе. Тази доза може да се увеличи, защото наблюденията показват, че шаранът много обича капучино. Според мен капучиното по привличащо действие превъзхожда другите видове кафе. Изброените видове кафе могат да се използват и в сместа за захранка, така и в отделните топчета стръв за куките.
Кафе в кофа
Не е трудно да се добавя кафе във всякаква форма и в дънната захранка. Понеже в този случай кафето не се вари, и ароматът не се губи. Целият аромат на кафето може да се разпространи на мястото на захранката. Приготвянето на нужното количество дънна захранка е сравнително лесно. Ако ми трябва малко, просто слагама необходимите компоненти заедно с кафето в пакета, малко ги разбърквам. За приготвяне на по-голямо количество дънна захранка слагам всички съставки и кафето в кофа и внимателно смесвам. Добавките бързо се разтварят във вода, затова следва по-рано да се погрижите за достатъчно количество ароматни вещества. При това никаква кафена каша не остава. Самият аз, още от първите си опити, много често прибягвам към нес- кафето и преди всичко до капучиното като примамка. И сега не минавам без аромата на кафе в своите захранки.
Току що намерих статията в нета и се надявам да бъде полезна
