Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум




„ФАЛШИВИЯТ” БЯЛ ЧЕРВЕЙ-ТРЕПАЧ
Модератор: Paublo_Eskobar
„ФАЛШИВИЯТ” БЯЛ ЧЕРВЕЙ-ТРЕПАЧ
Не иде реч за никакво новоизмислено менте по риболовните магазинчета, а за един прост и евтин начин да си приготвим читав заместител на белите червеи като захранка и стръв.
Рецептата е изключително проста. Купувам си един пакет от най-евтините български спагети, разопаковам го и с остър нож нарязвам спагетите на парченца с дължина от половин до един сантиметър, каквато е дължината на белите червеи. В тенджерата кипвам сътветното количество подсолена вода, изсипвам накълцаните спагети и като заври отново, дърпам съда от огъня, слагам капака и така да стои двадесет до тридесет минути, взависимост от дебелината на спагетите и качеството им. След това ги изцеждам през гевгира, разстилам ги на вестник или още по-добре на полиетилен и поръсвам на капки една чаена лъжичка олио , а още по-добре-рибено масло и разбърквам равномерно. Така миниспагетите остават жилави, не се слепват при съхранение и транспорт и добре се държат на куката.
Когато изстинат съвсем ги премесвам с брашно от скариди или трупно-костно брашно да замиришат на мърша и ги слагам в подходящ затворен съд.
На самия водоем „фалшивите” бели червеи е добре да се разбъркат с малко истински бели червеи – изпружени и живи, а така също и малко кастери. Взимате една доза от тази смес, стреляте с прашката по плувката и чакате кълване. Вадите рибата, замятате пак на същото място, целите плувката с прашката, кълве, вадите рибата и т.н.
На куката може да сложите от „фалшивия” бял червей, от истинския, от кастера или комбинация между тях, докато установите кое е най-удачно.
Този метод е подходящ за студения период за риболов на клен, американска пъстърва, костур, уклей, и бабушка, а най-добри резултати се постигат с директен телескоп или щека. И във всички случаи е десет пъти по-евтино, отколкото да изстреляте едно кило бели червеи, без да имате представа дали ще се настърви рибата на тях. За топлия период – може да се захранва само със спагети, но с подходящи ягодови, шоколадови или ванилени аромати и малко подсладител, платиката и каракудата няма да се назлъндисват много, а понякога и шарко идва на този десерт
Рецептата е изключително проста. Купувам си един пакет от най-евтините български спагети, разопаковам го и с остър нож нарязвам спагетите на парченца с дължина от половин до един сантиметър, каквато е дължината на белите червеи. В тенджерата кипвам сътветното количество подсолена вода, изсипвам накълцаните спагети и като заври отново, дърпам съда от огъня, слагам капака и така да стои двадесет до тридесет минути, взависимост от дебелината на спагетите и качеството им. След това ги изцеждам през гевгира, разстилам ги на вестник или още по-добре на полиетилен и поръсвам на капки една чаена лъжичка олио , а още по-добре-рибено масло и разбърквам равномерно. Така миниспагетите остават жилави, не се слепват при съхранение и транспорт и добре се държат на куката.
Когато изстинат съвсем ги премесвам с брашно от скариди или трупно-костно брашно да замиришат на мърша и ги слагам в подходящ затворен съд.
На самия водоем „фалшивите” бели червеи е добре да се разбъркат с малко истински бели червеи – изпружени и живи, а така също и малко кастери. Взимате една доза от тази смес, стреляте с прашката по плувката и чакате кълване. Вадите рибата, замятате пак на същото място, целите плувката с прашката, кълве, вадите рибата и т.н.
На куката може да сложите от „фалшивия” бял червей, от истинския, от кастера или комбинация между тях, докато установите кое е най-удачно.
Този метод е подходящ за студения период за риболов на клен, американска пъстърва, костур, уклей, и бабушка, а най-добри резултати се постигат с директен телескоп или щека. И във всички случаи е десет пъти по-евтино, отколкото да изстреляте едно кило бели червеи, без да имате представа дали ще се настърви рибата на тях. За топлия период – може да се захранва само със спагети, но с подходящи ягодови, шоколадови или ванилени аромати и малко подсладител, платиката и каракудата няма да се назлъндисват много, а понякога и шарко идва на този десерт
Последно промяна от docenta на Съб Ное 21, 2009 9:54 am, променено общо 1 път.
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
-
- разбира нещата
- Мнения: 689
- Регистриран на: Пет Сеп 05, 2008 4:24 pm
- Местоположение: London, гр.Пловдив
Re: „ФАЛШИВИЯТ” БЯЛ ЧЕРВЕЙ-ТРЕПАЧ
Много интересна идея 




Който иска намира начин... който не иска намира причина!!!
- MITKO70
- кандидат преподавател
- Мнения: 2830
- Регистриран на: Съб Мар 24, 2007 10:37 pm
- Местоположение: София
Re: „ФАЛШИВИЯТ” БЯЛ ЧЕРВЕЙ-ТРЕПАЧ
Старата школа си е доказана работа
.Ще го пробвам Доцетне.

Всичко може,но не всеки го можe.


