„ФАЛШИВИЯТ” БЯЛ ЧЕРВЕЙ-ТРЕПАЧ

Модератор: Paublo_Eskobar

docenta
разбира нещата
разбира нещата

„ФАЛШИВИЯТ” БЯЛ ЧЕРВЕЙ-ТРЕПАЧ

Мнение от docenta »

Не иде реч за никакво новоизмислено менте по риболовните магазинчета, а за един прост и евтин начин да си приготвим читав заместител на белите червеи като захранка и стръв.
Рецептата е изключително проста. Купувам си един пакет от най-евтините български спагети, разопаковам го и с остър нож нарязвам спагетите на парченца с дължина от половин до един сантиметър, каквато е дължината на белите червеи. В тенджерата кипвам сътветното количество подсолена вода, изсипвам накълцаните спагети и като заври отново, дърпам съда от огъня, слагам капака и така да стои двадесет до тридесет минути, взависимост от дебелината на спагетите и качеството им. След това ги изцеждам през гевгира, разстилам ги на вестник или още по-добре на полиетилен и поръсвам на капки една чаена лъжичка олио , а още по-добре-рибено масло и разбърквам равномерно. Така миниспагетите остават жилави, не се слепват при съхранение и транспорт и добре се държат на куката.
Когато изстинат съвсем ги премесвам с брашно от скариди или трупно-костно брашно да замиришат на мърша и ги слагам в подходящ затворен съд.
На самия водоем „фалшивите” бели червеи е добре да се разбъркат с малко истински бели червеи – изпружени и живи, а така също и малко кастери. Взимате една доза от тази смес, стреляте с прашката по плувката и чакате кълване. Вадите рибата, замятате пак на същото място, целите плувката с прашката, кълве, вадите рибата и т.н.
На куката може да сложите от „фалшивия” бял червей, от истинския, от кастера или комбинация между тях, докато установите кое е най-удачно.
Този метод е подходящ за студения период за риболов на клен, американска пъстърва, костур, уклей, и бабушка, а най-добри резултати се постигат с директен телескоп или щека. И във всички случаи е десет пъти по-евтино, отколкото да изстреляте едно кило бели червеи, без да имате представа дали ще се настърви рибата на тях. За топлия период – може да се захранва само със спагети, но с подходящи ягодови, шоколадови или ванилени аромати и малко подсладител, платиката и каракудата няма да се назлъндисват много, а понякога и шарко идва на този десерт
Последно промяна от docenta на Съб Ное 21, 2009 9:54 am, променено общо 1 път.
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Риболовна академия "Негован"
Станимир Христов
разбира нещата
разбира нещата

Re: „ФАЛШИВИЯТ” БЯЛ ЧЕРВЕЙ-ТРЕПАЧ

Мнение от Станимир Христов »

Много интересна идея :)
Изображение
Изображение Изображение
Който иска намира начин... който не иска намира причина!!!
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

Старата школа си е доказана работа :wink: .Ще го пробвам Доцетне.
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
docenta
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от docenta »

MITKO70 написа:Старата школа си е доказана работа :wink: .Ще го пробвам Доцетне.
Здрасти Митко,
Няма стара, няма млада школа, ами да гледаме кое е по-привлекателно за рибите! Абсолютно съм убеден, че като разглезихме рибоците с ВДЕ, Сенсас и всички останали "деликатеси", самите риби вече привикват към тях, пренасищат им се и резултатите намаляват. То и човек не може да яде сутрин, обед и вечер все крем-карамел, щото му писва и накрая мре да мушне една шкембе-чорба, ако има кой да му я сготви?! Същото е и с изкуствените примамки - периодично трябва да се пробва добре забравеното старо, защото за "модерните" нови поколения риби, то се явява напълно непознато и изненадващо!
Хайде, наслука на всички чревоугодници!
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Станимир Бегов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Станимир Бегов »

Прав си доценте много ги разглезихме тия риби затва се назландисват
as99
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от as99 »

Супер идея.Никога до сега не се бях сетил за това.Иска ми се да мога по-скоро да изпробвам :cry: :lol:
P.S.Това лято си поръчах книгата на Доцента от ИК"Наслука" и искам да я препоръчам на всеки,който я няма.Колко много съм се смял на разказите включени вътре :lol: .А пък съветите са уникални.Хем са лесни и практични,хем с някои от тях поже да спасиш излета от капо. :wink:
esho
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от esho »

Звучи доста добре. Ще се пробва :smt023
nikolayyyyyy
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nikolayyyyyy »

още утре 6те се пробва :D да видим какъв 6те е ефекта
Изображение
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

Ми май и аз така, утре ще го пробвам ефекта на живо :D
Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти
Изображение
jultopepi
фен клуб-скобар

Мнение от jultopepi »

Дане забравите да пишете какъв е ефекта
Има недохранени риби и жадни рибари
фен клуб скобар
docenta
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от docenta »

Здравейте отново колеги, чак сега се върнах от работа и виждам, че има доста ентусиасти. Сутринта нямах много време , но сега ще добавя още някои неща при приготвянето, за да не гризнете дървото и да ме псувате после. Най-пипкавата работа е нарязването на спагетите. Взима се малко снопче от пет-шест спагети и така се реже, иначе ако опитате да режете целия сноп - хвърчи яко насам-натам. Аз ги режа в пластмасов леген с подложена на дъното дъска за рязане. Може да се реже и с ножица. Най-бързо е обаче спагетите да се начупят грубо и на порции да се вкарат в дървено хаванче и да се начукат до необходимия размер - не стават еднакви, но е най-мързеливата работа. Понеже има велико разнообразие от спагети - съветвам ви първо да направите проба с много малко количество, за да видите колко време точно спагетите трябва да стоят във врялата вода, за да останат жилави и здрави, а не да се скашкат и слепнат. Зависи от дебелина, качество и състав на продукта, затова - пробата е задължителна. Олиото или рибеното масло се слага, след като са изцедени и още са топли. Технологията е като при приготвянето на кус-кус, а него аз лично го варя три минути и го оставям още една-две минути във водата. Тези двайсе-трийсе минути по-горе в рецептата са за най-грубите и дебели спагети, става и за макарони. Като си намерите подходящ продукт и установите неговото поведение с проба и има резултат- тогава купувайте само от него. Някои спагети и кус-кус се нуждаят от повече мазнина, аромати или времетраене на обработка.
Пиша тези уточнения, защото един колега вече ме запита на ЛС за подробности.
Наслука!
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!

Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Skorpi »

Абе , днес ги пробвах снощи ги варих и времето ми доиде на около 15м мин.а до чупенето им достигнах след като се опитах да ги режа с нож :D
Ама на Копринка като беше казало няма да вървя та няма , а ти си храни колкото искаш :D Така че заформих едно класическо капо А като гледах и колегите също Така че пробите ще останат за другите излети :D
Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Стръв и захранка”