Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

Кафе
Модератор: Paublo_Eskobar
Кафе
Кафето влудява шараните
Риболовците на шаран и други любители на нехищни риби са постоянно заети с търсене на нови ароматни вещества и хранителни добавки.
Кафето е продукт, с който се срещаме всеки ден. Ароматът на кафе повдига жизнения тонус не само на хората, но и с удивителна сила привлича шараните. Често експериментирам с различни варианти кафе при лова на шаран. С времето успях дори да открия някои различия между разните видове кафе. Предлагах на шараните смляно разтворимо кафе и капучино. Като допълнение към дънната захранка кафето оказва действие на нехищните риби от другите видове. Но за ароматизиране на захранката е подходящо мляното кафе, тай като ароматът му е най-силен.
Захранка, в която се съдържа гъста смес от сварено кафе е слабо ароматна и не е достатъчно привлекателна за шарана.
Предимството на нес-кафето
Препоръчвам от 5 до 10% кафе в захранваща смес. Но и по-голяма доза не е отблъснала нито един шаран. Един от недостатъците на смляното кафе е, че прави тестото малко отпуснато, което пречи да се меси. По-добро за захранваща смес е нес- кафето. Макар че при варенето то губи частично аромата си, но първоначално той е по-наситен в сравнение с мляното кафе. И понеже ароматът му е много силен, разтворимото кафе не е необходимо да е в голямо количество. Съдейки по своя опит, кафе от 2 до 6% за захранваща смес прави най-богатите с улов захранки.
Капучиното се използва по същия начин като нес-кафе. След сваряването на капучиното, което се използва в сместа, ароматът му се запазва. Затова оптималната доза е в рамките на 1 до 5%, която е по-ниска в сравнение с разтворимото кафе. Тази доза може да се увеличи, защото наблюденията показват, че шаранът много обича капучино. Според мен капучиното по привличащо действие превъзхожда другите видове кафе. Изброените видове кафе могат да се използват и в сместа за захранка, така и в отделните топчета стръв за куките.
Кафе в кофа
Не е трудно да се добавя кафе във всякаква форма и в дънната захранка. Понеже в този случай кафето не се вари, и ароматът не се губи. Целият аромат на кафето може да се разпространи на мястото на захранката. Приготвянето на нужното количество дънна захранка е сравнително лесно. Ако ми трябва малко, просто слагама необходимите компоненти заедно с кафето в пакета, малко ги разбърквам. За приготвяне на по-голямо количество дънна захранка слагам всички съставки и кафето в кофа и внимателно смесвам. Добавките бързо се разтварят във вода, затова следва по-рано да се погрижите за достатъчно количество ароматни вещества. При това никаква кафена каша не остава. Самият аз, още от първите си опити, много често прибягвам към нес- кафето и преди всичко до капучиното като примамка. И сега не минавам без аромата на кафе в своите захранки.
Току що намерих статията в нета и се надявам да бъде полезна
Риболовците на шаран и други любители на нехищни риби са постоянно заети с търсене на нови ароматни вещества и хранителни добавки.
Кафето е продукт, с който се срещаме всеки ден. Ароматът на кафе повдига жизнения тонус не само на хората, но и с удивителна сила привлича шараните. Често експериментирам с различни варианти кафе при лова на шаран. С времето успях дори да открия някои различия между разните видове кафе. Предлагах на шараните смляно разтворимо кафе и капучино. Като допълнение към дънната захранка кафето оказва действие на нехищните риби от другите видове. Но за ароматизиране на захранката е подходящо мляното кафе, тай като ароматът му е най-силен.
Захранка, в която се съдържа гъста смес от сварено кафе е слабо ароматна и не е достатъчно привлекателна за шарана.
Предимството на нес-кафето
Препоръчвам от 5 до 10% кафе в захранваща смес. Но и по-голяма доза не е отблъснала нито един шаран. Един от недостатъците на смляното кафе е, че прави тестото малко отпуснато, което пречи да се меси. По-добро за захранваща смес е нес- кафето. Макар че при варенето то губи частично аромата си, но първоначално той е по-наситен в сравнение с мляното кафе. И понеже ароматът му е много силен, разтворимото кафе не е необходимо да е в голямо количество. Съдейки по своя опит, кафе от 2 до 6% за захранваща смес прави най-богатите с улов захранки.
Капучиното се използва по същия начин като нес-кафе. След сваряването на капучиното, което се използва в сместа, ароматът му се запазва. Затова оптималната доза е в рамките на 1 до 5%, която е по-ниска в сравнение с разтворимото кафе. Тази доза може да се увеличи, защото наблюденията показват, че шаранът много обича капучино. Според мен капучиното по привличащо действие превъзхожда другите видове кафе. Изброените видове кафе могат да се използват и в сместа за захранка, така и в отделните топчета стръв за куките.
Кафе в кофа
Не е трудно да се добавя кафе във всякаква форма и в дънната захранка. Понеже в този случай кафето не се вари, и ароматът не се губи. Целият аромат на кафето може да се разпространи на мястото на захранката. Приготвянето на нужното количество дънна захранка е сравнително лесно. Ако ми трябва малко, просто слагама необходимите компоненти заедно с кафето в пакета, малко ги разбърквам. За приготвяне на по-голямо количество дънна захранка слагам всички съставки и кафето в кофа и внимателно смесвам. Добавките бързо се разтварят във вода, затова следва по-рано да се погрижите за достатъчно количество ароматни вещества. При това никаква кафена каша не остава. Самият аз, още от първите си опити, много често прибягвам към нес- кафето и преди всичко до капучиното като примамка. И сега не минавам без аромата на кафе в своите захранки.
Току що намерих статията в нета и се надявам да бъде полезна

-
- учете се от него
- Местоположение: НАКАТА Пловдив,Хасково,яз.Ивайловград и после обратно
- Обратна връзка:
Re: Кафе
До сега не се бях сещал за това пак секи ден го пия.браво мерси за инфото ти ще го пробам като ми остане време от бачкане. 

