Страница 1 от 3

Ох, Струма, ох, кеф.

Публикувано на: Сря Окт 03, 2012 9:07 pm
от indalo
Скъпи ми колеги, както знаете, преди да се увлека в щекарството, си бях откровен болонезчия, търсещ само и единствено скобарите по Струма. Но нещеш ли се подхлъзнах по дългите пръти и мъкненето на багаж и любита река остана пренебрегната. Не, че не правех 2-3 излета годишно с щеката, но дебелите бързеи и труднодостъпните места остаха на заден план за мен. То и отзивите за реката не са обещаващи, но не можах да откажа на едно приятелче поканата да посетиме едно такова място, само с болонезите. :D
Та за излета, мястото неразработено, между Бобошево и Благоевград, дебел бързей с дълбочина около метър. Не много удобно, обиколен от храсти и камъни, но сам и реката/ френдчето е на 15тина метра от мен, но нямаме пряка видимост/. Оружие - болонеза Шимано Катана, основно 0.16, буре 3 гр., започнах с 0.10 и кука камасан 511- 14 номер, стръв троха,но си бях взел и бял, да, без бял не тръгвам. Щеката я за..ах, но бел си взех 100гр., но добре, че....До обяд аз имах едно късане на 0.10, след това още едно на флуоро карбон0.135, докато си дойдеме на думата. Повод 0.12- на Оунър и кука- добрата стара фуна, пак 14ка. Междувременно, докато намеря точните неща, имах и два откачени скобара и само едно извадено скобаре около 400гр.. При опитите на бял, само мренки, средни. Френдчето вървеше по добре. Беше забол 3 малки скобарчета, един приличен около 800гр. и 1 късане. Той ловеше само на троха и мренките бяха по кът, но за сметка на това по йедри :D . И така си карахме до обяд, когато скъсах флуорокарбона и сложих точния такъм. Веднага един килник . Но пък дойде време за обедна почивка и така си минава минутите. На троха нещеше и взех, че турих чръв. Реших да направя последните си 21 изтичания :wink: , като сменям, на 2, на 3, с червен, без червен, на 4, на 5 и о чудо бурето потъна и от там сериозен оупън. След кратка борба кепчосах един килник, ново замятане с 5 бели цръвйе, бурето под вода, дръпанйе, 10 минутна борба, че рибата първо тръгна срещу течението/ ако бех скокнал у водата, щех да се приберем у Перник на водни ски :D /, после се върна по него и едвам я изкарах от бързея. Бах мааму, такъв скобар не бех ловил :shock: , бах скобара, колко амур :D Като го вадех с кепа, опашката му беше навън. Със сигурност нов личен рекорд. Дилемата беше, дали е двулитрак или е повече.. :shock: .След това още два хубави взеха петицата в бяло, но северняко духна, така, че едвам удържахме болотата и решихме да хванеме пътя към ПК. Колегата беше хванал още един убавец, но беше имал 3-4 фитки и късания и не беше пробвал на бял.
Сега с малко срам да си призная, взех си голямата риба, все пак исках да знам колко 2 килограма е :D Кантарчето ми е в платформата и, а трябваше да знам колко тежи. Сега ме е яд, но това е. И аз съм човек, и аз ям риба, даже обичам. Та взех големия
, още един литрак и мренките, да има мезенце за бирата.
СА да кача и фотките, не са много, не са и красиви, но все пак има.

Те го големио:

Изображение

И с оше един.

Изображение

Те ги у кофа.

Изображение

Те го и резултат от измервателния уред, няма две кила, но все пак е личен рекорд.

Изображение

Та тека, и болонезата било въдица. :D
Поздрави и до нови срещи. :drinkers:

Re: Ох, Струма, ох, кеф.

Публикувано на: Сря Окт 03, 2012 9:21 pm
от nasko831
Страхотни риби колега, евала!

Re: Ох, Струма, ох, кеф.

Публикувано на: Сря Окт 03, 2012 9:21 pm
от Gad975
Супер излет колега :drinkers:

Re: Ох, Струма, ох, кеф.

Публикувано на: Сря Окт 03, 2012 9:27 pm
от emo vasilev
Кеф си е и с болото , ма на щеката тия тупалки щяха да ти изкарат барем 5 метра ластик и аритмия ! :D Браво Ивчо !

Re: Ох, Струма, ох, кеф.

