Страница 1 от 1
Пилешкия дроб и употребата му за стръв
Публикувано на: Нед Мар 13, 2011 8:42 am
от ivalpetkov
Колеги ,интересувам се от суровия пилешки дроб като стръв.Има ли някакви тънкости относно приготвянето му за стръв.По скоро как да го подготвя така,че да не виси като сопол на малката кукичка.Как се нарязва.Как да се стегне? Да се замръзи ли преди употреба или това ще влоши качествата му?На какви формички се режи за да не виси и пада? С нож не става хубаво-май ще иска миниатюрна зъмбичка ?

За ножичката знам ,но пак не стои добре...виси неестествено и оголва върха и куката.....дали аз нещо не правя както трябва?
Моля модераторите да ме извинят и ако въпроса ми е неуместен да изтрият темата ми .
Предварително им се извинявам...но нямам опит така да се каже с тази добра стръв

Re: Пилешкия дроб и употребата му за стръв
Публикувано на: Нед Мар 13, 2011 10:07 am
от boki speca
Ето част от особеностите на пилешкия дроб които трябва да се знаят.
За предпочитане е да е охладен а не замразен,колкото и трудно да се намира,защото при замразяването се нарушават връзките на тъканта и се късат, при размръзяването се получава по крехък,но за ядене не за стръв,продукт.
Вносния дроб е много по "лигав",най добрия е от домашно гледана птица ,при липса на такава от- БГ производител върши добра работа и е по пресен обикновено.
Реже се лесно с хирургическа ножица от най-малките с лека извивка на острието.При липса на приятел хирург, става и с малко макетно или друго много тънко като острие ножче,задължително върху някаква подложка за да не се мачка дроба.
Най добре е да се използват крайщата където има ципа и от двете страни.
Друг вариант е да се намачка дроба и в него да се накиснат предварително изрязани много дребни парченца марля,които после да се закачат на куката вместо дроба.Ефекта е същия.
Re: Пилешкия дроб и употребата му за стръв
Публикувано на: Нед Мар 13, 2011 10:40 am
от Nikola Polizovski
Значи при нас се продават дропчетата заедно със сърца пилешки,и аз използвам повече сърцата за стърв,щото закачиш ли го нема откачане

а сома много го обича

Re: Пилешкия дроб и употребата му за стръв
Публикувано на: Нед Мар 13, 2011 11:43 am
от mimi750830
Рязането става лесно с бръснарско ножче,задължително на някаква посложка.
Използваме го най-вече зимата ,за риболов на кефал по реката,също и на дупка.
Наистина най-добре от домашна кокошка,също така ползваме и червата,по жилави и се режат лесно.
Re: Пилешкия дроб и употребата му за стръв
Публикувано на: Нед Мар 13, 2011 12:26 pm
от Local
Гледам да го купя пресен, изцеждам го много добре, най-добре на гевгир, след това на вестници да попият още, в кутията за стръв съм си изрязал гъба за миене на чинии, слагам дробчетата там и гъбата поема лигата идеално. И оттам вече с ножичка си режа парченца, но никога предварително.
Re: Пилешкия дроб и употребата му за стръв
Публикувано на: Нед Мар 13, 2011 3:55 pm
от vladoto
Понеже трудно намирам пресен ,го ползвам замразен.Номера е да не се размразява-иначе направо се разпада.Режа го както е замръзнал и веднага на куката.Втори път замразен ,съвсем не става.И лятото е прекрасна стръв.По платените водоеми има дни в които само на дроб може да се хване риба.Амура му е голям фен,а и шарана и сома не му прощават.