Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Жилави ластици,...
Модератор: nkolev66
Жилави ластици,...
Здравейте, от скоро съм запален по подводния лов, чета форума и се радвам на успехите на всички колеги, миналата есен си купих харпун omer cayman 90 см (продавача ми каза че се зарежда сравнително лесно), и тази пролет за прив път смятам да се пробвам в този спорт. Проблема ми е че колкото и да се опитвам не мога да опъна ластиците, а пък не съм слаботелесно момче якичък съм си, но не става и двама човека пробвахме и неможе незнам дали с времето ше се отпуснат или трябва да се направи някаква манипулация, харпуна още не е влизал във вода,.... и така ако може съвет да ми дадете ще съм благодарен 

Re: Жилави ластици,...
Колега, не съм сигурен, че тези ластици с времето ще се отпуснат до степен, когато ще ги зареждаш комфортно, щом като сега не можеш. До преди няколко дни имах абсолютно същия харпун. По принцип оригиналните ластици са малко "серт". Аз лични също изпитвах затруднения с тях и ги разкарах. Съвета ми е да ги смениш с други (мога да кажа, че с S45, или G20 на креси ще се родиш, но би могъл и други да си избереш - избор голям
). Иначе пушката е страхотна и съм сигурен, че няма да съжаляваш за избора си. Желая ти наслука през сезона!

- justinian
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Колега strandjam,
Най-вероятно,техниката ти за зареждане на харпуна е неправилна.
Ще се опитам да ти обясня с думи правилния начин за зареждане на ластичен харпун.
Със силната си ръка /най-често дясната/ хващаш края на ластиците, непосредствено до скобата за захващане към стрелата, а с другата ръка-тръбата на харпуна непосредствено над дръжката.Ръката, с която държиш ластиците е изпъната. С другата ръка поставяш дръжката на харпуна върху долната част на корема, а не върху гърдите. Стягаш коремните мускули и с тях упражняваш натиск върху дръжката. Хващаш ластиците вече с двете ръце. Едновременно свиваш ръцете и натискаш със стегнати коремни мускули, като целта ти е да закачиш скобата за първата контра на стрелата. Движението трябва да е едновременно и рязко! След като скобата е закачена на първата контра,без да отпускаш мускулите на ръцете и на корема, повтаряш процедурата и закачаш скобата на втората контра. Внимателно освобождаваш пръстите си, които се намират между стрелата и ластиците, защото понякога спусъците изтърват, но с твоя харпун едва ли ще се случи подобна случка. ))
Никога, не зареждай харпун на сушата!!!

Най-вероятно,техниката ти за зареждане на харпуна е неправилна.

Ще се опитам да ти обясня с думи правилния начин за зареждане на ластичен харпун.
Със силната си ръка /най-често дясната/ хващаш края на ластиците, непосредствено до скобата за захващане към стрелата, а с другата ръка-тръбата на харпуна непосредствено над дръжката.Ръката, с която държиш ластиците е изпъната. С другата ръка поставяш дръжката на харпуна върху долната част на корема, а не върху гърдите. Стягаш коремните мускули и с тях упражняваш натиск върху дръжката. Хващаш ластиците вече с двете ръце. Едновременно свиваш ръцете и натискаш със стегнати коремни мускули, като целта ти е да закачиш скобата за първата контра на стрелата. Движението трябва да е едновременно и рязко! След като скобата е закачена на първата контра,без да отпускаш мускулите на ръцете и на корема, повтаряш процедурата и закачаш скобата на втората контра. Внимателно освобождаваш пръстите си, които се намират между стрелата и ластиците, защото понякога спусъците изтърват, но с твоя харпун едва ли ще се случи подобна случка. ))
Никога, не зареждай харпун на сушата!!!

Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
Аз съм на мненеие, че оригиналните ластици които идват с Каймана не са въобще серт...дори напротив- дъвки. А иначе относно зареждането всичко е опит и тренинг. Опитаи да натиснеш с торакса петата ако не ти стига силата в ръцете към края на зареждането. Другото което е... подпираи петата на гърдите.. т.е. на гръдната кост. Успех и запомни.... повечето е техника отколкото сила.
-
- научил се да хвърля
Ластиците, с които се продава Омер Кайман са Power 18 мм. и нито са серт, нито са дъвки. Не съм съгласен и с Morgan, че колегата ще усети някаква огромна разлика, ако ги смени с S45 на Креси - от 18 мм. на 18 мм ластик. Как точно пък ще се "роди" с G20, направо не се сещам. Това е 19 мм. ластик и е този, с който до скоро колегите се хвалеха кой колко е корав, за да може да го зареди...
Стрелял съм един сезон с Power 18 на харпун Патос и бях много доволен - разтеглив и съвсем не безобиден - просто приличен ластик. Ватуса ми се оплака, че неговият бързо се нацепил при втулките, но моя чифт още го пазя и нищо му няма.
Моят съвет е колегата в никакъв случай да не започва със смяна на ластици и стрели - Кайманът е от малкото харпуни, с които можеш спокойно да скочиш от магазина в морето и да вземаш риби. Просто трябва да се поработи върху техниката на зареждане - само със сила не става.
1. Задължително в морето! Освен безопасността, там е по-лесно!
2. Задължително с ръкавици!
3. Задължително с неопренов костюм, тапициран със специална подложка за зареждане на гърдите!
4. Като алтернатива на техниката на Тони мога да споделя още една, която аз ползвах: с изпъната дясна ръка хващаш десния ластик в края, където започва жълъда. С лявата ръка хващаш дръжката на харпуна, която за момента ти се пада под лявата мишница. Избутваш с лявата ръка дръжката напред, без да отпускаш ластика, докато петата на дръжката ти опре в гърдите върху тапицираната подложка. Наместваш петата на гръдната кост, на около 2 пръста над мъртвата кост, изпъваш напред и лявата ръка и хващаш и левия ластик. С двете ръце мощно и рязко дърпаш, а с гърдите "буташ" напред, докато скобата на жълъда захапе първата засечка. Тогава преместваш петата 4 пръста нагоре, навеждаш харпуна малко надолу и преместваш на втората (по-близката до гърдите) засечка.
Ето и едно видео, където техниката е малко микс - зареждането става с избутване на дръжката, но ръцете са разменени и позицията е върху корема, както Тони съветва:
http://www.youtube.com/watch?v=rNjpemmz ... re=related
Стрелял съм един сезон с Power 18 на харпун Патос и бях много доволен - разтеглив и съвсем не безобиден - просто приличен ластик. Ватуса ми се оплака, че неговият бързо се нацепил при втулките, но моя чифт още го пазя и нищо му няма.
Моят съвет е колегата в никакъв случай да не започва със смяна на ластици и стрели - Кайманът е от малкото харпуни, с които можеш спокойно да скочиш от магазина в морето и да вземаш риби. Просто трябва да се поработи върху техниката на зареждане - само със сила не става.
1. Задължително в морето! Освен безопасността, там е по-лесно!
2. Задължително с ръкавици!
3. Задължително с неопренов костюм, тапициран със специална подложка за зареждане на гърдите!
4. Като алтернатива на техниката на Тони мога да споделя още една, която аз ползвах: с изпъната дясна ръка хващаш десния ластик в края, където започва жълъда. С лявата ръка хващаш дръжката на харпуна, която за момента ти се пада под лявата мишница. Избутваш с лявата ръка дръжката напред, без да отпускаш ластика, докато петата на дръжката ти опре в гърдите върху тапицираната подложка. Наместваш петата на гръдната кост, на около 2 пръста над мъртвата кост, изпъваш напред и лявата ръка и хващаш и левия ластик. С двете ръце мощно и рязко дърпаш, а с гърдите "буташ" напред, докато скобата на жълъда захапе първата засечка. Тогава преместваш петата 4 пръста нагоре, навеждаш харпуна малко надолу и преместваш на втората (по-близката до гърдите) засечка.
Ето и едно видео, където техниката е малко микс - зареждането става с избутване на дръжката, но ръцете са разменени и позицията е върху корема, както Тони съветва:
http://www.youtube.com/watch?v=rNjpemmz ... re=related
Чудесни обяснения, благодаря Ви, за зареждането на сушата знам че е опасно и аз само изках да пробвам дали на дължина ще го докарам, иначе съм с неопрен на Nava evolution 5мм и той има подложка за зареждане, просто ще трябва да потренирам малко в морето за да усвоя казаното от Вас като техника (явно всичко е в техниката), надявам се и водата да се постопли малко тези дни. На повечето видеа които гледам как зареждат е като детска игра, ще трябва да се науча, все пак до края на октомври съм на морето и смятам да не излизам от него,.. 

- justinian
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Пожелавам ти много риболовни успехи и броят на излизанията от морето да е равен на броя на влизанията. )
Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
Много е вероятно да си "натъртиш" гръдната кост ако има риби и стреляш често с 18-19мм ластици...За това бих те посъветвал да си вземеш една джапанка на ,която си махнал каишките предварително , която джапанка да подпъхваш м/у горнището и долнощето на костюма в областта където ти се пада петата на харпуна при зареждането му, като своеобразен протектор на гръдната кост...Това ще ти даде ред предимства които сам ще установиш...