Ластиците, с които се продава Омер Кайман са Power 18 мм. и нито са серт, нито са дъвки. Не съм съгласен и с Morgan, че колегата ще усети някаква огромна разлика, ако ги смени с S45 на Креси - от 18 мм. на 18 мм ластик. Как точно пък ще се "роди" с G20, направо не се сещам. Това е 19 мм. ластик и е този, с който до скоро колегите се хвалеха кой колко е корав, за да може да го зареди...
Стрелял съм един сезон с Power 18 на харпун Патос и бях много доволен - разтеглив и съвсем не безобиден - просто приличен ластик. Ватуса ми се оплака, че неговият бързо се нацепил при втулките, но моя чифт още го пазя и нищо му няма.
Моят съвет е колегата в никакъв случай да не започва със смяна на ластици и стрели - Кайманът е от малкото харпуни, с които можеш спокойно да скочиш от магазина в морето и да вземаш риби. Просто трябва да се поработи върху техниката на зареждане - само със сила не става.
1. Задължително в морето! Освен безопасността, там е по-лесно!
2. Задължително с ръкавици!
3. Задължително с неопренов костюм, тапициран със специална подложка за зареждане на гърдите!
4. Като алтернатива на техниката на Тони мога да споделя още една, която аз ползвах: с изпъната дясна ръка хващаш десния ластик в края, където започва жълъда. С лявата ръка хващаш дръжката на харпуна, която за момента ти се пада под лявата мишница. Избутваш с лявата ръка дръжката напред, без да отпускаш ластика, докато петата на дръжката ти опре в гърдите върху тапицираната подложка. Наместваш петата на гръдната кост, на около 2 пръста над мъртвата кост, изпъваш напред и лявата ръка и хващаш и левия ластик. С двете ръце мощно и рязко дърпаш, а с гърдите "буташ" напред, докато скобата на жълъда захапе първата засечка. Тогава преместваш петата 4 пръста нагоре, навеждаш харпуна малко надолу и преместваш на втората (по-близката до гърдите) засечка.
Ето и едно видео, където техниката е малко микс - зареждането става с избутване на дръжката, но ръцете са разменени и позицията е върху корема, както Тони съветва:
http://www.youtube.com/watch?v=rNjpemmz ... re=related