„ФАЛШИВИЯТ” БЯЛ ЧЕРВЕЙ-ТРЕПАЧ
Публикувано на: Съб Ное 21, 2009 9:32 am
Не иде реч за никакво новоизмислено менте по риболовните магазинчета, а за един прост и евтин начин да си приготвим читав заместител на белите червеи като захранка и стръв.
Рецептата е изключително проста. Купувам си един пакет от най-евтините български спагети, разопаковам го и с остър нож нарязвам спагетите на парченца с дължина от половин до един сантиметър, каквато е дължината на белите червеи. В тенджерата кипвам сътветното количество подсолена вода, изсипвам накълцаните спагети и като заври отново, дърпам съда от огъня, слагам капака и така да стои двадесет до тридесет минути, взависимост от дебелината на спагетите и качеството им. След това ги изцеждам през гевгира, разстилам ги на вестник или още по-добре на полиетилен и поръсвам на капки една чаена лъжичка олио , а още по-добре-рибено масло и разбърквам равномерно. Така миниспагетите остават жилави, не се слепват при съхранение и транспорт и добре се държат на куката.
Когато изстинат съвсем ги премесвам с брашно от скариди или трупно-костно брашно да замиришат на мърша и ги слагам в подходящ затворен съд.
На самия водоем „фалшивите” бели червеи е добре да се разбъркат с малко истински бели червеи – изпружени и живи, а така също и малко кастери. Взимате една доза от тази смес, стреляте с прашката по плувката и чакате кълване. Вадите рибата, замятате пак на същото място, целите плувката с прашката, кълве, вадите рибата и т.н.
На куката може да сложите от „фалшивия” бял червей, от истинския, от кастера или комбинация между тях, докато установите кое е най-удачно.
Този метод е подходящ за студения период за риболов на клен, американска пъстърва, костур, уклей, и бабушка, а най-добри резултати се постигат с директен телескоп или щека. И във всички случаи е десет пъти по-евтино, отколкото да изстреляте едно кило бели червеи, без да имате представа дали ще се настърви рибата на тях. За топлия период – може да се захранва само със спагети, но с подходящи ягодови, шоколадови или ванилени аромати и малко подсладител, платиката и каракудата няма да се назлъндисват много, а понякога и шарко идва на този десерт
Рецептата е изключително проста. Купувам си един пакет от най-евтините български спагети, разопаковам го и с остър нож нарязвам спагетите на парченца с дължина от половин до един сантиметър, каквато е дължината на белите червеи. В тенджерата кипвам сътветното количество подсолена вода, изсипвам накълцаните спагети и като заври отново, дърпам съда от огъня, слагам капака и така да стои двадесет до тридесет минути, взависимост от дебелината на спагетите и качеството им. След това ги изцеждам през гевгира, разстилам ги на вестник или още по-добре на полиетилен и поръсвам на капки една чаена лъжичка олио , а още по-добре-рибено масло и разбърквам равномерно. Така миниспагетите остават жилави, не се слепват при съхранение и транспорт и добре се държат на куката.
Когато изстинат съвсем ги премесвам с брашно от скариди или трупно-костно брашно да замиришат на мърша и ги слагам в подходящ затворен съд.
На самия водоем „фалшивите” бели червеи е добре да се разбъркат с малко истински бели червеи – изпружени и живи, а така също и малко кастери. Взимате една доза от тази смес, стреляте с прашката по плувката и чакате кълване. Вадите рибата, замятате пак на същото място, целите плувката с прашката, кълве, вадите рибата и т.н.
На куката може да сложите от „фалшивия” бял червей, от истинския, от кастера или комбинация между тях, докато установите кое е най-удачно.
Този метод е подходящ за студения период за риболов на клен, американска пъстърва, костур, уклей, и бабушка, а най-добри резултати се постигат с директен телескоп или щека. И във всички случаи е десет пъти по-евтино, отколкото да изстреляте едно кило бели червеи, без да имате представа дали ще се настърви рибата на тях. За топлия период – може да се захранва само със спагети, но с подходящи ягодови, шоколадови или ванилени аромати и малко подсладител, платиката и каракудата няма да се назлъндисват много, а понякога и шарко идва на този десерт