Re: „ФАЛШИВИЯТ” БЯЛ ЧЕРВЕЙ-ТРЕПАЧ
Здрасти Митко,MITKO70 написа:Старата школа си е доказана работа.Ще го пробвам Доцетне.
Няма стара, няма млада школа, ами да гледаме кое е по-привлекателно за рибите! Абсолютно съм убеден, че като разглезихме рибоците с ВДЕ, Сенсас и всички останали "деликатеси", самите риби вече привикват към тях, пренасищат им се и резултатите намаляват. То и човек не може да яде сутрин, обед и вечер все крем-карамел, щото му писва и накрая мре да мушне една шкембе-чорба, ако има кой да му я сготви?! Същото е и с изкуствените примамки - периодично трябва да се пробва добре забравеното старо, защото за "модерните" нови поколения риби, то се явява напълно непознато и изненадващо!
Хайде, наслука на всички чревоугодници!
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
-
- разбира нещата
- Мнения: 866
- Регистриран на: Вто Авг 11, 2009 11:24 am
- Местоположение: Хасково
Re: „ФАЛШИВИЯТ” БЯЛ ЧЕРВЕЙ-ТРЕПАЧ
Прав си доценте много ги разглезихме тия риби затва се назландисват
Re: „ФАЛШИВИЯТ” БЯЛ ЧЕРВЕЙ-ТРЕПАЧ
Супер идея.Никога до сега не се бях сетил за това.Иска ми се да мога по-скоро да изпробвам
P.S.Това лято си поръчах книгата на Доцента от ИК"Наслука" и искам да я препоръчам на всеки,който я няма.Колко много съм се смял на разказите включени вътре
.А пък съветите са уникални.Хем са лесни и практични,хем с някои от тях поже да спасиш излета от капо. 


P.S.Това лято си поръчах книгата на Доцента от ИК"Наслука" и искам да я препоръчам на всеки,който я няма.Колко много съм се смял на разказите включени вътре


-
- разбира нещата
- Мнения: 712
- Регистриран на: Сря Юли 09, 2008 7:17 pm
- Местоположение: Gent BE/ Ст.Загора BG
Re: „ФАЛШИВИЯТ” БЯЛ ЧЕРВЕЙ-ТРЕПАЧ
Звучи доста добре. Ще се пробва 

-
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 279
- Регистриран на: Чет Окт 15, 2009 3:56 pm
- Skorpi
- сериозен играч
- Мнения: 1226
- Регистриран на: Чет Яну 27, 2005 1:28 pm
- Местоположение: St -Zagora
Re: „ФАЛШИВИЯТ” БЯЛ ЧЕРВЕЙ-ТРЕПАЧ
Ми май и аз така, утре ще го пробвам ефекта на живо 

Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти


Re: „ФАЛШИВИЯТ” БЯЛ ЧЕРВЕЙ-ТРЕПАЧ
Здравейте отново колеги, чак сега се върнах от работа и виждам, че има доста ентусиасти. Сутринта нямах много време , но сега ще добавя още някои неща при приготвянето, за да не гризнете дървото и да ме псувате после. Най-пипкавата работа е нарязването на спагетите. Взима се малко снопче от пет-шест спагети и така се реже, иначе ако опитате да режете целия сноп - хвърчи яко насам-натам. Аз ги режа в пластмасов леген с подложена на дъното дъска за рязане. Може да се реже и с ножица. Най-бързо е обаче спагетите да се начупят грубо и на порции да се вкарат в дървено хаванче и да се начукат до необходимия размер - не стават еднакви, но е най-мързеливата работа. Понеже има велико разнообразие от спагети - съветвам ви първо да направите проба с много малко количество, за да видите колко време точно спагетите трябва да стоят във врялата вода, за да останат жилави и здрави, а не да се скашкат и слепнат. Зависи от дебелина, качество и състав на продукта, затова - пробата е задължителна. Олиото или рибеното масло се слага, след като са изцедени и още са топли. Технологията е като при приготвянето на кус-кус, а него аз лично го варя три минути и го оставям още една-две минути във водата. Тези двайсе-трийсе минути по-горе в рецептата са за най-грубите и дебели спагети, става и за макарони. Като си намерите подходящ продукт и установите неговото поведение с проба и има резултат- тогава купувайте само от него. Някои спагети и кус-кус се нуждаят от повече мазнина, аромати или времетраене на обработка.
Пиша тези уточнения, защото един колега вече ме запита на ЛС за подробности.
Наслука!
Пиша тези уточнения, защото един колега вече ме запита на ЛС за подробности.
Наслука!
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
- Skorpi
- сериозен играч
- Мнения: 1226
- Регистриран на: Чет Яну 27, 2005 1:28 pm
- Местоположение: St -Zagora
Re: „ФАЛШИВИЯТ” БЯЛ ЧЕРВЕЙ-ТРЕПАЧ
Абе , днес ги пробвах снощи ги варих и времето ми доиде на около 15м мин.а до чупенето им достигнах след като се опитах да ги режа с нож 
Ама на Копринка като беше казало няма да вървя та няма , а ти си храни колкото искаш
Така че заформих едно класическо капо А като гледах и колегите също Така че пробите ще останат за другите излети 

Ама на Копринка като беше казало няма да вървя та няма , а ти си храни колкото искаш


Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти

