Страница 1 от 1

„ФАЛШИВИЯТ” БЯЛ ЧЕРВЕЙ-ТРЕПАЧ

Публикувано на: Съб Ное 21, 2009 9:32 am
от docenta
Не иде реч за никакво новоизмислено менте по риболовните магазинчета, а за един прост и евтин начин да си приготвим читав заместител на белите червеи като захранка и стръв.
Рецептата е изключително проста. Купувам си един пакет от най-евтините български спагети, разопаковам го и с остър нож нарязвам спагетите на парченца с дължина от половин до един сантиметър, каквато е дължината на белите червеи. В тенджерата кипвам сътветното количество подсолена вода, изсипвам накълцаните спагети и като заври отново, дърпам съда от огъня, слагам капака и така да стои двадесет до тридесет минути, взависимост от дебелината на спагетите и качеството им. След това ги изцеждам през гевгира, разстилам ги на вестник или още по-добре на полиетилен и поръсвам на капки една чаена лъжичка олио , а още по-добре-рибено масло и разбърквам равномерно. Така миниспагетите остават жилави, не се слепват при съхранение и транспорт и добре се държат на куката.
Когато изстинат съвсем ги премесвам с брашно от скариди или трупно-костно брашно да замиришат на мърша и ги слагам в подходящ затворен съд.
На самия водоем „фалшивите” бели червеи е добре да се разбъркат с малко истински бели червеи – изпружени и живи, а така също и малко кастери. Взимате една доза от тази смес, стреляте с прашката по плувката и чакате кълване. Вадите рибата, замятате пак на същото място, целите плувката с прашката, кълве, вадите рибата и т.н.
На куката може да сложите от „фалшивия” бял червей, от истинския, от кастера или комбинация между тях, докато установите кое е най-удачно.
Този метод е подходящ за студения период за риболов на клен, американска пъстърва, костур, уклей, и бабушка, а най-добри резултати се постигат с директен телескоп или щека. И във всички случаи е десет пъти по-евтино, отколкото да изстреляте едно кило бели червеи, без да имате представа дали ще се настърви рибата на тях. За топлия период – може да се захранва само със спагети, но с подходящи ягодови, шоколадови или ванилени аромати и малко подсладител, платиката и каракудата няма да се назлъндисват много, а понякога и шарко идва на този десерт

Re: „ФАЛШИВИЯТ” БЯЛ ЧЕРВЕЙ-ТРЕПАЧ

Публикувано на: Съб Ное 21, 2009 9:37 am
от Станимир Христов
Много интересна идея :)

Re: „ФАЛШИВИЯТ” БЯЛ ЧЕРВЕЙ-ТРЕПАЧ

Публикувано на: Съб Ное 21, 2009 9:54 am
от MITKO70
Старата школа си е доказана работа :wink: .Ще го пробвам Доцетне.

Re: „ФАЛШИВИЯТ” БЯЛ ЧЕРВЕЙ-ТРЕПАЧ

Публикувано на: Съб Ное 21, 2009 10:12 am
от docenta
MITKO70 написа:Старата школа си е доказана работа :wink: .Ще го пробвам Доцетне.
Здрасти Митко,
Няма стара, няма млада школа, ами да гледаме кое е по-привлекателно за рибите! Абсолютно съм убеден, че като разглезихме рибоците с ВДЕ, Сенсас и всички останали "деликатеси", самите риби вече привикват към тях, пренасищат им се и резултатите намаляват. То и човек не може да яде сутрин, обед и вечер все крем-карамел, щото му писва и накрая мре да мушне една шкембе-чорба, ако има кой да му я сготви?! Същото е и с изкуствените примамки - периодично трябва да се пробва добре забравеното старо, защото за "модерните" нови поколения риби, то се явява напълно непознато и изненадващо!
Хайде, наслука на всички чревоугодници!