Catch /for pleasure/ And /photo for memory/ Release /for future/ Pro
Не помня от кога съм рибар................... но помня,че се зарибих отдавна.
Последен шарко:63 см ,5 кг от река Тунджа в Ямбол.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Не знам за шараните,но за червеноперката си слагам,хем потъмнява,хем не насища,хем ги зомбира.Само,че да уточним,слагам втора цедка/жена ми държи заведение/снабдяването ми с него не е проблем.Лигавя ги с Lavazza
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
И аз искам да съм червеноперка тогаваbutnik написа:Не знам за шараните,но за червеноперката си слагам,хем потъмнява,хем не насища,хем ги зомбира.Само,че да уточним,слагам втора цедка/жена ми държи заведение/снабдяването ми с него не е проблем.Лигавя ги с Lavazza

-
- сериозен играч
Колеги и аз бях чел преди време подобно нещо за кафето,но често да ви кажа не забелязах особен ефект.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
За да се разбере дали има ефект ,е необходимо с една и съща захранка в едната да има кафе,да ловите с още един колега един до друг.При мен винаги е давало ефект,но дали е било само от кафето или е комплекс от правилна тактика при ловенето не знам.Преди много години от някъде научих за добавката му,но като употребявано.som4o написа:И аз искам да съм червеноперка тогаваbutnik написа:Не знам за шараните,но за червеноперката си слагам,хем потъмнява,хем не насища,хем ги зомбира.Само,че да уточним,слагам втора цедка/жена ми държи заведение/снабдяването ми с него не е проблем.Лигавя ги с LavazzaА сега сериозно,щом си пробвал според теб повишава ли ефекта на захранката ?
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- ExTaZzY
- сериозен играч
- Обратна връзка:
И аз добавям кафе при зимен риболов или във водоеми с доста шарани и доста дребни риби тъка се отсява шарана от дребосъка,имаше статия за него,но немога да я намеря.Но помня,че се казваше,че не на всички шаранови риби влиае добре...Иначе добре е ,че си пуснал тъкава тема писал си доста полезни неща в нея 

Без риболов няма любов !
- katri
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Аз пък добавям към захранката Нескуик на прах и става .....И аз добавям кафе при зимен риболов или във водоеми с доста шарани и доста дребни риби тъка се отсява шарана от дребосъка,имаше статия за него,но немога да я намеря.Но помня,че се казваше,че не на всички шаранови риби влиае добре...Иначе добре е ,че си пуснал тъкава тема писал си доста полезни неща в нея
Риболовец,а не рибар съм аз!!
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Чул съм,че шарана дори се пристрастява и ако редовно се захранва със захранка съдържаща кафе,започва да я предпочита и търси. 
п.п.После и една цигарка ако палне...

- ExTaZzY
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Рибата се пристрастява Към всяка захранка която се ползва много повече от другите.stich написа:Чул съм,че шарана дори се пристрастява и ако редовно се захранва със захранка съдържаща кафе,започва да я предпочита и търси.

Без риболов няма любов !
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Не ми се пише много.ExTaZzY написа:Рибата се пристрастява Към всяка захранка която се ползва много повече от другите.stich написа:Чул съм,че шарана дори се пристрастява и ако редовно се захранва със захранка съдържаща кафе,започва да я предпочита и търси.
Съжалявам че не си ме разбрал.
Успех!

-
- ще става разбирач
Когато правя подхранка за платика, червеноперка, таранка - винаги слагам две неща: мляно кюспе и кафе. Двата аромата се допълват отлично. Подхранката я меся с топла вода разбъркана с 2-3 супени лъжици кафе, 2-3 супени лъжици мед и 2-3 лъжици захар. Това с капучиното ми се струва яко и ще го пробвам. И с 2-в-1 и 3-в-1 ще пробвам
Кафе слагам и когато меся хляб за пружини. Не знам за рибата ама раците се побъркват
Собственоръчното приготвяне на подхранкта и експериментирането с нея е половината удоволствие на риболова. Никога не съм си купувал готова подхранка за плевелни риби и не разбирам, хората които си отнемат това удоволствие. Сега смятам да експериментирам с тахан халва. Хем сладко, хем лепкаво, хем мазно, хем миризливо.

Собственоръчното приготвяне на подхранкта и експериментирането с нея е половината удоволствие на риболова. Никога не съм си купувал готова подхранка за плевелни риби и не разбирам, хората които си отнемат това удоволствие. Сега смятам да експериментирам с тахан халва. Хем сладко, хем лепкаво, хем мазно, хем миризливо.