Страница 1 от 2

Относно хляба?

Публикувано на: Съб Яну 02, 2010 9:00 pm
от Златев
Седя си вкъщи, пия кафе, похапвам остатъците от новогодишната пита...
И ме загложди следният въпрос...
Имам доста посредствен опит в риболова "на троха", но принципните качества на хляба за подобни цели са ми горе-долу ясни.
И сега по-конкретно...
Домашната ми питка е с "консистенция", ронеща се на по-едри, здрави трохи и не се късат много лесно.
И се запитах - какво пречи хлябът за стръв да се пече в домашни условия?
Качествата на хляба много лесно биха се контролирали с отношениято на количествата на съставките, а с добавка на различни брашна /царевично, конопено/ ще се получи и ароматът
Просто ми щукна като идея
Как мислите?

Re: Относно хляба?

Публикувано на: Съб Яну 02, 2010 10:03 pm
от isianty
Мисля че ще стане, ще пробвам тази година. Със сигурност ще е по добре от обикновения хляб и няма да пада толкова лесно от куката !

Re: Относно хляба?

Публикувано на: Съб Яну 02, 2010 10:16 pm
от Пинко
Аз лично на троха ловя само с обикновен селски хляб(не съм пробвал с този специализирания за риболов) и ми е интересно дали това ще работи....струва ми се има „хляб“ в твоята идея :!: Ще следя темата с интерес :drinkers:

Re: Относно хляба?

Публикувано на: Съб Яну 02, 2010 10:40 pm
от jultopepi
трахата от селския хляб е една много добра стръв но пада сравнително по бързо от специализираното хлебче и изисква по често презареждане докато другия може да замяташ доста пъти и е по еластичен и ако ти остане можеш да си го ползуваш и на другия ден без притеснение

Re: Относно хляба?

Публикувано на: Съб Яну 02, 2010 11:04 pm
от rumci
Златев написа:.......
Просто ми щукна като идея
Как мислите?
Мисля, че добра идея те е осенила. На мен също ми минават подобни "размисли и страсти" през зимата. На пазара вече се предлага голямо разнообразие от брашна и различни добавки, които бихме могли да използваме при направата на домашен хляб. Е и удовлетворението да уловиш риба на собствена стръв, естествено ще е по-голямо. :wink:

Re: Относно хляба?

Публикувано на: Съб Яну 02, 2010 11:18 pm
от jultopepi
Е тва е добре щом имате време да приготвяте хляб би било добре да споделите

Re: Относно хляба?

Публикувано на: Нед Яну 03, 2010 10:08 am
от stich
Мисля,че в купешките "дъвки" разните му подобрители,които май са повече и от брашното,правят трохата жилава и по-удачна за стръв.Но,разбирасе нищо не пречи да се опита.

Re: Относно хляба?

Публикувано на: Нед Яну 03, 2010 2:36 pm
от Бат Ицо
Темата е интересна, а аз мисля, че ако се прекара през микровъновата фурна без да се слага в найлонова торбича ще е още по-добре :wink: Ще стане още по-жилав :idea:

Re: Относно хляба?

Публикувано на: Вто Яну 05, 2010 12:53 pm
от nasco2
Ако се меси в къщи и се пече, може би ще има резултат ако се добави добре разчепкан памук към тестото и се меси с него. Не сим пробвал но предполагам, че ще играе ролята на арматура за трохата и ще се задържи по дълго преди разпадане.

Re: Относно хляба?

Публикувано на: Чет Яну 14, 2010 9:54 am
от simo72
Много години използвам хляб, и за стъв, и за захранка. От личен опит, мога да споделя следното: френския на Сенсас е най-добър, но е малък, и доста скъп. Този хърватския обаче, го замества доста успешно а и цената му е доста приемлива-4;5лв. Та при наличието този хляб, и при положение че с едно хлебче можем да ловим доста време, се питам дали си стува да се експериментира. Предполага че тази жилавост на специялните хлебчета, е следствие на някаква специална технология, която едва ли ще постигнем с няколко домашни опита. А иначе, едно време когато нямахме достъп до такива продукти, използвах за стръв най-обикновенна мека козуначена кифла. Късаш си едно парченце, и го стискаш на куката. Издържа 2;3 хвърляния, и придобива формата на снежинка.

Re: Относно хляба?

Публикувано на: Чет Яну 14, 2010 8:41 pm
от butnik
Глутен,това е разковничето.

Re: Относно хляба?

Публикувано на: Чет Яну 14, 2010 9:20 pm
от simo72
butnik написа:Глутен,това е разковничето.
Не съм в час приятел, какво е това. Дай малко повече интифа!!!

Re: Относно хляба?

Публикувано на: Чет Яну 14, 2010 10:48 pm
от stich
Съдържа се в пшеницата.

Re: Относно хляба?

Публикувано на: Чет Яну 14, 2010 11:04 pm
от SUPER MARIO
Счита се, че глутенът е открит от будистки монаси през 7 век в Китай, където се е използвал в продукти-заместители на месо в тяхната вегетарианска диета. От брашно и вода те замесвали тесто, което след това потапяли в студена вода. Водата разтваряла съдържащата се скорбяла от тестото, от което оставала дъвкоподобна маса. В нея се съдържат 70-80 процента глутен. По-натък тази дъвкоподобна маса се обработва допълнително до получаване на сместа от протеин, които на хранителните опаковки се маркират като глутен.
Намерих го в Google.

Re: Относно хляба?

Публикувано на: Пет Яну 15, 2010 6:14 am
от butnik
Спести ми едно разяснение.Надявам се,че всички решили да си правят домашен хляб са разбрали.А да не говорим,че икономически е неоправдано,поне от моя ъгъл :D Пробвал съм всички кифли,всяка една има има разлика от друга,на българската ми харесва най-много как стои трохата.