Re: „ФАЛШИВИЯТ” БЯЛ ЧЕРВЕЙ-ТРЕПАЧ

Публикувано на: Съб Ное 21, 2009 11:52 am
от Станимир Бегов
Прав си доценте много ги разглезихме тия риби затва се назландисват

Re: „ФАЛШИВИЯТ” БЯЛ ЧЕРВЕЙ-ТРЕПАЧ

Публикувано на: Съб Ное 21, 2009 12:12 pm
от as99
Супер идея.Никога до сега не се бях сетил за това.Иска ми се да мога по-скоро да изпробвам :cry: :lol:
P.S.Това лято си поръчах книгата на Доцента от ИК"Наслука" и искам да я препоръчам на всеки,който я няма.Колко много съм се смял на разказите включени вътре :lol: .А пък съветите са уникални.Хем са лесни и практични,хем с някои от тях поже да спасиш излета от капо. :wink:

Re: „ФАЛШИВИЯТ” БЯЛ ЧЕРВЕЙ-ТРЕПАЧ

Публикувано на: Съб Ное 21, 2009 1:04 pm
от esho
Звучи доста добре. Ще се пробва :smt023

Re: „ФАЛШИВИЯТ” БЯЛ ЧЕРВЕЙ-ТРЕПАЧ

Публикувано на: Съб Ное 21, 2009 3:36 pm
от nikolayyyyyy
още утре 6те се пробва :D да видим какъв 6те е ефекта

Re: „ФАЛШИВИЯТ” БЯЛ ЧЕРВЕЙ-ТРЕПАЧ

Публикувано на: Съб Ное 21, 2009 4:58 pm
от Skorpi
Ми май и аз така, утре ще го пробвам ефекта на живо :D

Re: „ФАЛШИВИЯТ” БЯЛ ЧЕРВЕЙ-ТРЕПАЧ

Публикувано на: Съб Ное 21, 2009 6:57 pm
от jultopepi
Дане забравите да пишете какъв е ефекта

Re: „ФАЛШИВИЯТ” БЯЛ ЧЕРВЕЙ-ТРЕПАЧ

Публикувано на: Съб Ное 21, 2009 10:58 pm
от docenta
Здравейте отново колеги, чак сега се върнах от работа и виждам, че има доста ентусиасти. Сутринта нямах много време , но сега ще добавя още някои неща при приготвянето, за да не гризнете дървото и да ме псувате после. Най-пипкавата работа е нарязването на спагетите. Взима се малко снопче от пет-шест спагети и така се реже, иначе ако опитате да режете целия сноп - хвърчи яко насам-натам. Аз ги режа в пластмасов леген с подложена на дъното дъска за рязане. Може да се реже и с ножица. Най-бързо е обаче спагетите да се начупят грубо и на порции да се вкарат в дървено хаванче и да се начукат до необходимия размер - не стават еднакви, но е най-мързеливата работа. Понеже има велико разнообразие от спагети - съветвам ви първо да направите проба с много малко количество, за да видите колко време точно спагетите трябва да стоят във врялата вода, за да останат жилави и здрави, а не да се скашкат и слепнат. Зависи от дебелина, качество и състав на продукта, затова - пробата е задължителна. Олиото или рибеното масло се слага, след като са изцедени и още са топли. Технологията е като при приготвянето на кус-кус, а него аз лично го варя три минути и го оставям още една-две минути във водата. Тези двайсе-трийсе минути по-горе в рецептата са за най-грубите и дебели спагети, става и за макарони. Като си намерите подходящ продукт и установите неговото поведение с проба и има резултат- тогава купувайте само от него. Някои спагети и кус-кус се нуждаят от повече мазнина, аромати или времетраене на обработка.
Пиша тези уточнения, защото един колега вече ме запита на ЛС за подробности.
Наслука!

Re: „ФАЛШИВИЯТ” БЯЛ ЧЕРВЕЙ-ТРЕПАЧ

Публикувано на: Нед Ное 22, 2009 6:32 pm
от Skorpi
Абе , днес ги пробвах снощи ги варих и времето ми доиде на около 15м мин.а до чупенето им достигнах след като се опитах да ги режа с нож :D
Ама на Копринка като беше казало няма да вървя та няма , а ти си храни колкото искаш :D Така че заформих едно класическо капо А като гледах и колегите също Така че пробите ще останат за другите излети :D