Публикувано на: Сря Окт 03, 2012 9:33 pm
от indalo
Еме, там къде ги лових точно не става за щека. Нема назад на къде да бутам, а и на 13 метра требеше да ги сецкам и с Тиката у бързако тегаво. А и требваше доста да се провирам из шубраците с половин дом багаж. :D Та , там си е за болото.

Re: Ох, Струма, ох, кеф.

Публикувано на: Сря Окт 03, 2012 9:45 pm
от des_koooo
Арни риби колега! :drinkers: Па ке фанеш.На слука!

Re: Ох, Струма, ох, кеф.

Публикувано на: Сря Окт 03, 2012 9:53 pm
от vanko1988
Браво колега,супер риби :)

Re: Ох, Струма, ох, кеф.

Публикувано на: Сря Окт 03, 2012 10:00 pm
от gloupan
Те това ако не е Водачо ??? Супер сте изкарали, определено завиждам :smt006 :smt006

Re: Ох, Струма, ох, кеф.

Публикувано на: Сря Окт 03, 2012 10:02 pm
от butnik
Браво!!!

Re: Ох, Струма, ох, кеф.

Публикувано на: Сря Окт 03, 2012 10:06 pm
от docenta
Браво, Иво!
Не се коси, че си взел риби за консумация, в крайна сметка човекът /засега/ е на върха на хранителната верига. Ако още не си ги сготвил тия скобари - не ги пържи, щото много арматура има. А ги направи по долната рецепта, която е ужким за каракуда, но става за всяка костелива речна риба.

Тази рецепта ми я каза моят добър приятел Валентин Мурданлиев и тя е превъзходна за най-евтината сладководна риба у нас, братовчедката на шарана - каракудата. Дори и най-осиромашелите българи могат да си я позволят, защото ако не я излапат наведнъж, могат да си я направят на домашна консерва.
Продукти за много порции, които няма да останат за дълго: 3 килограма каракуда, скобар, клен, или друга костелива риба, 200 мл оцет, 200 мл олио, няколко дафинови листа, 1 супена лъжица сол, половин пакетче чер пипер, 10 зърна бахар, 3 супени лъжици (с връх) доматено пюре.
Рибата се изчиства от люспи, перки, вътрешности, махат се и главите, реже се на парчета и без никаква вода се слага в тенджера под налягане, където се добавя олиото, оцета и разбърканото в тях доматено пюре, както и натрошените дафинови листа, целите зърна чер пипер, бахара и солта на вкус. Разбърква се добре, слага се капака на тенджерата под налягане и след като просвири вентилът, се вари 1 час и 10 минути, след което се сваля от огъня и се изчаква напълно да изстине, чак тогава се отваря и може да се консумира направо. Ако искате да запазите този деликатес за по-дълго време, стерилизирайте го в бурканчета за 30 минути, като можете да добавите кисели краставички, варен боб и т. н. Няма да познаете, че това е риба - костите са се стопили и е много вкусно.

Наслука!

Re: Ох, Струма, ох, кеф.

Публикувано на: Сря Окт 03, 2012 10:14 pm
от indalo
Мерси Доценте за рецептата, ще я пробвам някой път. А иначе за скобара знам, че е костеляк, но ми е вкусен постиняка, пък и сина ми го харесва.
Иначе, ям риба и си взимам, понякога. Яд ме е, че не си носех кантара. Не че беше толко зор, но тая риба заслужаваше да живее. Пусти зор да го меря. Требеше да си го броя 2 кила и да го пусна, а той излезе едвам кило и осемстотин. :D

Re: Ох, Струма, ох, кеф.

Публикувано на: Сря Окт 03, 2012 10:34 pm
от naskobo
Много приятен и емоционален репоратаж!Беше удоволствие да си го чета и да си сръбвам едно малко уиски :drinkers:

Re: Ох, Струма, ох, кеф.

Публикувано на: Чет Окт 04, 2012 1:37 am
от Jechev
Малииий, гоуем си бре! Зимъскъ, Бутникот кат мъ уреди да си заприходъ и една 6м болонезка, шъ дода на уроци при теб за този загадъчен за мен риболов, много арен излет, бравоззз! :supz:

Re: Ох, Струма, ох, кеф.

Публикувано на: Чет Окт 04, 2012 6:37 am
от antivik
И майсторлък и късмет на едно място и те го резултата да си ни жив и здрав с още таквиз разкази, що таквиз парчета не се виждат всякой път във форума :drinkers: .

Re: Ох, Струма, ох, кеф.

Публикувано на: Чет Окт 04, 2012 7:54 am
от stoj40doc
Браво, много арни рибета.